2012-05-10 09:01:02
Φωτογραφία για Απαισιοδοξία για τα ελληνο-τουρκικά από την άνοδο της ακροδεξιάς
Η εφημερίδα Zaman αναφέρει ότι η παρουσία της Χρυσής Αυγής και των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα επρεάσει αρνητικά τις σχέσεις

Με μεγάλη προσοχή και προβληματισμό παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα Ερντογάν και Γκιούλ.

«Η αβεβαιότητα, η αστάθεια και η άνοδος εθνικιστικών και ακροδεξιών κομμάτων μετά τις εκλογές ενδέχεται να προκαλέσουν ανεπιθύμητες εκπλήξεις στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις», εκτιμά η εφημερίδα Zaman.

«Στην Ελλάδα, οι ψηφοφόροι τιμώρησαν τα δύο μεγάλα κόμματα στις κάλπες, ενισχύοντας την άκρα Δεξιά και την άκρα Αριστερά. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ανόδου του ελληνικού νεο-ναζιστικού κόμματος, της Χρυσής Αυγής, και του εθνικιστικού, δεξιού κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σαφώς και δεν θα είναι θετικές για τις σχέσεις με την Τουρκία. 

 

Αλλά αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει πάρα πολλά εσωτερικά προβλήματα για να επικεντρώσει την προσοχή της στα ελληνο-τουρκικά, το αδιέξοδο στο κυπριακό και τις συνοριακές διαφορές για το Αιγαίο», γράφει η τουρκική εφημερίδα.


 

Επικαλούμενη ειδικούς στα ελληνο-τουρκικά, η Zaman εκτιμά ότι δύσκολες ημέρες περιμένουν την Ελλάδα, καθώς παραμένει η αβεβαιότητα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, και για το κατά πόσον μπορεί η χώρα να εφαρμόσει τα μέτρα της λιτότητας που αναμένει η ΕΕ - με δεδομένη την σφοδρή αντίδραση των ψηφοφόρων κατά των μέτρων της λιτότητας.

 

«Η Ελλάδα οδεύει προς έναν πολυκομματικό συνασπισμό. Δύσκολα θα μπορέσει, μια τέτοια κυβέρνηση, να εγγυηθεί την πολιτική ή την οικονομική σταθερότητα. Και η είσοδος πρώην περιθωριακών ακροδεξιών κομμάτων θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις με την Τουρκία», λέει στην εφημερίδα ο Σινάν Ουλγκέν, επικεφαλής του Κέντρου Οικονομικών και Διεθνών Μελετών (EDAM), στην Κωνσταντινούπολη.

 

Ο Ερχάν Τουρμπεντάρ, αναλυτής εξωτερικής πολιτικής στο Ιδρυμα Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής (TEPAV) συμφωνεί. Λέει ότι, αν και είναι απίθανο να μπουν τα περιθωριακά κόμματα στην κυβέρνηση, η πρωτόγνωρη δύναμή τους στην ελληνική πολιτική ήταν σαφώς μια ανεπιθύμητη εξέλιξη. Πρόσθεσε ότι η παρουσία τους ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά και τις σχέσεις της Ελλάδας με τις Βρυξέλλες.

 

«Η βουλή της Ελλάδας θα είναι η πιο κατακερματισμένη εδώ και δεκαετίες, και ο μόνος τρόπος για έναν βιώσιμο συνασπισμό είναι κάποια χαλάρωση των όρων των μνημονίων, κάτι που απορρίπτουν κατηγορηματικά οι δανειστές και οι χώρες της βόρειας Ευρώπης», καταλήγει η Zaman.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=456657
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ