2016-02-29 11:52:32
Φωτογραφία για Η Τουρκία βλέπει απειλή στη συμμαχία της Ρωσίας με την Αρμενία...
H στρατιωτική συμμαχία μεταξύ Ρωσίας και Αρμενίας δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στην Τουρκία, εκτιμά ο Αμερικανός αναλυτής και συγγραφέας Andrew Bowen. Ο ίδιος στην ανάλυση του προσθέτει πως η ρωσική κυβέρνηση έχει αποστείλει μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα σε μια αεροπορική βάση μόλις 25 μίλια από τα τουρκικά σύνορα, πέραν της ρωσο-αρμενικής συμφωνίας για την αεράμυνα που υπογράφηκε στις 23-12-2015.

Η Αρμενία διατηρεί μια χρόνια φιλία με την Ρωσία σε διπλωματικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο. Μια σχέση που σίγουρα δεν εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα, ειδικά την παρούσα περίοδο που η Τουρκία έχει εστιάσει τη προσοχή της στον πόλεμο στη Συρία.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως εκτός από τη Συρία, η Αρμενία είναι η μοναδική χώρα στην φλεγόμενη ευρύτερη περιοχή που συνορεύει με την Τουρκία και φιλοξενεί σε μόνιμη βάση και όχι προσωρινή, ρωσικές αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις. Αναμφισβήτητα, το γεγονός αυτό προβληματίζει έντονα την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας, ειδικά μετά τη ρήξη που επήλθε στις σχέσεις Άγκυρας-Μόσχας μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους στις 25-11-2015 που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο Ρώσων πιλότων.


Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ο σημαντικός ρόλος που θα διαδραματίσουν οι ΗΠΑ, μιας και η Τουρκία ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ είναι σύμμαχος της Αμερικής. Μάλιστα, ο Andrew Bowen επισημαίνει πως, έχει διαφύγει της προσοχής κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων των ΗΠΑ το γεγονός ότι, χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες και προηγμένα οπλικά συστήματα έχουν εγκατασταθεί μόνιμα, και όχι προσωρινά, σε δύο βάσεις της Αρμενίας.

Τέλος, ο εν λόγω Αμερικανός αναλυτής και συγγραφέας αναφέρει πως είναι καιρός πλέον η Ουάσιγκτον να αξιολογήσει ποιοι είναι οι πραγματικοί σύμμαχοι της στην περιοχή και ποιοι όχι.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ