2016-03-02 17:29:54
Φωτογραφία για Μουζάλας σε ΚΕΔΕ: Η Ελλάδα από χώρα τράνζιτ γίνεται χώρα εγκατάστασης
Μποζανίνου Τάνια

ΤΟ ΒΗΜΑ

H Ειδομένη δεν θα ξανανοίξει - Σε δεύτερο χρόνο ο διαχωρισμός προσφύγων-οικονομικών μεταναστών

Την εκτίμηση ότι η Ειδομένη θα κλείσει τελείως, εγκλωβίζοντας τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σε συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) την Τετάρτη. 

«Θα πρέπει να θεωρούμε το σύνορο της Ειδομένης κλειστό. Προετοιμαζόμαστε για τις συνέπειες. Για ένα χρονικό διάστημα, κάποιοι θα μείνουν στην Ελλάδα. Σε πρώτο χρόνο, θα φροντίσουμε για την πρόχειρη φιλοξενία τους και σε δεύτερο χρόνο, θα φροντίσουμε για καλύτερες συνθήκες φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και για την μεταφορά σε κλειστούς χώρους όσων δεν δικαιούνται άσυλο και θα επιστραφούν στις χώρες τους». 

Ο κ. Μουζάλας εξήγησε ότι αφού μετά από τόσες παρεμβάσεις προς τα Σκόπια - από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του ΕυρωκοινοβουλίουΜάρτιν Σουλτς ως τον πάπα Φραγκίσκο - η πΓΔΜ δεν αποφάσισε να ανοίξει το σύνορο στην Ειδομένη, δεν μπορούμε παρά να το θεωρούμε κλειστό. 


Κατέστησε σαφές ότι όλοι οι δήμαρχοι οφείλουν να συμμετέχουν στη διαδικασία της φιλοξενίας των προσφύγων. Η συνεδρίαση της ΚΕΔΕ είχε ως στόχο να προτείνουν οι δήμαρχοι χώρους φιλοξενίας όμως τέσσερις ώρες μετά την έναρξή της, όταν αποχώρησε ο υπουργός, δεν είχαν προτείνει ούτε ένα συγκεκριμένο χώρο. Οι δήμαρχοι συνέχισαν την συνεδρίασή τους με σκοπό την αναζήτηση χώρων και την πρότασή τους στην κυβέρνηση. Δήμαρχοι της Κρήτης δήλωσαν ότι θα καταρτίσουν ένα δικό τους σχέδιο χώρων και θα το καταθέσουν στην κυβέρνηση. 

Αν και μέχρι στιγμής επισήμως η διάθεσή τους να συμβάλουν έχει μείνει μόνο στα λόγια, οι δήμαρχοι Τρικάλων και Καρδίτσας δήλωσαν έξω από την αίθουσα ότι έχουν έτοιμους χώρους φιλοξενίας. 

Ενώ ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να αναζητηθούν χώροι κατά μήκος της διαδρομής Αθήνα – Ειδομένη, η κυβέρνηση άλλαξε τον σχεδιασμό αυτό λόγω του κλεισίματος των συνόρων και πλέον αναζητά χώρους και στην Ήπειρο. 

Οι δήμαρχοι έθεσαν ζήτημα προσωπικού για την στελέχωση των χώρων φιλοξενίας, δεδομένου ότι οι προσλήψεις απαγορεύονται λόγω Μνημονίου. Υπάρχει όμως ένα «παραθυράκι» για έκτακτες ανάγκες το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί για τις προσλήψεις παρακάμπτοντας τον ασφυκτικό χρονοβόρο έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο. 

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης ζήτησε ένα εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Οι δήμαρχοι ζήτησαν από τον κ. Μουζάλα να δημιουργηθεί ένα συντονιστικό όργανο για την συγκέντρωση των διαθέσιμων χώρων και την διοχέτευση των προσφύγων σε αυτά και ο υπουργός απάντησε ότι το όργανο αυτό ήδη σχηματίζεται. 

Όπως έχει η κατάσταση σήμερα, μέχρι στιγμής είχαμε 1.400 νέες αφίξεις στη χώρα, ενώ στο Σχιστό φιλοξενούνται 1.414 άτομα. Στον Ελαιώνα 748, το Ελληνικό (χόκεϊ) 1.470, στα Διαβατά 2.071, στον Χέρσο 2.581 και στη Νέα Καβάλα 2.282 _ ήτοι 26.000 όσοι φιλοξενούνται επισήμως από το ελληνικό κράτος συν οι 10.000 στην Ειδομένη, συν όσοι περιφέρονται στη χώρα από τον Πειραιά και την Πλ. Βικτορίας στην Αθήνα ως τις εθνικές οδούς με κατεύθυνση την Ειδομένη.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ