2014-12-08 15:50:05
Φωτογραφία για Ολυμπία Οδός: Πώς ένα...ασήμαντο γεγονός γίνεται σπουδαίο! Γκρεμίστηκε μία γέφυρα για να ενωθεί ένα χωριό
Τα δελτία τύπου που έρχονται από την Ολυμπία Οδό και αφορούν τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις συνήθως είναι τυπικά και αποτελούν μια διαδικασία που δεν δίδεται ιδιαίτερη προσοχή.

Έτσι, συνέβη και με την κατεδάφιση της γέφυρας Μελισσίου στην Κόρινθο.

Η προετοιμασία για την κατεδάφιση ξεκίνησε από νωρίς το πρωί και το μεσημέρι όλοι οι εργαζόμενοι του εργοταξίου ήταν σε κατάσταση ετοιμότητας. Οι συνεννοήσεις μεταξύ τους ήταν συνεχείς και τα κινητά τηλέφωνα «είχαν πιάσει φωτιά». Άνθρωποι και μηχανήματα γέμισαν την περιοχή.

Όλος ο εργοταξιακός κόσμος ήταν εκεί, άνθρωποι από την εταιρεία, κάμεραμαν, τροχαία, αστυνομία, ο ανεξάρτητος μηχανικός για την επίβλεψη και πολύς ακόμα κόσμος είχε κατακλύσει την ευρύτερη περιοχή.

Περίπου στις 4 η τροχαία απέκλεισε ένα τμήμα δρόμου προκειμένου να γίνει η κατεδάφιση. Το χωριό μαζεύτηκε γύρω από το χώρο, τα μηχανήματα έπιασαν δουλειά, και στις 7.30 η γέφυρα έπεσε. Τέλος εποχής για την παλιά γέφυρα. Ένα ηλικιωμένος, κάτοικος του χωριού, μιλώντας στο ypodomes.com είπε «ήμουν εδώ όταν χτίστηκε και είμαι εδώ, τώρα που γκρεμίστηκε, ανυπομονώ να δω πως θα διαμορφωθεί αυτός ο νέος χώρος του χωριού».


ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΕΝΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ

Η κατεδάφιση της γέφυρας Μελισσίου έχει μία ιδιαίτερη σημασία για το έργο της Ολυμπίας Οδού. Χτίστηκε το 1968 όταν διανοίχθηκε η «Νέα Εθνική». Τότε στο βωμό του δρόμου το Μελίσσι «διαμελίστηκε», κόπηκε στα δύο.

Από ένα όμορφο αμφιθεατρικό, παραλιακό χωριό, ελέω δρόμου έγινε 2 χωριά με μία εθνική στη μέση. Αυτός ο διαχωρισμός διαρκεί τώρα 46 χρόνια. Οι κάτοικοι για να μετακινηθούν από το ένα σημείο στο άλλο χρησιμοποιούν κάποιες και κάποιες υπόγειες διαβάσεις, συχνά ευάλωτες στα έντονα καιρικά φαινόμενα».

Η Ολυμπία Οδός, με την καθαίρεση της παλιάς γέφυρας, διορθώνει ένα ιστορικό λάθος. Στη θέση της γέφυρας, θα δημιουργηθεί ένας πολύ μεγαλύτερος χώρος (η νέα εθνική θα περνά σε κλειστό τμήμα από την περιοχή).

Το χωριό θα ενωθεί, έχοντας απευθείας πρόσβαση το πάνω μέρος του χωριού με το παραλιακό. Πάνω στο τμήμα αυτό θα δημιουργηθεί μία πλατεία, μία παιδική χαρά και γύρω χαμηλή βλάστηση για να δημιουργήσει ένα αρμονικό τοπίο με την περιοχή.

«Λίγο πιο πάνω από τον σημερινό δρόμο υπήρχε μία παιδική χαρά πριν κοπεί το χωριό στα δύο» λέει στοένας άλλος κάτοικος του χωριού.

Σήμερα, εκατέρωθεν της παλιάς –γκρεμισμένης πλέον- γέφυρας έχουν ήδη κατασκευαστεί δύο τμήματα. Το επόμενο διάστημα θα χτιστεί και το ενδιάμεσο τμήμα και μέχρι το καλοκαίρι η κατασκευή θα έχει δημιουργηθεί. Το μήκος του σκεπασμένου τμήματος θα είναι περίπου 200 μέτρα και η επιφάνεια που δημιουργηθεί θα είναι περίπου 2,5 στρέμματα.

«Αυτή είναι η επιδίωξη της Ολυμπίας Οδού» μας λέει η Σοφία Στάμου, μέλος του τμήματος επικοινωνίας της εταιρείας παραχώρησης. «Δεν μικραίνουμε απλώς τις αποστάσεις με τη κατασκευή ενός ασφαλούς κλειστού αυτοκινητόδρομου, ενώνουμε κοινωνίες και δημιουργούμε αειφόρες υποδομές πρώτα απ` όλα για τους κατοίκους των περιοχών που διέρχεται ο δρόμος. Το Μελίσσι είναι μία τέτοια περίπτωση».

Πηγή: thebest
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ