2012-05-09 10:22:11
Φωτογραφία για Σκάνδαλο του Μπαμπινιώτη ενάντια στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς
Η Ελλάδα μπήκε εδώ και δύο χρόνια στο μνημονιακό γύψο. Μισθοί ισοπεδώθηκαν, το εργατικό συλλογικό δίκαιο πετάχθηκε εν μια νυκτί στον κάλαθο των αχρήστων, τα ασφαλιστικά δικαιώματα εξαερώθηκαν. Οτιδήποτε ανήκει στη δημόσια σφαίρα (υγεία, παιδεία) δυσφημίστηκε, υποβαθμίστηκε και επιχειρήθηκε να εκποιηθεί με κάθε τρόπο. Χαράχτηκε μια βαθιά διαχωριστική κατηγορία ανάμεσα σε πατρίκιους και πληβείους, σε εργοδότες και εργαζόμενους, σε ευνοημένους και σε θύματα. Η κρίση χρησιμοποιήθηκε από τις πολιτικές ηγεσίες της διετίας ως ευκαιρία μιας δραματικής αναδιανομής του πλούτου υπέρ των εργοδοτών και εναντίον των εργαζόμενων. Η συρρίκνωση του κατώτατου μισθού, η ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η «απελευθέρωση» των εργασιακών σχέσεων και η δια της απειλής επιβολή των ευέλικτων μορφών απασχόλησης δημιούργησαν ένα τοπίο φρίκης και ερήμωσης. Η ανεργία θερίζει, η πείνα απειλεί χιλιάδες συμπολίτες μας, οι άστεγοι πολλαπλασιάστηκαν, το τραγικό φαινόμενο των αυτοκτονιών έχει γίνει καθημερινή είδηση. Ο κοινωνικός ιστός έχει οριστικά διαρραγεί. Η κοινωνία μας έχει γυρίσει 50 χρόνια πίσω.


Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να ξεχνούμε τα «επιτεύγματα» της διετίας στην εκπαίδευση. Την υποβάθμιση του δημόσιου και κοινωνικού αγαθού της παιδείας με τις συγχωνεύσεις σχολείων, τη δραματική μείωση των προσλήψεων, το μπάχαλο με τα σχολικά βιβλία. Και, κυρίως, την άδικη και μονομερή υπέρ των ιδιοκτητών συμπεριφορά της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΔΒΜΘ και ιδιαίτερα της Υφυπουργού Παιδείας, κ. Χριστοφιλοπούλου. Θυμίζω κάποια από αυτά που οφείλουμε να μην ξεχνούμε:

• Η ηγεσία του ΥΠΔΒΜΘ εποίει την νήσσαν όταν, κατά παραβίαση συλλογικής σύμβασης εργασίας, ορισμένοι σχολάρχες περιέκοπταν παράνομα τις αποδοχές μας (υπενθυμίζουμε εδώ πως η παράνομη αυτή περικοπή χαρίζει ετησίως στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ).

• Ο Υπουργός ΠΔΒΜΘ επιχείρησε πρόσφατα τρις να περάσει στη Βουλή τροπολογία για την αυτοματοποίηση των απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, η οποία ουσιαστικά εξαιρεί την ιδιωτική εκπαίδευση από την κρατική εποπτεία.

• Μόλις λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η θητεία της κυβέρνησης ο ίδιος Υπουργός επιχειρεί, μέσω γνωμοδότησης, την διαδικασία έκδοσης αλλά και την υπηρεσιακή διακίνηση εντός του Υπουργείου της οποίας έχουμε καταγγείλει εξωδίκως ως παράτυπη, να χαρίσει στον εαυτό του, ως προέδρου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, και στους άλλους ιδιοκτήτες σχολείων, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που επιδιώκει να αφαιρέσει από τις τσέπες των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, έχουν αισθανθεί στη διάρκεια αυτής της διετίας το φόβο, την ανασφάλεια, την αδικία. Έχουν νιώσει ντροπή για την εθνικά υποτελή πολιτική των κυβερνήσεων αυτής της περιόδου. Έχουν δει τον κόσμο τους να γκρεμίζεται, το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους να μετατρέπεται σε εφιάλτη. Στις χτεσινές εκλογές εκφράστηκε με τον πιο σαφή τρόπο ότι η ανοχή της κοινωνίας έλαβε τέλος. Οι δυνάμεις που στήριξαν τις νεοφιλελεύθερες επιταγές του μνημονίου συνετρίβησαν. Ο ελληνικός λαός έδωσε ξεκάθαρο μήνυμα ανατροπής της πολιτικής που εξαθλιώνει την κοινωνία και πετάει τη χώρα στα βράχια.

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί παρακολουθούμε τις πολιτικές εξελίξεις. Η Ομοσπονδία και τα πρωτοβάθμια σωματεία θα προασπιστούν τα δίκαια αιτήματα του κλάδου, του δημόσιου και κοινωνικού αγαθού της εκπαίδευσης και των εργατικών, μισθολογικών και ασφαλιστικών κεκτημένων που έχουν απομείνει. μαζί με την κοινωνία και με τον κόσμο της εργασίας θα παλέψουμε για να αποκατασταθεί το εργατικό συλλογικό δίκαιο, για να υπάρξει και πάλι προοπτική και ανάπτυξη στον τόπο μας. 
www.oiele.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ