2012-05-10 03:13:02
Φωτογραφία για Ελεύθερος μετά την απολογία του ο Γ.Καπελέρης
Ελεύθερος, χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκε μετά την απολογία του στον Ειδικό Ανακριτή υποθέσεων διαφθοράς αξιωματούχων, ο Γιάννης Καπελέρης... μέχρι πριν λίγους μήνες γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών και πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, για την κακουργηματικού βαθμού κατηγορία της απιστίας.

Η κατηγορία, που έχει απαγγελθεί με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, αφορά την υπόθεση των ανείσπρακτων προστίμων από παραβάσεις για λαθρεμπόριο καυσίμων.

Ο κ. Καπελέρης παραιτήθηκε μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης εναντίον του τον περασμένο Ιανουάριο μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που διενεργήθηκε από τους οικονομικούς Εισαγγελείς με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με την ύπαρξη εντός του υπουργείου Οικονομικών «παραμηχανισμού» που αδρανοποιούσε τις διαδικασίες για την είσπραξη προστίμων που αφορούσαν παραβάσεις της νομοθεσίας για το πετρέλαιο θέρμανσης.


Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, που συνέδεαν το θέμα των ανείσπρακτων προστίμων με την παραίτηση του κ. Διομήδη Σπινέλη από το υπουργείο Οικονομικών, η διαδικασία επιβολής των προστίμων είχε ανασταλεί μετά από δύο εγκυκλίους προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, η μία εκ των οποίων προερχόταν από τον κ. Καπελέρη. Στην εγκύκλιο αυτή ο κ. Καπελέρης ανέφερε ότι επίκειται σχετική νομοθετική ρύθμιση για το θέμα και ζητούσε την αναστολή της είσπραξης.

Ο κ. Καπελέρης, που κατέθεσε και ως ύποπτος για την υπόθεση, υποστηρίζει πως δεν έχει καμία ποινική εμπλοκή, καθώς δεν χαρίστηκε κανένα πρόστιμο.

Τα επίμαχα πρόστιμα, που επιβλήθηκαν τα έτη 2010 και 2011, εκτιμάται ότι ξεπερνούν συνολικά τα 15 εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με τον κ. Καπελέρη αφορούν μόνο εκπρόθεσμες εγγραφές στο σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ δεκάδων πρατηριούχων που καλούνται να πληρώσουν μεγάλα χρηματικά ποσά εξαιτίας προβληματικής διαδικασίας του επίμαχου μηχανογραφικού συστήματος.

Στην πορισματική αναφορά που είχε συντάξει για την υπόθεση ο αναπληρωτής οικονομικός Εισαγγελέας Σπ. Μουζακίτης, ως διενεργών την έρευνα, εντόπιζε ποινικές ευθύνες και σε βάρος της επικεφαλής της Διεύθυνσης Ελέγχου Τελωνείων και ζητούσε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία.

Κατά τους οικονομικούς Εισαγγελείς, το ύψος της ζημίας που προκλήθηκε από την αδρανοποίηση του μηχανισμού είσπραξης, «μεγιστοποιείται εκ των πραγμάτων», όπως ανέφεραν στην παραγγελία για την άσκηση δίωξης, εξαιτίας των κρίσιμων συνθηκών για την χώρα.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ