2012-05-11 20:09:51
Φωτογραφία για Ηχηρά ονόματα για τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ
Total, Vitol, Gazprom, Eni, Triple Five, Petronas, Delek μεταξύ αυτών που υπέβαλαν πρόταση Της Μιράντας Λυσάνδρου

Ενδιαφέρθηκαν εταιρείες από Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά, ΗΠΑ, Λίβανο, Ισραήλ, Κορέα, Μαλαισία, Κύπρο, Νορβηγία, Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία. Ηχηρά ονόματα εταιρειών από μεγάλες χώρες επέδειξαν ενδιαφέρον και υπέβαλαν πρόταση στο πλαίσιο του δευτέρου γύρου αδειοδότησης για έρευνα και εξόρυξη στην κυπριακή ΑΟΖ. Χώρες όπως Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Λίβανος, Ισραήλ, Κορέα, Μαλαισία, Κύπρος, Νορβηγία, Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία, με εταιρείες ή κοινοπραξίες όπως η Total, ΑTP, Novatek, Petrogaz, Eni (βρίσκεται ήδη στην Κύπρο μέσω της Agip), Gazprom, Triple Five κ.ά. κατέθεσαν τις προτάσεις τους.


Όπως ανακοινώθηκε στο υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού από τον Υπουργό Εμπορίου, Νεοκλή Συλικιώτη, παρόντος του υφυπουργού Τίτου Χριστοφίδη και του υπουργού Οικονομικών Βάσου Σαρλή, αλλά και άλλων παραγόντων, υποβλήθηκαν αιτήσεις από 15 εταιρείες και κοινοπραξίες. Εταιρείες και κοινοπραξίες υπέβαλαν αίτηση για έρευνα και εξόρυξη σε πέραν του ενός οικοπέδου.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον υπάρχει για τα τεμάχια 9 και 2. Όχι μόνο επειδή είναι μεγάλα και έχουν περισσότερο φυσικό αέριο, αλλά βρίσκονται και μακριά από τα δυτικά τεμάχια της ΑΟΖ τα οποία διεκδικεί η Τουρκία. Το τεμάχιο 9 συνορεύει με το 12 (βρίσκεται βόρεια του 12 συγκεκριμένα), όπου βρέθηκε ήδη από την Noble Energy κοίτασμα φυσικού αερίου, ενώ το τεμάχιο 2 βρίσκεται βόρεια του 9 και συνορεύει με τις νοτιοανατολικές ακτές της Κύπρου. Ωστόσο αιτήσεις, όπως διευκρίνησε ο Υπουργός, υποβλήθηκαν για την πλειοψηφία των 12 τεμαχίων για τα οποία προκηρύθχηκε ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης.

Για πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες τα αποτελέσματα του δευτέρου γύρου αδειοδότησης θεωρούνται άκρως επιτυχημένα για την Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως ανέφεραν στην «Κ» αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι παρά τις τουρκικές απειλές και προκλήσεις ενδιαφέρθηκαν τόσες πολλές εκ των οποίων δυνατές εταιρείες. Εκτιμάται ότι μεγάλες εταιρείες που δεν υπέβαλαν αίτηση δεν ήταν μόνο λόγω τουρκικών απειλών και των σχέσεων που έχουν με την Τουρκία, μία μεγάλη αγορά φυσικού αερίου, αλλά και λόγω του ότι έχουν αλλού μεγαλύτερες δουλειές ανοικτές.

Σε μία από τις κοινοπραξίες, την Oak Delta NG Exploration συμμετέχει και η κυπριακή εταιρεία Petrolina που επέδειξε ενδιαφέρον για το οικόπεδο 3. Η κοινοπραξία της ιταλικής Eni μαζί με την Kogas Κορέας έχει σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ» επιδείξει ενδιαφέρον για 5-6 τεμάχια. Στην κοινοπραξία PT Energi Mega Persada Tdk&Frastico Holdings συμμετέχει η Triple Five, η οποία ως γνωστόν έχει υποσχεθεί ότι θα αγοράσει και μισό δισ. κρατικό χρέος. Η Triple Five έχει ενδιαφερθεί για τα τεμάχια 9 και 2, παρότι είχαν αγοραστεί και τα δεδομένα για τα τεμάχια 4,5,6 και 7. Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στο 9 και στο 2 σύμφωνα με τις πληροφορίες μας λόγω του ότι το βάθος των θαλασσών στην περιοχή είναι μικρότερο.

Οι 15 εταιρείες-κοινοπραξίες που υπέβαλαν αίτηση

1. Petra Petroleum, Καναδάς

2. Κοινοπραξία αποτελούμενη από την αμερικάνικη εταιρεία ATP East Med Number 2 B.V. και τις ισραηλινές εταιρείες Naphtha Israel Petroleum Corp., Dor Chemicals και Modi in Energy Limited Partnership.

3. Total E&P Activities Petrolieres, Γαλλία.

4. Κοινοπραξία αποτελούμενη από την γαλλική Total E&P Activities Petrolieres και τις ρωσικές εταιρείες Novatec Overseas Exploration και GPB Global Resources BV.

5. Κοινοπραξία αποτελούμενη από την Premier Oil και την Vitol εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου.

6. Κοινοπραξία αποτελούμενη από την Premier Oil και Vitol Ηνωμένο Βασίλειο και Petronas της Μαλαισίας.

7. Κοινοπραξία αποτελούμενη από τις Edison International S.p.A. από την Ιταλία, Delek Drilling και Avner Oil Exploration του Ισραήλ, Enel Trade S.p.A. από την Ιταλία και Woodside Energy Holdings PTY από την Αυστραλία.

8. Κοινοπραξία αποτελούμενη από την ιταλική εταιρεία Eni και την κορεατική KOGAS.

9. Κοινοπραξία αποτελούμενη από την C.O.Cyprus Opportunity Energy Public company από την Νοβρηγία και την AGR Energy AS του Ισραήλ.

10. Kοινοπραξία κυπριακών, αμερικανικών και ισραηλινών συμφερόντων, η Oak Delta NG Exploration Joint Venture. Στην κοινοπραξία συμμετέχει η κυπριακή εταιρεία Petrolina.

11. Κοινοπραξία αποτελούμενη από την Capricorn Oil του Ηνωμένου Βασιλείου, την Marathon Oil των ΗΠΑ, την Orange NASSAU Energie της Ολλανδίας και την CC Energie S.A.L. του Λιβάνουν.

12. Winevia Holdings Ltd, Κύπρος.

13. RX-Drill Energy Cyprus.

14. Κοινοπραξία Καναδά, Ινδονησίας και Κύπρου υπό την επωνυμία PT Energi Mega Persada Tdk&Frastico Holdings Ltd. Σε αυτή την εταιρεία Triple Five.

15. Emannuelle Geoglobal Rosario, Ισραήλ.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός, το ενδιαφέρον που επιδείχθηκε στις διεθνείς παρουσίασεις ήταν μεγάλο καθώς υποβλήθηκαν και απαντήθηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εμπορίου 115 ερωτήσεις. Απο ότι έγινε γνωστό στο παρά πέντε υπήρχε έντονο ενδιαφέρον και αγοράστηκαν τα σεισμογραφικά δεδομένα.

Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν από τη Συμβουλευτική Επιτροπή στην οποία σύμφωνα με τη νομοθεσία συμμετέχουν οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων Εμπορίου, Οικονομικών, Εξωτερικών και Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, ο Γενικός Εισαγγελέας, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας και η διευθύντρια του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης.

Η επιτροπή θα συμβουλεύεται, αν χρειαστεί, τους τεχνοκράτες του Υπουργείου Εμπορίου και τον γαλλικό οίκο Beisip, τον οποίο συμβουλεύεται η Κυπριακή Δημοκρατία για ζητήματα υδρογονανθράκων από το 2005.

Ο Νεοκλής Συλικιώτης, ο οποίος ανακοίνωσε τα ονόματα των αιτητών, σημείωσε ότι αυτό «είναι αποτέλεσμα τριών διαδοχικών κυβερνήσεων (Κληρίδη, Παπαδόπουλου, Χριστόφια) οι οποίες εργάστηκαν για να προσφέρουν στον τόπο και στον λαό μας και τις επόμενες γενιές των Κυπρίων».  

www.kathimerini.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ