2012-05-11 08:15:29
Φωτογραφία για IIF: Μια ελλ. κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα είναι σταθερή
σταθερή

Στην εκτίμηση ψήφου, σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών, το 27,7% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ, το 20,3% ΝΔ, το 12,6% ΠΑΣΟΚ, το 10,2% Ανεξάρτητους Έλληνες, το 7% ΚΚΕ, το 5,7% Χρυσή Αυγή, το 4,9% ΔΗΜΑΡ, το 2,3% ΛΑΟΣ, το 1,8% Δημιουργία Ξανά, το 1,7% Οικολόγους- Πράσινους, το 1,5% Δημοκρατική Συμμαχία και το 1,3% Δράση. Σύμφωνα με τα ποσοστά αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταλάμβανε 128 έδρες, η ΝΔ 57, το ΠΑΣΟΚ 36, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 29, το ΚΚΕ 20, η Χρυσή Αυγή 16 και η ΔΗΜΑΡ 14.

Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), με επικεφαλής το Τσαρλς Νταλάρα, εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος να μη δημιουργηθεί «σταθερή κυβέρνηση» στην Ελλάδα, που να μπορεί να εφαρμόσει το δανειακό πρόγραμμα στήριξης της χώρας μας, σημειώνοντας τις επαυξημένες ανησυχίες για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

 Σε αναφορά για την Ελλάδα στην έκθεση βαθμολογίας για την παγκόσμια οικονομία και τους ρυθμούς ανάπτυξης, το IIF θεωρεί ως πολύ δύσκολο το σχηματισμό μιας «σταθερής κυβέρνησης», εκτιμώντας ότι θα διεξαχθούν νέες εκλογές και ότι μια πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας δεν αναμένεται να είναι σταθερή.


 

Κάνοντας ανάλυση της κατάστασης που διαμορφώθηκε μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής και τις πιθανές συνεργασίες, σημειώνοντας την αβεβαιότητα του πολιτικού τοπίου, το IIF αναφέρει ότι υπάρχει «σημαντική έλλειψη σαφήνειας» σχετικά με τον αντίκτυπο των εκλογών στο ελληνικό πρόγραμμα. Στην έκθεση επαναλαμβάνονται οι προϋποθέσεις που είχαν αποφασιστεί και ότι η επόμενη επανεξέταση του προγράμματος (έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Μαΐου) έχει σκοπό να εντοπίσει τις πρόσθετες δημοσιονομικές περικοπές ύψους 7,6 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2013 και 4 δισ. ευρώ το 2014.

 

Το IIF, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση μετά τις εκλογές, υποστηρίζει ότι φαίνεται απίθανο να μπορεί να εγκριθεί, κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, ένας συμπληρωματικός προϋπολογισμός για μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής. Επίσης, επισημαίνει ότι επί του παρόντος, υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για τις δημοσιονομικές εξελίξεις κατά το 2ο τρίμηνο του 2012, και ως εκ τούτου επισημαίνεται ότι είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί αν αυτό θα μπορούσε να εκτροχιάσει το πρόγραμμα.

 

Μεταξύ άλλων, προβάλλεται η θέση περί «κινδύνου» επειδή δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει μια σταθερή κυβέρνηση ώστε να εφαρμόσει πλήρως το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής, επιδεινώνοντας έτσι τις ανησυχίες των αγορών όσον αφορά την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του δανείου και για το ενδεχόμενο αναγκαστικής εξόδου της χώρας από το ευρώ.

 

Τέλος, σημειώνεται η έλλειψη ανάπτυξης γενικότερα στην Ευρώπη και ότι η λιτότητα φαίνεται να δημιουργεί αυξανόμενη λαϊκή αντίσταση στην τρέχουσα πολιτική συνταγή για την επίλυση της κρίση χρέους. Και όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, αυτό δημιουργεί αυξημένη αβεβαιότητα για πιθανές αλλαγές στην πολιτική προσέγγιση, ιδίως μετά τις πρόσφατες εκλογές σε Γαλλία και Ελλάδα.

http://www.e-typos.com/ 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ