2012-05-03 14:45:11
Φωτογραφία για Δεν βγαίνει η συνταγή λιτότητας.Εκτοξέυτικε το έλλειμα
Παρά το γεγονός ότι το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε τα 2,3 δισ.ευρώ,εν τούτοις φαίνεται πως οι θυσίες μας πάνε χαμένες και τις τρώνε οι τόκοι από τα δάνεια που συνεχώς αυξάνουν .

Σε κατάσταση ασφυξίας έχει περιέλθει το ευρύτερο δημόσιο αφού, παρά την  ελαφρά αύξηση εσόδων και το πρωτογενές πλεόνασμα που εμφανίζουν τα στοιχεία γενικής κυβέρνησης (υπουργεία, ΔΕΚΟ, νοσοκομεία, ΟΤΑ), το συνολικό έλλειμμα -μετά και τις πληρωμές τόκων από παλαιά και νέα δάνεια- διευρύνθηκε, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για νέες, μεγαλύτερες περικοπές δαπανών.

Στο α' τρίμηνο του 2012 τα δημόσια έσοδα των φορέων γενικής κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 1,7 δισ. ευρώ, από 24,2 δισ. στο α' τρίμηνο του 2011 σε 25,9 δισ. φέτος. Οι πρωτογενείς κρατικές δαπάνες όμως μειώθηκαν ελάχιστα, από 23,692 δισ. πέρυσι σε 23,626 δισ. φέτος. Και αυτό κατέστη δυνατόν χωρίς να αυξηθούν σημαντικά τα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες (στα 6,3 δισ. τον Μάρτιο, από 5,7 δισ. τον Δεκέμβριο και 6,3 δισ. το Φεβρουάριο).


Έτσι, στο α' τρίμηνο δημιουργήθηκε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 2,308 δισ. ευρώ, έναντι μόλις 518 εκάτ. ευρώ πέρυσι.

Παρόλα αυτά, στο α' τρίμηνο φέτος το δημόσιο στο σύνολό του υποχρεώθηκε να πληρώσει 7 δισ. ευρώ, έναντι μόλις (;) 3,33 δισ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Έτσι το πλεόνασμα των 2,3 δισ. μετατράπηκε τελικά σε έλλειμμα 4,74 δισ. ευρώ (έναντι ελλείμματος 2,8 δισ. τον ιανουάριο του 2011).

Από τα δεδομένα αυτά φαίνεται πως, αν δεν αυξηθούν δραστικά τα δημόσια έσοδα ή αν δεν μειωθούν περισσότερο οι κρατικές δαπάνες, η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας θα είναι μακρά και επίπονη.

πηγή:protothema.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ