2012-05-09 09:04:29
Φωτογραφία για Συνεχίζονται οι διερευνητικές επαφές Τσίπρα, σε οξυμένο κλίμα
Εν μέσω οξυμένου κλίματος, μετά το χθεσινό τελεσίγραφο του κ. Τσίπρα προς τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, συνεχίζονται σήμερα οι διερευνητικές επαφές του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

O κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει σήμερα συναντήσεις με κοινωνικούς φορείς αλλά και με τους προέδρους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ μετά την ολοκλήρωση των επαφών του, θα προεδρεύσει της πρώτης συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Εντός της ημέρας θα αποστείλει ακόμη επιστολή προς τις ηγεσίες της Κομισιόν, της ΕΕ, και της ΕΚΤ, με την οποία θα ζητεί την υιοθέτηση ενός εναλλακτικού σχεδίου βασισμένου στην ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική προστασία.

Στην ίδια επιστολή θα επισημαίνει επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν μπορούν να ισχύουν από τη στιγμή που ο ελληνικός λαός με τη ψήφο του έχει αποδοκιμάσει την πολιτική των Μνημονίων.


Κατά τις χθεσινές διερευνητικές επαφές, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, δήλωσε θετικός στην πρόταση του κ. Τσίπρα για την συγκρότηση μιας κυβέρνησης της αριστεράς. «Ο κ. Τσίπρας έχει τη δυνατότητα, αρκεί να το θέλει, να προχωρήσει σε κυβέρνηση Αριστέρας, με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ και με ευρύτερη κοινοβουλευτική νομιμοποίηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η επικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων, Ιωάννα Κοντούλη, ξεκαθάρισε ότι η οριακή απουσία των Οικολόγων από τη Βουλή δεν τους επιτρέπει να επηρεάσουν τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι περιμένουν συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ την έξοδο από την κρίση.

Υπέρ της συνεργασίας με δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς τάχθηκε η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη, τονίζοντας ότι η πολιτική του Μνημονίου μπορεί και πρέπει να ανατραπεί και ότι η πολιτική της λιτότητας δεν αποτελεί λύση.

Αντιδράσεις για την πρόταση Αλ. Τσίπρα

Χθες, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους προέδρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αν έχουν μετανιώσει «για τις καταστροφικές τους επιλογές», να στείλουν έως σήμερα επιστολές στους ηγέτες της ΕΕ ενημερώνοντάς τους ότι δεν ισχύουν οι παλαιότερες δεσμεύσεις τους.

Εθεσε ακόμη πέντε άξονες διαλόγου, οι οποίοι περιλαμβάνουν αμεση ακύρωση εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου, ακύρωση νόμων που καταργούν στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα, προώθηση άμεσων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα, δημόσιο έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα και δημιουργία διεθνούς επιτροπής λογιστικού έλεγχου για να διερευνηθεί το επαχθές του ελληνικού χρέους.

Εντονη ήταν η αντίδραση του κ. Σαμαρά, ο οποίος κατηγόρησε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για πειραματισμούς, «απίστευτη αλαζονεία και πρόσθεση «να σύρει τη χώρα στο χάος», υποστηρίζοντας πως οι προτάσεις του ισοδυναμούν με έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκλεισε ουσιαστικά την «πόρτα» για πιθανή ψήφο ανοχής, σημειώνοντας: «Είμαστε έτοιμοι, με κάθε καλή πρόθεση, να δώσουμε την ανοχή μας σε κυβέρνηση μειοψηφίας - στην οποία εμείς δεν θα μετέχουμε - εφ΄ όσον, βεβαίως, διασφαλίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ και τα εθνικά συμφέροντά της. Όμως, ο κ. Τσίπρας με τις σημερινές του δηλώσεις κάνει το πάν για να μη σχηματιστεί κυβέρνηση. Εμείς σεβόμαστε τη νωπή ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Και δεν θέλουμε η χώρα να πάει ξανά σε νέες εκλογές. Ακούγοντας, όμως, τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, αντιληφθήκαμε ότι δεν έχει καμία διάθεση να εγγυηθεί την ευρωπαϊκή ταυτότητα και προοπτική της Ελλάδας».

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε μια «πολύ ουσιαστική συνάντηση» με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έθεσε ως μοναδικό όρο να μη βρεθεί η Ελλαδα εκτός Ευρώπης. Πρόσθεσε ότι προκειμένου να υπερβούμε το αδιέξοδο, απαιτείται κυβέρνηση εθνικής ενότητας όσων δυνάμεων θέλουν την Ελλάδα στην Ευρώπη και το ευρώ.

Παράλληλα, το ΚΚΕ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι χρησιμοποιεί την εντολή που πήρε για τις επόμενες εκλογές προσπαθώντας «να παραπλανήσει τους απελπισμένους» και «να υποκλέψει ψήφους».

Υποστήριξε επίσης ότι οι προτάσεις του Αλ. Τσίπρα δεν καταργούν το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση αλλά οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν ένα μεγάλο μέρος του χρέους.
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ