2015-01-23 13:21:08
Φωτογραφία για Συνέντευξη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR TV
Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Καλησπερίζουμε στο σημείο αυτό τον κ. Δένδια, υποψήφιο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, στη Β΄ Περιφέρεια της Αθήνας και βεβαίως τη συνάδελφο την Κάτια Μακρή.

            Κύριε Δένδια, να ξεκινήσουμε με την απόφαση Ντράγκι. Ήταν μια πολυαναμενόμενη απόφαση. Φαίνεται λοιπόν ότι γίνονται δεκτά και τα ελληνικά ομόλογα, αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

            Και το παράδοξο είναι πως στην απόφαση Ντράγκι, στην απόφαση αυτή αντέδρασε θετικά τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την πολιτική που ακολουθεί θα οδηγήσει τη χώρα μας εκτός Ευρωζώνης.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ξέρετε, πράγματι έχετε δίκιο. Το ρεπορτάζ σας είναι σωστό. Το παράδοξο ποιο είναι; Ότι πανηγυρίζουν μεν και οι δύο, με μια μικρή διαφορά, την οποία όφειλε ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει λάβει υπόψη του.

            Έχω μπροστά μου στο tablet , το Appendix, το Technical Annex σε αυτή την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
. Αν μπει λοιπόν κάποιος στον κόπο, και το λέω αυτό κυρίως για τον ΣΥΡΙΖΑ, να διαβάσουν την παράγραφο 4, θα δουν ότι προϋπόθεση είναι να είναι η χώρα την οποία αφορά αυτό το θέμα σε πρόγραμμα. Εάν θυμάμαι καλά και αν άκουσα καλά, όλες αυτές τις μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει μια ρητορική εξόδου από οποιαδήποτε συνεννόηση και οποιοδήποτε μνημόνιο με τους Ευρωπαίους εταίρους.

            Θα ήταν καλό λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να πανηγυρίζει, να μας εξηγήσει πώς θα τα καταφέρει.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θέλει, λέει, πρόγραμμα, αλλά άλλο πρόγραμμα, όχι αυτό το οποίο έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχετε δίκιο, το άκουσα κι εγώ μια φορά αυτό, νομίζω το άκουσα από τον κ. Δραγασάκη, αν και έχω μπερδευτεί πια, γιατί Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ναι, τον φιλοξενούσαμε χθες στο δελτίο μας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ναι, γιατί από όσων λένε, αλλά όταν μπαίνουμε στην απλή ερώτηση, «Αν έχετε την καλοσύνη, μας λέτε ακριβώς τι θα περιέχει αυτό το πρόγραμμα;», από εκεί και πέρα η μπάλα φεύγει στην εξέδρα, η ερώτηση δεν απαντιέται και αρχίζουμε το σύνηθες άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Πάντως, κύριε Υπουργέ, αυτό σημαίνει ότι κάνετε την κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ ότι λέει ότι δεν θα έχει πρόγραμμα αλλά τελικά θα έχει πρόγραμμα, αυτό πάντως για όλους εμάς που το παρακολουθούμε σημαίνει, η απόφαση Ντράγκι, ότι θα έχουμε πρόγραμμα, είτε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ είτε είναι και η Νέα Δημοκρατία όμως.

            Γιατί θυμάμαι και τη Νέα Δημοκρατία πριν από πολύ λίγο καιρό να λέει ότι σκίζουμε τα μνημόνια, φεύγει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν έχουμε κανένα πρόγραμμα παρά μόνο μια προληπτική πιστοληπτική γραμμή.

            Από την απόφαση Ντράγκι δεν φαίνεται κάτι τέτοιο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κυρία Μακρή, αν έχετε την καλοσύνη, εγώ με σκισίματα δεν έχω καλή σχέση, δεν μου αρέσει να σκίζω χαρτιά.

            Νομίζω ότι αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε είναι να έχουμε μια ευθεία αντιμετώπιση. Όσον αφορά τη Νέα Δημοκρατία, νομίζω ότι δεν υπάρχει τρόπος να έχουμε μια καθαρότερη θέση.

            Έχουμε εξηγήσει σε όλους τους τόνους στην ελληνική κοινωνία ότι εμείς το πρώτο πράγμα το οποίο θα κάνουμε είναι να κλείσουμε τη διαπραγμάτευση, να έχει κλείσει η αξιολόγηση. Αυτή είναι προϋπόθεση για να υπάρχει οποιαδήποτε κατανόηση, ώστε να ισχύει η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

            Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξηγεί πώς θα κλείσει την αξιολόγηση. Λέει, καταρχήν, ότι δεν πρόκειται καν να συναντηθεί με την Τρόικα. Απευθύνω ρητορικά σε εσάς το ερώτημα, δεν σας αφορά, θέλει κάποιος να μου πει εν πάση περιπτώσει πώς θα κλείσεις την αξιολόγηση με κάποιον που σε ελέγχει και εσύ αρνείσαι να τον συναντήσεις;

            Ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε μια περίεργη λογική δήθεν πολιτικής διαπραγμάτευσης, αλλά στην πραγματικότητα δεν μπορεί κανείς να υποθέσει τι λέει, διότι άλλα λέει ο κύριος Δραγασάκης, άλλα λένε άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, άλλα λέει ο κύριος Βαρουφάκης.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Κύριε Δένδια, η Νέα Δημοκρατία έχει πει πολλές φορές ότι η χώρα βρίσκεται σε μια πολιτική αστάθεια και αυτό είναι επικίνδυνο για την οικονομία.

            Είναι επικίνδυνο και για τα εθνικά μας θέματα; Σας το ρωτώ αυτό, γιατί εσείς είστε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Βέβαια. Καταρχήν, θέλω ευθέως να σας πω ότι προσπάθησα και σε έναν βαθμό το κατόρθωσα να μείνουν τα εθνικά θέματα εκτός προεκλογικής ατζέντας και οξύτητας.

            Δύο φορές στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλαν ανακοινώσεις, όχι ορθές ανακοινώσεις, ευτυχώς αντελήφθησαν από την απάντηση ότι δεν έπρεπε να συνεχίσουν.

            Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω τα εθνικά θέματα αντικείμενο αντιπαράθεσης.

Πρέπει όμως να πω κάτι:

            Είναι φανερό ότι η κατάσταση τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο δεν είναι ιδεατή για την Ελλάδα, ότι τα ελληνικά συμφέροντα και απέναντι στη γείτονα, αλλά και εξαιτίας της τρομοκρατίας που υπάρχει και ανθεί πλέον στη Μέση Ανατολή και έχει φτάσει στη Μεσόγειο, δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό, ο τζιχαντισμός αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις ακτές της Μεσογείου, δημιουργούν καταστάσεις που θέλουν μεγάλη προσοχή στην αντιμετώπισή τους.

            Αυτό λοιπόν που συνιστάται γενικά στην πατρίδα μας είναι να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί πρώτον, να υπάρχει μια συνέχεια στην πολιτική δεύτερον και κυρίως να υπάρχει εθνική ενότητα σε αυτά τουλάχιστον τα θέματα.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Κύριε Υπουργέ, τώρα έχουμε σε δύο μέρες ανοίγουν οι κάλπες, σε τρεις μέρες έχουμε εκλογές. Το αποτέλεσμα φαίνεται ότι παγιώνεται, δημοσκοπικά τουλάχιστον, το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ.

            Εκτιμάτε ότι υπάρχει οτιδήποτε που μπορεί να το ανατρέψει αυτό; Ή είναι μια χαμένη μάχη για τη Νέα Δημοκρατία;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καταρχήν, χαμένες είναι οι μάχες που δεν έχουν δοθεί. Και εμείς έχουμε υποχρέωση να δώσουμε μάχη όχι μόνο μέχρι την Κυριακή το πρωί, μέχρι την Κυριακή το βράδυ.

            Έχουμε πικρή εμπειρία σαν κόμμα, από το το 2000...

Κ. ΜΑΚΡΗ: Τι είναι αυτό κατά τη γνώμη σας που μπορεί να το ανατρέψει;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να θυμίσω απλώς για να μην απογοητευόμαστε, ότι το 2000, ενώ είχαμε ένα καθαρό δημοσκοπικό προβάδισμα 4%, από την Κυριακή το μεσημέρι μέχρι την Κυριακή το βράδυ χάσαμε τις εκλογές, μας τις κέρδισε το ΠΑΣΟΚ με 1%. Και αν δει κανείς τη σύνθεση των αναποφάσιστων, οι περισσότεροι προέρχονται καθαρά από τον δικό μας χώρο ή προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και σκέφτονται ότι ίσως θα μπορούσαν να μας ψηφίσουν.

            Έχουμε λοιπόν μια δεξαμενή από την οποία μπορούμε να πάρουμε αυτό που χρειαζόμαστε. Τι χρειάζεται να κάνουμε κατά τη δική μας γνώμη; Να διατυπώσουμε με ευθύτητα και καθαρότητα τη δική μας θετική πρόταση, όπως τη διατύπωσε ο Πρωθυπουργός στο Intercontinental το προηγούμενο Σάββατο.

            Εμείς έχουμε πρόταση για το τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα και εκπροσωπούμε τη συνέχεια που μπορεί να φέρει την ανάκαμψη και τη μείωση της ανεργίας.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θεωρείτε δηλαδή ότι η Νέα Δημοκρατία έχει δώσει καθαρά μηνύματα σε αυτή την προεκλογική περίοδο; Εσείς είστε ικανοποιημένος από την προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όλο αυτό θα κριθεί από το αποτέλεσμα. Και βεβαίως, μετά από το αποτέλεσμα θα μπορούμε να συζητήσουμε, αν θέλετε, τι κάναμε στραβά, τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα. Όλα είναι δεκτικά βελτίωσης.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Αυτή η στρατηγική του φόβου, κύριε Δένδια, ήταν ένα λάθος της Νέας Δημοκρατίας;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η στρατηγική του φόβου, αν υπάρχει, δηλαδή η αρνητική διαφήμιση καταρχήν πολλές φορές έχει αποφέρει αποτελέσματα. Ο Michael Dukakis έχασε εκλογές από τον Bush για αυτό.

            Στη δική μας συγκεκριμένη περίπτωση, αν κρίνουμε από τις δημοσκοπήσεις, ένα μεγάλο αν, μέχρι στιγμής δεν μας έχει φέρει τα αναμενόμενα. Όμως υπάρχει, κυρία Μακρή, και έντονο θετικό μήνυμα. Και μπορούμε, έχουμε πάρα πολύ καιρό αύριο, σήμερα, αύριο, να το αναπτύξουμε και αυτό.

            Ήδη έχει διατυπωθεί από τον Πρωθυπουργό, μπορούμε να το πάμε πιο μπροστά. Να εξηγήσουμε τι εμείς θα κάνουμε για την ελληνική κοινωνία, τι εμείς θα κάνουμε για την ελληνική οικονομία. Μπορούμε να γυρίσουμε ακόμη αυτές τις εκλογές.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Εσείς είστε σε δύσκολη περιφέρεια, στη μεγαλύτερη περιφέρεια, στη δεύτερη περιφέρεια της Αθήνας, από την Κέρκυρα λοιπόν τώρα στη Β΄ Περιφέρεια. Το λέω, γιατί αυτές τις μέρες πρέπει να το τονίζουμε αυτό.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σας ευχαριστώ που το λέτε, κι εγώ θέλω να το λέω.

            Υπάρχουν πολλοί που δεν το γνωρίζουν ότι είμαι στη Β΄ Αθηνών και εντάξει, δεν έχουν κανένα λόγο να ξέρουν τις δικές μας εσωτερικές μετακινήσεις, όμως είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τους υποψήφιους να ξέρει το εκλογικό σώμα σε ποια περιφέρεια εκτίθεται.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Οπότε, να σας ευχαριστήσουμε για την παρέμβασή σας στο δελτίο και να σας ευχηθούμε καλή προσωπική επιτυχία, κύριε Δένδια.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ σας ευχαριστώ, να είστε καλά.
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ