2012-05-09 09:23:03
Φωτογραφία για Στο στόχαστρο του νόμου τα Dreambox
Συντονισμένες επιχειρήσεις και στην Κύπρο, μέσω Ελλάδας, για την εξάλειψη της πειρατικής μετάδοσης τηλεοπτικού περιεχομένου.Το να έχεις κάποιος στο σπίτι του Dreambox δεν είναι κατακριτέο. Σε πολλές περιπτώσεις είναι αυτονόητο...Η πραγματικότητα, όμως, είναι πιο σύνθετη.

Συστηματική προσπάθεια καταβάλλεται το τελευταίο διάστημα για να αποτελέσει παρελθόν στην Κύπρο η χαλαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η πειρατική μετάδοση τηλεοπτικού περιεχομένου. Σε πρώτη φάση το βαρύ χέρι του νόμου αναμένεται να νιώσουν οι κάτοχοι 200 έξυπνων καρτών αποκωδικοποίησης δορυφορικού σήματος της Nova, οι οποίοι «παραχώρησαν» τις κάρτες τους σε κυκλώματα παροχής πειρατικού σήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» εξετάζεται η λήψη και ποινικών μέτρων εναντίον τους. Οι κάρτες έχουν απενεργοποιηθεί από το ειδικό τμήμα ασφαλείας της Forthnet, ιδιοκτήτρια της Nova, αλλά το αδίκημα της παράνομης χρήσης υφίσταται.


Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι συλλήψεις από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος ατόμων που με παράνομους τρόπους προσέφευγαν στην «τεχνική» πειρατεία και εμπορεύονταν παράνομα τα συνδρομητικά σήματα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι από το 2009 έως σήμερα, στην Κύπρο έχουν συλληφθεί πάνω από 13 άτομα, ανάμεσά τους και αστυνομικοί, σχετικά με υποθέσεις πειρατείας συνδρομητικού σήματος, με την παράλληλη κατάσχεση του αντίστοιχου ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις ο καθένας από τους πειρατές είχε 5.500 πελάτες.

Σε κάθε περίπτωση, η αστυνομία εστιάζει την έρευνά της σε όσους δραστηριοποιούνται εμπορικά με συστήματα πειρατείας, αλλά δεν αποκλείει ότι και οι πελάτες που αγόρασαν τις παράνομες συνδρομές δεν θα υποστούν τις επιπτώσεις. Η νομοθεσία της Ε.Ε., όπως η Οδηγία για την Πρόσβαση υπό Όρους και άλλες προστασίες, όπως οι νόμοι για τα πνευματικά δικαιώματα, απαγορεύουν τη χρήση πειρατικού εξοπλισμού για την πρόσβαση σε οπτικοακουστικές υπηρεσίες, όπως η συνδρομητική τηλεόραση.

Το μήνυμα που επιχειρείται να σταλεί είναι ότι καμία παράνομη πράξη δεν θα μείνει ατιμώρητη.

Η καταμέτρηση της τηλεθέασης μέσω του Dreambox, δηλαδή της γνωστής συσκευής που χρησιμοποιείται ως επί των πλείστον από κυκλώματα πειρατικής διανομής μετάδοσης τηλεοπτικού περιεχομένου, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της χαλαρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται στην Κύπρο μία δραστηριότητα που φαινομενικά δεν πλήττει κανέναν. Το να έχεις κάποιος στο σπίτι του Dreambox δεν είναι κατακριτέο. Σε πολλές περιπτώσεις είναι αυτονόητο. Ποιος ενοχλείται αν κάποιος βλέπει τηλεόραση, έστω και αν δεν πληρώνει τον νόμιμο παροχέα. Δεν πρόκειται για διακίνηση ναρκωτικών. Η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη.

Το μεγαλύτερο θύμα αυτής της κατάστασης είναι η Nova και ειδικότερα η ελληνική έκδοση της δορυφορικής πλατφόρμας, η οποία μεταδίδει ελλαδικά τηλεοπτικά κανάλια ελεύθερης λήψης και πλουσιότερο αθλητικό περιεχόμενο. Εκατοντάδες μηχανάκια κυκλοφορούν ανά το παγκύπριο παρέχοντας το τηλεοπτικό σήμα της Nova Ελλάδας μέσω διαδικτύου.

Παγκοσμίως, το μεγαλύτερο πρόβλημα πειρατικής μετάδοσης το αντιμετωπίζουν οι δορυφορικές πλατφόρμες. Οι επιτήδειοι «κλέβουν» εύκολα το σήμα (μέσω καρτών που αποκτήθηκαν νόμιμα) το οποίο και αναμεταδίδουν μέσω server. Αντίθετα, οι πλατφόρμες που λειτουργούν μέσω διαδικτύου είναι περισσότερο ασφαλείς.

Στη Nova έχει συσταθεί ειδική ομάδα ασφαλείας η οποία ασχολείται και με την Κύπρο, όπου το πρόβλημα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.

«Στρατηγική μας στόχευση είναι η εξάλειψη του φαινομένου», τονίζει στην «Κ» ο διευθυντής Ασφαλείας της Forthnet (ιδιοκτήτρια της Nova), Νεκτάριος Κόκκοβας, μεταφέροντας την αποφασιστικότητα της εταιρείας.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης στρατηγικής γίνεται προσπάθεια να ελεγχθεί η διάθεση των καρτών πρόσβασης και η χρήση τους μόνο από εξοπλισμό που παρέχει η Nova.

Μεγάλο εμπόδιο στην προσπάθεια των διωκτικών αρχών αποτελεί το γεγονός ότι οι server που χρησιμοποιούνται για τη διανομή του σήματος βρίσκονται στο εξωτερικό. Στην Κύπρο προβληματική περιοχή είναι τα Κατεχόμενα. Στον κομμάτι αυτό υπάρχει εμπλοκή της Europol και της Interpol. Όταν η ειδική ομάδα Ασφαλείας της Forthnet εντοπίζει έναν παράνομο server εκτός Ελλάδας ή Κύπρου ενημερώνει την Αστυνομία η οποία με τη σειρά της διαβιβάζει την υπόθεση μέσω της Europol (για την Ευρώπη) και της Interpol (για τον υπόλοιπο κόσμο).

Οι διεθνείς διωκτικές αρχές έχουν δείξει ενδιαφέρον καθώς ο τζίρος της πειρατικής μετάδοσης είναι μεγάλος. Υπάρχει μαύρο χρήμα που χρηματοδοτεί άλλες παράνομες δραστηριότητες χωρίς να αποκλείονται και οι τρομοκρατικές ομάδες.

Παράλληλα, υπάρχει και ο παράγοντας πνευματικά δικαιώματα. Στον τομέα αυτό έχουμε παρέμβαση από την Πρεσβεία των ΗΠΑ (τόσο σε Αθήνα, όσο και Λευκωσία), η οποία μεταφέρει την έντονη ανησυχία της για τα πνευματικά δικαιώματα που χάνουν τα στούντιο του Χόλυγουντ.

Επιπτώσεις στην οικονομία

Η πειρατεία επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία και στην καινοτομία σε όλο το σύνολό της βιομηχανίας των μέσων ενημέρωσης.

Οι περισσότεροι φορείς συνδρομητικής τηλεόρασης λειτουργούν με στενά περιθώρια κέρδους, με αποτέλεσμα η εμπορική επιτυχία και η χρεοκοπία να απέχει ελάχιστα, ειδικά στο σύγχρονο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, οι «παράνομοι» θεατές που παρακολουθούν χωρίς να πληρώνουν συνδρομή, δημιουργούν πρόβλημα βιωσιμότητας στους νόμιμους παρόχους, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε τα υπέρογκα ποσά που σπαταλούν οι φορείς συνδρομητικής τηλεόρασης για επενδύσεις, όσον αφορά στο νέο λογισμικό και στις μεθόδους προστασίας του προϊόντος τους, αλλά και στον εμπλουτισμό του περιεχομένου τους.

 www.kathimerini.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Tο ρίσκο του κ.Τσίπρα
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Tο ρίσκο του κ.Τσίπρα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ