2012-05-10 23:06:56
Φωτογραφία για Ο ΟΑΣΕ καταγγέλλει τις συλλήψεις Ρώσων δημοσιογράφων
Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και... τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) καταδίκασε σήμερα τις "συστηματικές συλλήψεις" δημοσιογράφων που κάλυψαν τα γεγονότα στη Μόσχα μεταξύ 6 και 9 Μαΐου, και τις πρόσφατες επιθέσεις κατά των ιστοσελίδων των ρωσικών μέσων ενημέρωσης.

"Ο ρόλος της αστυνομίας δεν είναι να συλλαμβάνει και να παρενοχλεί τους δημοσιογράφους, αλλά να τους βοηθά να εκπληρώσουν τα επαγγελματικά τους καθήκοντα", τόνισε η Ντούνια Μιγιάτοβιτς, αρμόδια για την ελευθερία του Τύπου στον ΟΑΣΕ.

"Πρέπει να υπάρξει μια έρευνα για ότι συνέβη τις τελευταίες ημέρες, και κυρώσεις θα πρέπει να επιβληθούν κατά των δυνάμεων της τάξης που παραβίασαν το δικαίωμα των δημοσιογράφων για τη συγκέντρωση και τη διάδοση των πληροφοριών", πρόσθεσε, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στην δημοσιότητα από τον Οργανισμό.

Πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης και ιστολόγια ανέφεραν ότι η αστυνομία συνέλαβε δεκάδες δημοσιογράφους που κάλυπταν τις δημόσιες συγκεντρώσεις κατά της νέας προεδρίας του Βλαντίμιρ Πούτιν μεταξύ 6 και 9 Μαΐου. Ο ΟΑΣΕ διευκρίνισε ότι μεταξύ των συλληφθέντων δημοσιογράφων, τέσσερις τραυματίστηκαν από την αστυνομία.


"Οι αρχές πρέπει επίσης να ερευνήσουν για τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο εναντίον ιστοσελίδων των μμε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Οι επιθέσεις αυτές εμποδίζουν την επαγγελματική δραστηριότητα των δημοσιογράφων και θα πρέπει να θεωρούνται εγκληματικές πράξεις", σημείωσε η Ντούνια Μιγιάτοβιτς. Στις 6 Μαΐου, οι ιστοσελίδες των εφημερίδων Kommersant, Ekho Moskvy, Bolshoi Gorod και Dozhd και η διαδικτυακή πύλη slon.ru κατέστησαν προσωρινά μη προσβάσιμες.

Ο ΟΑΣΕ ανέφερε ότι μερικά από αυτά τα μέσα ενημέρωσης επρόκειτο να καλύψουν ζωντανά τις διαδηλώσεις στη Μόσχα.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ