2012-05-09 16:44:11
Φωτογραφία για ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΟΣΗ
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έρθουν τα συμφωνημένα 5,3 δισ. ευρώ της επόμενης δόσης από τη δανειακή βοήθεια, ούτως ώστε η Ελλάδα να εξοφλήσει υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές της.

Όπως, εξάλλου, δήλωσαν ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ, τα 5,3 δισ. της επόμενης δόσης θα καταβληθούν την Πέμπτη, όπως είναι προγραμματισμένο και επειδή έχουν συμφωνηθεί, ωστόσο, σοβούσης της πολιτικής ρευστότητας, οι υπόλοιπες δόσεις παραμένουν υπό αίρεση.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου προειδοποίησε πως δεν θα καταβληθούν χρήματα αν δεν σχηματιστεί μια κυβέρνηση. «Πρέπει να πούμε τώρα στον ελληνικό λαό ότι η κατάσταση είναι σοβαρή, πως καμιά χώρα της ΕΕ δεν θα μπορέσει να αποδεσμεύσει έστω κι ένα μικρό κομμάτι αυτών των 130 δισεκ. ευρώ που έχουμε θέσει στη διάθεση των Ελλήνων, αν δεν υπάρχει κυβέρνηση που να λειτουργεί, η οποία να σέβεται τους κανόνες που έχουν τεθεί και να διαχειρίζεται τα χρήματα που καταβάλλονται», δήλωσε ο Άσελμπορν στη διάρκεια συνεδρίου στις Βρυξέλλες.


Εξάλλου, στις 18 Μαΐου λήγουν ομόλογα συνολικού ύψους 4,5 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα ένα ομόλογο σε ξένο δίκαιο ύψους 435 εκατ. ευρώ και τοκοχρεολύσια ακόμη 4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα θα επανέλθει στην Ελλάδα για να διαπραγματευτεί, όταν θα υπάρξει μία νέα κυβέρνηση στη χώρα και να συζητήσει για το πρόγραμμα το οποίο υπάρχει και τις ελληνικές υποχρεώσεις.

Σύμφωνα δε με τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η τρόικα ματαίωσε την προγραμματισμένη για τα μέσα Μαΐου επίσκεψή της στην Αθήνα, έχοντας αποφασίσει, όπως σημειώνει η εφημερίδα, τις «δημοκρατικές εξελίξεις».

Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης τόνισε ότι οι υπουργοί έχουν δώσει τις παραιτήσεις τους στον κ. Παπαδήμο από τη Δευτέρα, δηλαδή την επομένη των εκλογών, ότι ασκεί τα καθήκοντά του τυπικά στο υπουργείο, ότι δεν μπορεί να υπογράψει για το ομόλογο των 435 εκατομμυρίων κι ότι την απόφαση αυτή πρέπει να τη λάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην περίπτωση που δεν υπάρξει νέα κυβέρνηση ή υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Ερωτηθείς για το τι θα γίνει με τις επικείμενες συνεδριάσεις των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin, ο κ. Σαχινίδης είπε ότι η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί είτε με υπουργό της νέας κυβέρνησης είτε με υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών, εάν στη χώρα υπάρξει υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Πάντως η άσκηση πιέσεων προς την Ελλάδα συνεχίζεται, ενώ το πολιτικό περιβάλλον στη χώρα συνεχίζει να είναι ρευστό. Έτσι η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει αυξηθεί στο 90% για ορισμένους διεθνείς επενδυτικούς οίκους, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Το δημοσίευμα επικαλείται αναλυτές, οι οποίοι δηλώνουν ότι οι αγορές ετοιμάζονται για μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, επικαλούμενοι την υποχώρηση πάνω από 10% των τιμών των ελληνικών μετοχών το τελευταίο διήμερο και την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου πάνω από 200 μονάδες βάσης (2 ποσοστιαίες μονάδες).

Ο αναλυτής της βρετανικής τράπεζας RBS Χάρβιντερ Σάιαν δήλωσε: «Θεωρώ ότι το ενδεχόμενο να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ είναι περίπου 90% και πολύ πιθανό για τους προσεχείς λίγους μήνες, αν οι πολιτικοί δεν συμφωνήσουν στα μέτρα λιτότητας».

Ο επικεφαλής αναλυτής για τίτλους σταθερού εισοδήματος της Investec Asset Management Τζον Στόπφορντ δήλωσε: «Ο επόμενος μήνας είναι απόλυτα κρίσιμος για την Ελλάδα. Αν γίνουν ξανά εκλογές στα μέσα Ιουνίου και οι ψηφοφόροι απορρίψουν και πάλι τη λιτότητα, η έξοδος από το ευρώ μπορεί να έρθει σύντομα».

Ο λόγος ότι τα διεθνή χρηματιστήρια και το ευρώ υποχωρούν, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα αλλά και το αυξανόμενο κόστος για την εξυγίανση των ισπανικών τραπεζών εντείνουν τις ανησυχίες περί επιδείνωσης της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurοfirst 300 καταγράφει το μεσημέρι απώλειες 0,46%, αντιστρέφοντας την άνοδο που σημείωναν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το πρωί, λόγω της ανακοίνωσης καλών εταιρικών αποτελεσμάτων και της αύξησης των γερμανικών εξαγωγών τον Μάρτιο. Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε στα 1,2970 δολάρια, κοντά στο χαμηλό επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών.

Οι ανησυχίες για την Ευρώπη προστέθηκαν στις ανησυχίες για την επίπτωση από την ασθενέστερη ανάκαμψη των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία, προκαλώντας μία ευρεία υποχώρηση από επενδυτικά μέσα υψηλότερου κινδύνου, με τις μετοχές να υποχωρούν σε παγκόσμιο επίπεδο, τις τιμές του πετρελαίου να μειώνονται - για έκτη συνεχόμενη ημέρα - κοντά στα 112 δολάρια το βαρέλι και το κόστος δανεισμού της Γερμανίας να μειώνεται σε επίπεδο - ρεκόρ.

Η αναζήτηση από τους επενδυτές ασφαλών καταφυγίων για να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους κατέστησε δυνατό στη Γερμανία να διαθέσει 5ετή ομόλογα ύψους 4 δισ. ευρώ με κουπόνι (επιτόκιο) μόλις 0,5%.

Στον αντίποδα, η ανησυχία των επενδυτών για το τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας ώθησε την απόδοση των 10ετών ομολόγων της χώρας στο 6,03%, καταγράφοντας μία αύξηση 16 μονάδων βάσης (0,16 ποσοστιαίας μονάδας). Το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας της Ισπανίας αυξήθηκε κατά 19 μονάδες βάσης στις 512 μονάδες βάσης.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI μειώθηκε 0,4%. Σύμφωνα με πηγές του Reuters, η ισπανική κυβέρνηση θα ζητήσει από τις τράπεζες της χώρας να αυξήσουν κατά περαιτέρω 35 δις. ευρώ τις προβλέψεις τους για τα επισφαλή δάνεια τους στον τομέα των ακινήτων.

ΑΠΕ/Reuters
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ