2012-05-03 17:54:05
Φωτογραφία για ΔΕΗ: όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νυχτερινό τιμολόγιο
Σε εφαρμογή τέθηκε από 1η Μαΐου η θερινή περίοδος για όσους κάνουν χρήση του τιμολογίου με νυχτερινό ρεύμα, που όπως κάθε χρόνο έχει... 6μηνη διάρκεια και θα ισχύσει μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2012.

Όσοι επομένως πελάτες της ΔΕΗ κάνουν χρήση του μειωμένου νυχτερινού ρεύματος, θα πρέπει να ξέρουν ότι για το διάστημα αυτό, δηλαδή από 1ης Μαΐου έως και 31 Οκτωβρίου, το συγκεκριμένο τιμολόγιο ισχύει από τις 11 το βράδυ μέχρι και τις 7 το πρωί.

Αντίθετα, στη νυχτερινή περίοδο, που μόλις έληξε, και ίσχυε από την 1η Νοεμβρίου έως και τις 30 Απριλίου, το μειωμένο νυχτερινό τιμολόγιο, ίσχυε από τις 2 τα ξημερώματα έως τις 8 το πρωί, και από τις 3.50 το μεσημέρι έως και τις 5.30 το απόγευμα.

Εννοείται ότι όσοι έχετε ήδη νυχτερινό τιμολόγιο, δεν χρειάζεται να κάνετε το παραμικρό, και η ρύθμιση εξακολουθεί να ισχύσει κανονικά. Όσοι δεν έχετε νυχτερινό τιμολόγιο και επιθυμείτε να βάλετε, χρειάζεται να γίνουν τα παρακάτω :


• Να τοποθετηθεί, εάν δεν υπάρχει ήδη, από ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη ο λεγόμενος αγωγός πρόσθετης εξυπηρέτησης (χρώματος μπλε, διατομής 1,5 χιλιοστού) μεταξύ του μετρητή της ΔΕΗ και του γενικού πίνακα της ηλεκτρικής σας εγκατάστασης (απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη).

• Να επισκεφτείτε οποιοδήποτε κατάστημα της ΔΕΗ, έχοντας μαζί σας την αστυνομική σας ταυτότητα και αποδεικτικό του ΑΦΜ σας, ώστε να υποβάλετε σχετική αίτηση μαζί με την υπεύθυνη δήλωση του εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου (όπου θα αναφέρεται οι εργασία που έκανε), να υπογράψετε νέο συμβόλαιο στο όνομά σας, καθώς και να καταβάλετε 34 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Ας δούμε τώρα πότε συμφέρει το νυχτερινό τιμολόγιο :

1. Όταν χρησιμοποιείτε τις ηλεκτρικές συσκευές που καταναλώνουν πολύ ρεύμα κατά τη διάρκεια της νύχτας (ώρες μειωμένης χρέωσης).

2. Σε κάθε περίπτωση εάν η συνολική σας κατανάλωση, ημέρας και νύχτας, είναι πάνω από 800 kWh (κιλοβατώρες) το τετράμηνο.

3. Όταν η 4μηνιαία σας κατανάλωση (ημέρας και νύχτας) είναι μικρότερη των 800 kWh, εφόσον η κατανάλωσης της νύχτας είναι τουλάχιστον

Μπορείτε , δε, να έχετε ακόμη μεγαλύτερο όφελος από το νυχτερινό τιμολόγιο αν :

1. Προγραμματίσετε, για παράδειγμα, με χρονοδιακόπτη, ορισμένες ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές, όπως πλυντήριο ρούχων, πλυντήριο πιάτων, θερμοσίφωνα και θερμοσυσσωρευτές να λειτουργούν στις ώρες μειωμένης χρέωσης.

2. Εάν χρησιμοποιείτε την ηλεκτρική κουζίνα, το ηλεκτρικό σίδερο και τα κλιματιστικά κυρίως κατά τις ώρες μειωμένης χρέωσης

Και εννοείτε πως όφελος έχετε και από τις ηλεκτρικές συσκευές που λειτουργούν όλο το 24ώρο (π.χ. το ψυγείο, καταψύκτης, ηλεκτρονικές συσκευές σε αναμονή) γιατί το 1/3 της ενέργειας που καταναλώνουν θα χρεώνεται με τη μειωμένη τιμή της νύχτας. Επίσης οι καταναλώσεις των λαμπτήρων φωτισμού ασφαλείας κατά τη διάρκεια της νύκτας θα χρεώνονται με τις χαμηλές τιμές.

Ας δούμε τώρα ένα παράδειγμα. Έστω ένας καταναλωτής που ξοδεύει 1800 κιλοβατώρες / τετράμηνο. Δεν έχει ενεργοποιήσει το νυχτερινό τιμολόγιο, και έχει τριφασικό. Ο λογαριασμός του έρχεται στα 256,26 ευρώ.

Ο ίδιος καταναλωτής ενεργοποιεί το νυχτερινό. Ο λογαριασμός του έρχεται στα 206,43 ευρώ. Δηλαδή, το νυχτερινό τον γλιτώνει από 50 ευρώ το τετράμηνο ή 150 ευρώ ετησίως.

skopelos-news.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ