2012-05-09 09:49:17
Φωτογραφία για Κρατούνται άλλοι 17 στρατιωτικοί  Διαρκές κύμα συλλήψεων στην Τουρκία για το «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» του 1997
Επί μήνες βρίσκονται οι στρατηγοί στο στόχαστρο της κυβέρνησης Ερντογάν.

Άγκυρα: Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 17 εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο της έρευνας για τα γεγονότα που οδήγησαν στην ανατροπή της πρώτης κυβέρνησης ισλαμιστών της χώρας το 1997, το λεγόμενο «μεταμοντέρνο πραξικόπημα».

Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε ότι τα 17 πρόσωπα, περιλαμβανομένων έξι εν ενεργεία και 11 απόστρατων αξιωματικών, συνελήφθησαν σε διάφορες τοποθεσίες σε όλη τη χώρα και ότι αναζητείται ένας 18ος αξιωματικός, ο στρατηγός ε.α. Τουντζέρ Κιλίντς.

Τριάντα εννέα εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικοί, ανάμεσά τους δύο πρώην αρχηγοί του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας έχουν ήδη προφυλακιστεί και αναμένεται να δικαστούν.

Η έρευνα αφορά την απομάκρυνση από την εξουσία, τον Ιούνιο του 1997, της κυβέρνησης συνασπισμού του αμφιλεγόμενου πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν, ηγέτη του κόμματος της Ευημερίας, που είχε ισλαμιστική πολιτική ρητορική. Ο συνασπισμός δύο κομμάτων -το άλλο ήταν το κόμμα του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ- είχε καταρρεύσει μετά την παραίτηση πολλών βουλευτών του ήσσονος εταίρου του.


Αυτό συνέβη έπειτα από τέσσερις μήνες έντασης, μετά τη συνάντηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας, στο οποίο πλειοψηφούν οι στρατιωτικοί, την 28η Φεβρουαρίου 1997, όταν οι στρατηγοί είχαν κάνει σαφή την πρόθεσή τους να ανατρέψουν την κυβέρνηση -γεγονός που έγινε γνωστό ως «η διαδικασία της 28ης Φεβρουαρίου» στην Τουρκία αλλά εκτός της χώρας αποκλήθηκε «μεταμοντέρνο πραξικόπημα».

Αφού απομακρύνθηκε από την εξουσία, το κόμμα της Ευημερίας είχε τεθεί εκτός νόμου με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και πολλά ανώτατα στελέχη του φυλακίστηκαν και τους απαγορεύτηκε κάθε πολιτική δραστηριότητα, αφού κατηγορήθηκαν ότι επεδίωκαν την ανατροπή του κοσμικού χαρακτήρα του Συντάγματος της Τουρκίας.

Ανάμεσά τους ήταν ο τότε δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και νυν πρωθυπουργός της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών το 1998 και του είχε απαγορευτεί κάθε συμμετοχή στην πολιτική ζωή για το υπόλοιπο της ζωής του, μετά την δημόσια ανάγνωση ενός ποιήματος που θεωρήθηκε ότι υποκινούσε σε ισλαμιστική εξέγερση.

Μετά την απελευθέρωσή του, ο Ερντογάν ίδρυσε το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK), που κέρδισε ευρεία πλειοψηφία στις εκλογές του 2002 στην Τουρκία.

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση κατόπιν ψήφισε να καταργηθεί ο εξοστρακισμός του απο την πολιτική ζωή, επιτρέποντάς του να εκλεγεί στη Βουλή σε συμπληρωματικές εκλογές και κατόπιν να αναλάβει πρωθυπουργός.

Το «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» του 1997 ήταν η τέταρτη φορά στην ιστορία του σύγχρονου τουρκικού κράτους που ο στρατός ανέτρεψε με πραξικόπημα μια εκλεγμένη κυβέρνηση. Δύο ηγέτες ενός προηγούμενου πραξικοπήματος, αυτού της 12ης Σεπτεμβρίου 1980, ο στρατηγός ε.α. και πρώην πρόεδρος Κενάν Εβρέν, 94 ετών, και ο στρατηγός ε.α. Ταχσίν Σαχίνκαγια, 86 ετών, αντιμετωπίζουν επίσης δικαστικές διώξεις την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news.in.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Water polo για παιδιά!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Water polo για παιδιά!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ