2016-03-05 06:08:16
Φωτογραφία για Σε δίκη τρεις για το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα
Τρία πρώην στελέχη της ιαπωνικής ενεργειακής εταιρείας... Tokyo Electric Power Co. (TEPCO), η οποία διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, παραπέμφθηκαν σε δίκη με την κατηγορία ότι παρέλειψαν να λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν τις καταστροφικές συνέπειες του τσουνάμι το Μάρτιο του 2011.

Οι τρεις κατηγορούμενοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για επαγγελματική αμέλεια με αποτέλεσμα θανάτους και τραυματισμούς, είναι ο 75χρονος Τσουνεχίσα Κατσουμάτα, πρόεδρος της TEPCO εκείνη την περίοδο, και οι πρώην αντιπρόεδροι Σακάε Μούτο και Ιτσίρο Τακεκούρο, 65 και 69 χρονών, αντίστοιχα.

Οι εισαγγελείς αποφάσισαν να μην τους παραπέμψουν σε δίκη το Σεπτέμβριο του 2013, αλλά η απόφαση ανατράπηκε τον Ιούλιο του 2015 μετά από αίτημα μίας ανεξάρτητης επιτροπής πολιτών που αποκάλυψε ότι οι τρεις αξιωματούχοι ήταν σε θέση να προβλέψουν τους κινδύνους ενός μεγάλου τσουνάμι πολύ πριν από την καταστροφή.


Από αριστερά προς τα δεξιά: Τσουνεχίσα Κατσουμάτα, Ιτσίρο Τακεκούρο και Σακάε Μούτο.

Σύμφωνα με την επιτροπή, τα πρώην στελέχη είχαν στη διάθεσή τους σχετική έκθεση από τον Ιούνιο του 2009, η οποία προειδοποιούσε πως ο σταθμός θα μπορούσε να πληγεί από κύματα έως και 15,7 μέτρων σε περίπτωση τσουνάμι. Ωστόσο τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα δε λήφθηκαν ποτέ.

Οι τρεις κατηγορούμενοι δεν κρίθηκαν προφυλακιστέοι, ενώ η δίκη που θα εξετάσει την ποινική τους ευθύνη δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από το τέλος του έτους. Το δικαστήριο θα εξετάσει επίσης την ευθύνη τους για το θάνατο 44 και τον τραυματισμό 13 ανθρώπων, μετά από τις εκρήξεις υδρογόνου που έλαβαν χώρα στο σταθμό εκείνη την ημέρα, και την άτακτη εκκένωση που ακολούθησε. Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ