2012-05-12 11:22:24
Φωτογραφία για Οι τράπεζες προετοιμάζονται για την επιστροφή της δραχμής
Οι τράπεζες προετοιμάζονται μυστικά για να ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται το νέo ελληνικό νόμισμα, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Reuters. Ορισμένες τράπεζες μάλιστα ποτέ δεν διέγραψαν τη δραχμή από τα συστήματά τους όταν η Ελλάδα υιοθέτησε το ευρώ πριν από παραπάνω από μία δεκαετία, και θα είναι έτοιμες με το πάτημα ενός διακόπτη, εάν τα προβλήματα του χρέους της χώρας, την αναγκάσουν να φέρει πίσω τα εθνικά τραπεζογραμμάτια και κέρματα.

Ο σχεδιασμός κάτω από το τραπέζι για ένα τέτοιο σενάριο, είναι εν εξελίξει από τότε που ξέσπασε η κρίση χρέους στην Ελλάδα το 2009, όπως δήλωσε στο πρακτορείο ο Hartmut Grossman της ICS Advisors ο οποίο συνεργάζετια με τράπεζες της Wall Street. «Πολλές από τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, αλλά και εδώ, έχουν εξετάσει αυτό το σενάριο εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα», όπως δήλωσε και τόνισε πως πραγματικά υπάρχει σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ δεν είναι μια νέα ιδέα.


Η ΕΕ λέει ότι θέλει να μείνει η Ελλάδα στο κοινό νόμισμα, και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν οι Έλληνες θέλουν να το κρατήσουν. Αλλά, επίσης, ψήφισαν την περασμένη Κυριακή υπέρ των κομμάτων που είναι αντίθετα στο σχέδιο διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ, θέτοντας σε αμφιβολία το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Όπως επισημαίνει το Reuters, μια ελληνική αποχώρηση από το ευρώ θα δημιουργούσε νομικά και πρακτικά προβλήματα για τις τράπεζες που θα επισκιάσουν την σχετικά απλή τεχνική εργασία για την αντιμετώπιση ενός νέου νομίσματος.

Η Ελλάδα σχεδόν σίγουρα θα επιβάλει συναλλαγματικούς ελέγχους, αν αποχωρήσει από το ευρώ, όπως σημειώνουν οι τραπεζίτες, αλλά οι συναλλαγές σε ένα νέο νόμισμα θα εξακολουθήσουν να είναι εφικτές. Όπως σημειώνει ο Lewis O'Donald, Γενικός Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων στην ιαπωνική επενδυτική τράπεζα Nomura, τα γραφεία του τμήματος του forex μπορεί να ετοιμαστούν σχετικά γρήγορα. Εξαρτάται από το πώς ακριβώς θα συμβεί αυτή η έξοδος από τη ζώνη του ευρώ.

Το πρόβλημα όμως μπορεί να είναι μεγαλύτερο για τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ που χρειάζονται ταμιακά διαθέσιμα για ιδιώτες ή επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του τί συναλλαγματική ισοτιμία να χρησιμοποιήσουν, ανάλογα με τους νόμους που η Αθήνα θα καταρτίσει για τις συναλλαγές στο νόμισμά της.

Οι έλεγχοι σχετικά με την κυκλοφορία των κεφαλαίων θα μπορούσε να είναι ένας ακόμη εφιάλτης για τις τράπεζες με δάνεια στην Ελλάδα, καθιστώντας δυνητικά παράνομο για τις εταιρείες να αποπληρώσουν το χρέος σε ευρώ.

Ακόμη και αν δεν ήταν παράνομο, οι εταιρείες ενδέχεται να μην είναι πλέον σε θέση να εξοφλήσουν τους ξένους πιστωτές, επειδή τα μετρητά τους θα έχουν μετατραπεί εν μία νυκτί σε δραχμές - ένα νόμισμα το οποίο θα έχανε γρήγορα την αξία του λόγω της άθλιας κατάστασης της ελληνικής οικονομίας. Αυτό, με τη σειρά του, καθιστά δύσκολο για κάθε δανειστή να πάρει πίσω τα χρήματά της, ό, τι σύμβαση και αν έχει.
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ