2015-01-20 16:11:33
Φωτογραφία για Εδώ θα γίνει το πρώτο τρακάρισμα μετά τις εκλογές - Σόιμπλε: Στήριξη από τον ESM προϋποθέτει τρόικα
«Πρέπει να αποδεχθούμε τις ενέργειες της ΕΚΤ»

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε   (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα

Στην αποσαφήνιση ότι οι χώρες που δέχονται χρηματοδοτική στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει να βρίσκονται υπό τον έλεγχο της τρόικας προχώρησε σήμερα, Τρίτη, από το Νέο Δελχί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ο Σόιμπλε ανέφερε πως τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να συνεχίσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να επιτύχουν την οικονομική ανάταξη, ενώ εμφανίσθηκε θετικός για τις Γαλλία και Ιταλία, λέγοντας πως βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Ο ίδιος επέμεινε πως η τρόικα, των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ εξακολουθεί να είναι το αποτελεσματικότερο σχήμα ελέγχου για τα  προγράμματα στήριξης της ευρωζώνης. «Όποια χώρα της ευρωζώνης θέλει στήριξη μέσω του ESM, θα πρέπει να δεχθεί τον αυστηρό έλεγχο της τρόικας», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.


Αμφίβολης αποτελεσματικότητας το QE

Αναφερθείς στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, κατά την οποία αναμένεται η ανακοίνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, κάτι που βρίσκει αντίθετη την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας και την κοινή γνώμη της χώρας ο Σόιμπλε προέταξε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ.

«Θα πρέπει να αποδεχθούμε τις ενέργειες της ΕΚΤ εφόσον θέλουμε να στηρίξουμε την ανεξαρτησία της. Οι απόψεις μας σε αυτή την περίπτωση δεν ταυτίζονται», ανέφερε.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να εκφράσει τις αντιρρήσεις του, θέτοντας εν αμφιβόλω την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της μαζικής αγοράς κρατικών τίτλων χρέους.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι «το είπε και ο ίδιος, τα μέσα της νομισματικής πολιτικής είναι περιορισμένα, αυτό που είναι αποφασιστικής σημασίας είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» είπε ο Σόιμπλε.

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε, είναι «η προϋπόθεση, sine qua non, για την ανάπτυξη. Η Γαλλία βρίσκεται στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, η Ιταλία επίσης», πρόσθεσε.

Ο γερμανός υπουργός θεωρεί ότι εάν η ευρωζώνη και η νομισματική της πολιτική αντιμετωπίζουν χωρίς αμφιβολία προβλήματα, «δεν τίθεται θέμα αποπληθωρισμού [...] ούτε στην Γερμανία, ούτε στην Ευρώπη».

Περιορισμένες επιπτώσεις από το ελβετικό φράγκο

Καθησυχαστικός ήταν ο Β.Σόιμπλε σε ότι αφορά τις επιπτώσεις για το ευρώ από την εκτόξευση του ελβετικού φράγκου.

Η αιφνιδιαστική απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας να τερματίσει την έως τώρα πολιτική σύνδεσης του ελβετικού φράγκου στην ισοτιμία των 1,20 ευρώ ήταν μια «ειδική περίπτωση», η οποία δεν θα έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

«Η Ελβετία είναι μια ειδική περίπτωση», είπε στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ινδία. «Δεν πρόκειται για κάτι που θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, ειδικά στο ευρώ. Καταδεικνύει ότι δεν μπορείς να κινείσαι αντίθετα με τις αγορές μακροπρόθεσμα».

Η απόφαση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας να τερματίσει την τριετή πολιτική διασύνδεσης του φράγκου στο ευρώ, εκτόξευσε το ελβετικό νόμισμα, εν όψει και ενδεχόμενης υιοθέτησης μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης, αυτήν την εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ