2015-05-15 08:40:08
Φωτογραφία για Η οικογένεια Σκλαβενίτη πίσω από το χρυσό deal της λιανικής
Η εξαγορά της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Βερόπουλος από τη Ι. & Σ. Σκλαβενίτης ΑΕΕ δημιουργεί, εφόσον ολοκληρωθεί, έναν υπερπρωταθλητή στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων με 342 καταστήματα σε όλη τη χώρα, ενώ ο τζίρος του θα ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

Αναπόφευκτα, η συμφωνία-σταθμός φέρνει στο προσκήνιο την οικογένεια Σκλαβενίτη, τα μέλη της οποίας τηρούν εδώ και δεκαετίες χαμηλό προφίλ, αναγνωρίζονται από το σύνολο της αγοράς ως απολύτως επιτυχημένοι επιχειρηματίες, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνουν την αγάπη των εργαζομένων τους.

Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε, οι «βασιλιάδες» του λιανεμπορίου έχουν θυσιάσει σημαντικά κέρδη προκειμένου να διατηρήσουν σε ικανοποιητικό επίπεδο τις απολαβές των ανθρώπων τους αλλά και τις συνθήκες εργασίας.

Μολονότι η κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστο κανέναν κλάδο, πόσω μάλλον τα σούπερ μάρκετ, η διοίκηση του Σκλαβενίτη δεν έκανε απολύσεις ούτε μείωσε μισθούς, ενώ οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που εξαγοράζουν ενσωματώνονται στην εταιρεία. Την ίδια στιγμή, κόντρα στα σημεία των καιρών, τα καταστήματα της αλυσίδας παραμένουν κλειστά τις Κυριακές και σε αντίθεση με τα καταναλωτικά «πρωτόκολλα» της αγοράς δεν διαφημίζουν τις προσφορές τους στα ΜΜΕ.


Οι ιδιοκτήτες τους έχουν επανειλημμένως αρνηθεί προτάσεις εξαγοράς, παραμένοντας μια αμιγώς ελληνική επιχείρηση - μάλιστα έχουν απορρίψει επιταγές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από διεθνείς γίγαντες λιανικής, όπως η Tesco και η Wal-Mart.

Σήμερα στο τιμόνι της επιχείρησης βρίσκεται η τρίτη γενιά της οικογένειας, τα αδέλφια Μαρία, Γεράσιμος και Στέλιος Σκλαβενίτης, οι οποίοι όχι απλώς συνεχίζουν επάξια, αλλά γιγαντώνουν την επιχείρηση που κληρονόμησαν. Αρκεί να αναφερθεί πως όταν ο πατέρας τους Σπύρος έφυγε από τη ζωή το 2006, η Ι. & Σ. Σκλαβενίτης ΑΕΕ διέθετε τότε 36 καταστήματα, όλα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Εννιά χρόνια αργότερα ο όμιλος έχει επεκταθεί με 157 καταστήματα (110 με την επωνυμία Σκλαβενίτης, 38 με την επωνυμία Χαλκιαδάκης και 9 καταστήματα χονδρικής Makro Cash & Carry) σε 11 πόλεις της Ελλάδας και απασχολεί περίπου 10.500 εργαζομένους.

Τα τρία αδέλφια, που λειτουργούν μεταξύ τους με απόλυτη σύμπνοια, έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια ένα μπαράζ εξαγορών αυξάνοντας το μερίδιό τους στην αγορά. Πιο συγκεκριμένα, ίδρυσαν 30 νέα καταστήματα και προχώρησαν στην εξαγορά 18 καταστημάτων της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Παπαγεωργίου, καθώς και 28 καταστημάτων άλλων αλυσίδων: 10 από την Ατλάντικ, 4 από τη Δούκας, 5 από την Μπαλάσκας και 9 από την Extra Πρώτα και Φθηνά.

Η οικογένεια Σκλαβενίτη έχτισε βήμα προς βήμα την αυτοκρατορία της στον χώρο της λιανικής πώλησης τροφίμων. Τα δύο αδέλφια, ο Σπύρος και ο Γιάννης, ξεκίνησαν από χαμηλά, αλλά όταν έγιναν ιδιοκτήτες δεν άλλαξαν νοοτροπία, συνέχισαν να βλέπουν τα πράγματα από το πρίσμα του εργαζόμενου και του καταναλωτή.

πηγή: newsonly
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ