2012-05-12 08:38:57
Φωτογραφία για Πώς ο κ. Τσίπρας «έχασε» 200 δισ
του Μπάμπη Παπαδημητρίου

Εγινε κατανοητό, από το χθεσινό μας σημείωμα, ότι οι υπάρχουσες τραπεζικές καταθέσεις έχουν προ πολλού μετατραπεί σε δάνεια, ενώ λείπουν και 70 δισ. από το σύστημα. Αν οι «αντιμνημονιακοί» θέλουν «χρήματα για ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση», θα πρέπει να ψάξουν αλλού, μήπως βρουν φρέσκο χρήμα.

Βουλευτές και άλλα στελέχη, σε όλους τους πολιτικούς χώρους και όχι μόνον στον ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύουν τα ίδια με τον Αλ. Τσίπρα. Οτι δηλαδή, οι τράπεζες «έχουν λάβει έως σήμερα 200 δισ.», τα οποία κρύβουν εκεί που βάζουν και τις καταθέσεις.

Ελπίζω να έγινε κατανοητό πλέον ότι τα 98 δισ. είναι κρατικές εγγυήσεις και δεν υπήρξε καμία μεταφορά πραγματικών χρημάτων. Σε αυτά, οι τράπεζες πρόσθεσαν άλλα στοιχεία του χαρτοφυλακίου τους (ομόλογα, δάνεια κ. λπ.) και μπόρεσαν έτσι να αντλήσουν πραγματική ρευστότητα ύψους 127 δισ..


Μπορέσαμε να σηκώσουμε όλο αυτό το χρήμα, επειδή είμαστε μέλη της Ευρωζώνης. Η ΕΚΤ έδωσε 74 δισ. απευθείας και άλλα 54 δισ. μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος, που είναι μέλος της, και κατόπιν ειδικής άδειας, η οποία δόθηκε και στην Ιρλανδία. Ο κρατικός προϋπολογισμός δεν έχει δώσει τίποτε. Ακόμη!

Ας δούμε πού μπορεί να «κρύβονται» τα υπόλοιπα δισ. του κ. Τσίπρα. Αναφέρεται προφανώς στη δεύτερη δανειακή σύμβαση των 130 δισ., την οποία, πάντως, θέλει να καταγγείλει. Σε αυτήν, προβλέπεται μεταφορά κεφαλαίων από τα ευρωπαϊκά κράτη και το EFSF, μέχρι 50 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Με τον τρόπο αυτόν θα καλυφθεί η ζημία που προκλήθηκε μετά την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους με το κατά 75% «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων και δανείων του δημόσιου τομέα, αξίας 50 δισ. περίπου. Η ζημία των τραπεζών, ύψους 37,5 δισ. ευρώ αποτελεί, ταυτοχρόνως, κέρδος για το κράτος, αφού αφορά διαγραφή δημόσιου χρέους. Χρήματα εκτός δανειακής, δεν υπάρχουν. Θυμηθείτε επίσης πως οι τράπεζες αγόρασαν τα ομόλογα και έδωσαν δάνεια στο κράτος, με τις καταθέσεις των αποταμιευτών. Αν ακυρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση, το ποσό του «κουρέματος» πρέπει να εγγραφεί ως ζημία για τις τράπεζες. Επειδή όμως δεν διαθέτουν επαρκή κεφάλαια, πρέπει να κλείσουν ή να φύγουμε από το ευρώ.

Είναι σαφές ότι τα 200 δισ. του κ. Τσίπρα εφευρέθηκαν για τις ανάγκες της προπαγάνδας. Ακόμη και η κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος δεν έχει κανένα νόημα για τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Εκτός αν επιστρέψουμε στη δραχμή και η κυβέρνηση προβεί σε υποχρεωτικό δανεισμό. Αλλά τότε μιλάμε για κάτι εντελώς διαφορετικό. Καλύτερα να σχηματιστεί κυβέρνηση τελευταίας ευκαιρίας.

πηγη:kathimerini.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ολοταχώς για κάλπες
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ολοταχώς για κάλπες
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ