2012-05-10 14:46:02
Φωτογραφία για Μη ικανοποιημένο από τις αιτήσεις για πολεοδομική αμνηστία το ΥΠΕΣ
Μη ικανοποιητικό θεωρεί τον αριθμό των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής από το κοινό για πολεοδομική αμνηστία, η υπουργός Εσωτερικών, Ελένη Μαύρου, η οποία παρευρέθηκε την Πέμπτη στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, στην οποία αντηλλάγησαν απόψεις σε θέματα του Υπουργείου της.

Σύμφωνα με την κ. Μαύρου, οι δηλώσεις πρόθεσης που έχουν κατατεθεί έχουν ξεπεράσει τις έντεκα χιλιάδες, ωστόσο, όπως είπε, υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο, καθώς οι οικοδομές για τις οποίες θα έπρεπε να έχουν υποβληθεί αιτήσεις για αμνήστευση υπολογίζονται μεταξύ 125 και 130 χιλιάδων. «Αν και είναι μεγάλος ο αριθμός των δηλώσεων που έχουν κατατεθεί δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι είναι ικανοποιητικός», πρόσθεσε.

Στη σημερινή συνεδρίαση υπήρξαν εισηγήσεις από πλευράς βουλευτών, όπως είπε, για τις κατευθύνσεις προς τις οποίες πρέπει να στραφεί η ενημέρωση του κοινού από πλευράς του Υπουργείου.


Η Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι από πλευράς Υπουργείου θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ενημέρωση, δίνοντας και συγκεκριμένα στοιχεία, ενώ θα στραφεί και σε ξένους αγοραστές, οι οποίοι πιθανόν να μην έχουν ακόμα ενημερωθεί γι' αυτή τη δυνατότητα.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Μαύρου είπε ότι δεν έχει φτάσει στον κόσμο το μήνυμα ότι η μη υποβολή αίτησης για πολεοδομική αμνηστία συνεπάγεται κυρώσεις, «για αυτό αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην συνεργασία των τοπικών αρχών, οι οποίες έχουν την ευθύνη ελέγχου πολεοδομικών και οικοδομικών παραβιάσεων».

Είναι σημαντικό, υπέδειξε η κ. Μαύρου, να αντιληφθεί ο ιδιοκτήτης μιας μη αδειοδοτημένης οικοδομής ότι θα έχει επιπτώσεις και είναι πολύ πιθανό με τη λήξη της διαδικασίας να χρειαστεί πλέον δικαστικά να βρεθεί λύση.

«Από τη στιγμή που μια οικοδομή εξακολουθεί να έχει παρανομίες, οι πολεοδομικές και οικοδομικές αρχές θα πρέπει να κινηθούν νομικά, καταγγέλλοντας τις παρανομίες στο δικαστήριο», είπε η υπουργός Εσωτερικών.

Η κ. Μαύρου τόνισε ότι η πολεοδομική αμνηστία παρέχει μια μοναδική ευκαιρία στους πολίτες να αποκτήσουν εκσυγχρονισμένους τίτλους ιδιοκτησίας και ανέφερε ότι η διαδικασία είναι σχετικά απλή, καθώς με τη βοήθεια αρχιτέκτονα ή πολιτικού μηχανικού μπορούν να υποβληθούν οι αιτήσεις στη λεπτομέρειά τους και όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό δίδεται η δυνατότητα στον αιτητή να αξιοποιήσει τις εκπτώσεις που παρέχονται.

Από τον πρώτο έλεγχο που έχει γίνει των αιτήσεων που έχουν εγκριθεί, το κόστος στις περιπτώσεις αύξησης του συντελεστή και μόνο, γιατί στις υπόλοιπες δεν συνεπάγεται κόστος, δεν είναι εξωπραγματικό, ανέφερε η κ. Μαυρού, προσθέτοντας ότι «με τις τιμές των ακινήτων σήμερα θα έλεγε κάποιος ότι είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό».

Σημείωσε, επίσης, ότι η έγκαιρη κατάθεση των αιτήσεων δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης εκπτώσεων και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να κατατεθούν τουλάχιστον, άμεσα, οι δηλώσεις πρόθεσης ώστε να έχει τη δυνατότητα ο αιτητής να προετοιμάσει και τη λεπτομερή αίτηση του.

Ερωτηθείσα αν μελετάται το ενδεχόμενο αλλαγής προνοιών στη νομοθεσία για τις νέες οικοδομές, η κ. Μαύρου απάντησε ότι οι πιο σοβαρές ελλείψεις δεν είναι στη νομοθεσία, αλλά στην εφαρμογή και στον έλεγχο της νομοθεσίας.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Κυπριανού, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι στο Υπουργείο Εσωτερικών «υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα ή θέματα που δεν προχωρούν αρκούντως ικανοποιητικά».

Υπενθύμισε ότι «αυτή η διακυβέρνηση δύο φορές στους Προϋπολογισμούς είχε βάλει ποσό 50 εκ. λιρών εσόδων από την πολεοδομική αμνηστία και σήμερα με δύο παρατάσεις που έχει δώσει η Βουλή έχουν γίνει μόνο 11 χιλιάδες αιτήσεις από τις 130 χιλιάδες παράνομες ή μη αδειοδοτημένες οικοδομές που εκτιμάται ότι υπάρχουν στην Κύπρο σήμερα και τα έσοδα είναι μηδενικά».

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως το πρόβλημα με την πολεοδομική αμνηστία σχετίζεται με τις οικοδομές που ήδη λειτουργούν και που είναι 130 χιλιάδες.

«Είναι πώς θα νομιμοποιήσεις αυτές τις οικοδομές, ούτως ώστε αύριο να μπορείς να τις υποθηκεύσεις, να τις μεταβιβάσεις στα παιδιά σου», δήλωσε.

Το κυρίως πρόβλημα, πρόσθεσε, είναι η αποτυχία της Κυβέρνησης να ενημερώσει σωστά τον κόσμο, που φοβάται ότι για να υποβάλει μια αίτηση για αμνήστευση ουσιαστικά φανερώνει την παρανομία του.

«Δεν είναι αυτός ο στόχος της νομοθεσίας, που έχει ψηφιστεί ως ένα εργαλείο για να βοηθηθεί ο κόσμος να νομιμοποιήσει μικροπαραβάσεις στις οικοδομές του», συμπλήρωσε.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Κουβέλης για πρωθυπουργός!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Κουβέλης για πρωθυπουργός!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ