2012-05-09 14:14:03
Φωτογραφία για Προστασία της μητρότητας στην Ελλάδα και τον κόσμο
Στον αναπτυγμένο κόσμο, το να μεγαλώνει ένα παιδί με υγεία είναι το ίδιο αυτονόητο με το να μεγαλώνει με τη μητέρα του, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει παντού.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις σχεδόν 1.000 μητέρες πεθαίνουν κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο εξαιτίας επιπλοκών που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό (358.000 θάνατοι το 2008).

Το 99% αυτών των θανάτων συμβαίνουν στις αναπτυσσόμενες χώρες με τη συντριπτική τους πλειοψηφία (87%) στις περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής και της Νότιας Ασίας.

Έτσι παρουσιάζεται το απαράδεκτο φαινόμενο, στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου, μια μητέρα να διατρέχει 116 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου (1 στα 37) σε αντίθεση με τις αναπτυγμένες χώρες (1 στα 4.300).

Η βελτίωση της μητρικής υγείας αποτελεί έναν από τους οκτώ Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας (ΑΣΧ) που εγκρίθηκαν κατά τη σύνοδο κορυφής της χιλιετίας του 2000. Βασικός στόχος είναι η μείωση του ποσοστού μητρικής θνησιμότητας κατά τρία τέταρτα μεταξύ 1990 και 2015.


Μέχρι σήμερα, εκτιμάται πως ο συνολικός αριθμός των θανάτων των μητέρων και τα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας μειώθηκαν κατά ένα τρίτο από το 1990.

Παρά το γεγονός ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος σε όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες, η μέση ετήσια μείωση του παγκόσμιου ποσοστού μητρικής θνησιμότητας ήταν 2,3% - ανεπαρκής σε σχέση με την απαίτηση του ΑΣΧ για μέση ετήσια μείωση 5,5%.

Επιπλέον, ο εκτιμώμενος ετήσιος ρυθμός μείωσης του 1,7% στην υποσαχάρια Αφρική, όπου τα επίπεδα της μητρικής θνησιμότητας είναι τα υψηλότερα, είναι πιο αργός από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Έτσι, παρά την πρόοδο που αξίζει να γιορτάσουμε, οι προσπάθειες για να σωθούν ακόμα περισσότερες μητέρες, πρέπει να επιταχυνθούν.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, πρόσφατη έκθεση της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF, διαπιστώνει την απουσία ολοκληρωμένων πολιτικών προώθησης και προστασίας της μητρότητας και προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές.

Οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες μπορούν να συμβάλουν έμπρακτα στις προσπάθειες της UNICEF για την μητρική και παιδική υγεία με μια δωρεά ή επιλέγοντας να δωρίσουν φέτος στις μητέρες που γιορτάζουν ένα από τα εξαιρετικά προϊόντα της UNICEF που περιλαμβάνονται στη σχετική φετινή συλλογή για τη γιορτή της μητέρας.
elzoni.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ