2012-05-19 01:57:07
Φωτογραφία για Οι Δήμοι της Αττικής δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα χρηματοδότησης - αναπτυξιακών έργων
Σε μια περίοδο ισχνών αγελάδων αναφορικά με τη παροχή κονδυλίων για αναπτυξιακά έργα στους δήμους μια χαραμάδα αισιοδοξίας, έστω και με κάποια ερωτηματικά, ανοίγεται από την πρωτοβουλία (Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης Αττικής) JESSICA, καθώς εκδόθηκε πριν λίγες ημέρες από την Εθνική Τράπεζα η πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων που αφορά στην χρηματοδότηση έργων στην Περιφέρεια Αττικής, με συμμετοχή 50 εκ. Ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής.

JESSICA είναι το Αγγλικό ακρωνύμιο της πρωτοβουλίας “Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas” (Κοινή Ευρωπαϊκή υποστήριξη για βιώσιμες επενδύσεις σε αστικές περιοχές).

Η πρωτοβουλία αυτή αναπτύσσεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), σε συνεργασία με την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB). Η πρωτοβουλία JESSICA χρηματοδοτεί, με τη μορφή επιστρεπτέων χρηματοδοτήσεων, ανταποδοτικά έργα που εντάσσονται σε ολοκληρωμένα σχέδια αειφόρου αστικής ανάπτυξης και δίνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης έργων που αφορούν σε επαναξιοποίηση εγκαταλελειμμένων περιοχών, αστικές υποδομές, υποδομές ανάπτυξης επιχειρηματικότητας, αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων, πολιτιστικά κέντρα και χώρους αναψυχής πολλαπλών χρήσεων
. Βέβαια το σημείο που κάνει τη JESSICA να ξεχωρίζει από άλλα προγράμματα είναι το γεγονός πως η επένδυση που θα γίνει πρέπει να αποφέρει έσοδα, ώστε να αποπληρωθεί (με ευνοϊκό επιτόκιο) και η χρηματοδότηση.

Η αξιολόγηση και η έγκριση της χρηματοδότησης των έργων από το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης Αττικής θα γίνει με σειρά προτεραιότητας, μέχρι την εξάντληση των πόρων του Ταμείου και η τελευταία εκταμίευση των πόρων θα πραγματοποιηθεί το αργότερο την 30 Ιουνίου 2015. Η χρηματοδότηση των έργων καλύπτεται με μέγιστο ποσοστό 70% από τους πόρους του Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης, ενώ τουλάχιστον 10% θα είναι τραπεζικό δάνειο από την Εθνική Τράπεζα ή από άλλη εμπορική τράπεζα. Συνολικά, αναμένεται να υλοποιηθούν έργα συνολικού προϋπολογισμού τουλάχιστον 72 εκ. ευρώ για την Περιφέρεια Αττικής. Η χρηματοδότηση από το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης πραγματοποιείται υπό μορφή δανείων ή συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του φορέα που υλοποιεί το έργο.

Στην Πρόσκληση καλούνται να υποβάλλουν προτάσεις έργων Οργανισμοί Δημοσίου, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, περιλαμβανομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των επιχειρήσεών τους, καθώς και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Οι προτάσεις έργων απαιτείται να χωροθετούνται σε αστικές περιοχές των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής και να περιλαμβάνονται σε Ολοκληρωμένα Σχέδια Αειφόρου Αστικής Ανάπτυξης.

Η πρόκληση περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για τις προϋποθέσεις, τα κριτήρια και τη διαδικασία αξιολόγησης και έχει αναρτηθεί στις ιστοσελίδες www.pepattikis.gr, www.nbg.gr και www.jessicafund.gr Οι περισσότεροι δήμοι γνωρίζουν για την ύπαρξη του JESSICA εδώ και καιρό και καθώς δεν υπάρχουν και πολλά διαθέσιμα κονδύλια για την εκτέλεση έργων δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως οι δημοτικές αρχές δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον. Ήδη έχουν υποβληθεί κάποιες αρχικές προτάσεις που τώρα βέβαια πρέπει να εξειδικευτούν και να κατατεθούν οι σχετικοί φάκελοι προς τις διαχειριστικές αρχές. Ένα ζήτημα που προβληματίζει είναι η συμμετοχή ιδιωτών στα έργα, καθώς το πρόγραμμα δίνει αυτή τη δυνατότητα χωρίς όμως να είναι και υποχρεωτικός όρος. Οι δημοτικές αρχές πρέπει να επιλέξουν λοιπόν αν θα βάλουν τους ιδιώτες στο παιχνίδι (θυμίζοντας τα ΣΔΙΤ), οπότε δεν θα χρειαστεί να βάλουν οι ίδιοι το χέρι στην τσέπη, ή αν θα προχωρήσουν οι δήμοι μόνοι τους, κάτι που σημαίνει βέβαια πως θα πρέπει να βρουν τα χρήματα για να καλύψουν το διόλου ευκαταφρόνητο 30% του προϋπολογισμού του έργου. Παρακάτω παρουσιάζουμε πως αντιμετωπίζουν τη JESSICA οι Δήμοι Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Μεταμόρφωσης, Αμαρουσίου, Κηφισιάς και Λυκόβρυσης-Πεύκης.

• Νέα Ιωνία: προτάσεις για Ο.Τ. 150 και δημοτικό στάδιο

Ο Δήμος Νέας Ιωνίας, όπως είχαμε γράψει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να εντάξει στη JESSICA τα δύο σημαντικότερα έργα της πόλης: την κατασκευή του υπόγειου γκαράζ στο Ο.Τ. 150 με την παράλληλη ανάπλαση του υπέργειου χώρου (προϋπολογισμού 8,5 εκ. ευρώ) και την κατασκευή κερκίδων-αποδυτηρίων στο δημότικο στάδιο της πόλης (5,3 εκ. ευρώ). Και όπως μας είπε ο Αντιδήμαρχος, κ. Τάκης Κωστάκης η πρώτη ανατπόκριση από την πλευρά των υπευθύνων της JESSICA είναι θετική με το Δήμο να ετοιμάζει πλέον τους πλήρεις φακέλους των δύο έργων. Η πρόθεση της διοίκησης είναι να προχωρήσει τα έργα ο Δήμος (πιθανότατα με τη λήψη δανείου) χωρίς τη συμμετοχή των ιδιωτών.

• Ηράκλειο: Προσπάθεια για ένταξη του O.T. 216

Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής θα κυνηγήσει τη χρηματοδότηση μέσα από τη JESSICA του έργου ανάπλασης του παλαιού κτιρίου στο Οικοδομικό Τετράγωνο 216 που βρίσκεται μεταξύ των οδών Πεύκων και Ελευθερίου Βενιζέλου (είχαμε φιλοξενήσει προσφάτως σχετικό ρεπορτάζ). Όπως εξήγησε στον Χ-τύπο ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Γιώργος Βλαντής, το βασικό σχέδιο είναι να ανακαινιστεί το κτίριο, να γίνει ένα ανοιχτό θεατράκι, ένα ανοιχτό κολυμβητήριο και ένα αναψυκτήριο που θα καλύψει την έννοια της ανταποδοτικότητας του έργου. Ο Δήμος θα κινηθεί για τη χρηματοδότηση του έργου όχι μόνο μέσα από τη JESSICA αλλά και σε άλλα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Πάντως, ένα προσχέδιο του έργου ήδη έχει κατατεθεί προς τη JESSICA και τώρα ο Δήμος θα κάνει μια πιο αναλυτική και κοστολογημένη μελέτη. Ο κ. Βλαντής μας είπε πως αν εγκριθεί η πρόταση θα πρέπει να αναζητηθεί και ο ιδιώτης επενδυτής καθώς ο Δήμος, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν μπορεί να διαθέσει το 30% για ένα έργο τέτοιου μεγέθους.

• Mαρούσι: "Δεν θα το αφήσουμε να πάει χαμένο"

Για τα μάτια του... JESSICA στο Μαρούσι Δημοτική Αρχή και αξιωματική αντιπολίτευση ήρθαν πρόσφατα σε κόντρα. Θυμίζουμε πως αφορμή για τον καβγά στο όνομα του προγράμματος που κομίζει χρήματα από τα ταμεία της Ευρώπης, στάθηκε η πρόταση του επικεφαλής της μείζονος, κ. Αλέξανδρου Μπρέγιαννη να υποβάλλει πρόταση ο Δήμος για την χρηματοδότηση της κατασκευής χώρου στάθμευσης στο πρώην οικόπεδο του ΙΓΕ επί της Λεωφ. Κηφισίας (φωτο), απέναντι από το Δάσος Συγγρού. Η Δημοτική Αρχή απέρριψε με ένταση την πρόταση, τονίζοντας ότι το εν λόγω οικόπεδο είναι ακόμα διεκδικούμενο στα δικαστήρια και, ενώ όλοι είναι σίγουροι ότι εντέλει θα περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου, τυπικά ακόμα δεν του ανήκει. Όμως ο Δήμος δεν θα αφήσει το JESSICA να του φύγει... Ήδη, σύμφωνα με πληροφόρηση από την αρμόδια υπηρεσία, η Δημοτική Αρχή έχει υποβάλλει αίτημα αξιοποίησης του προγράμματος, καταθέτοντας πρόταση και ζητώντας την ένταξη και χρηματοδότηση από αυτό του έργου της κατασκευής του Αστυνομικού Τμήματος, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου, επί της οδού Σουρή. Όπως σχολιάζουν χαρακτηριστικά κύκλοι της Δημοτικής Αρχής: «η διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου γνωρίζει τις δυνατότητες που δίνει το εν λόγω πρόγραμμα και δεν θα το αφήσει να πάει χαμένο».

• Κηφισιά: Το σκέφτονται για παρκινγκ

Από το Δήμο Κηφισιάς δεν έχει φύγει ακόμα κάποια επίσημη πρόταση για το JESSICA, όμως οι άνθρωποί του έχουν στα πλάνα τους να “χτυπήσουν” έργα από το εν λόγω πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, σε προτεραιότητα θα μπουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μελέτες για την δημιουργία χώρων στάθμευσης τόσο στην Κηφισιά, όσο και στη Νέα Ερυθραία, οι οποίοι θα διευκολύνουν την εφαρμογή της ενιαίας κυκλοφοριακής μελέτης που έχει καταρτίσει ο Δήμος.

• Λυκόβρυση- Πεύκη: Ο αθλητισμός στο επίκεντρο

Και στο Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης, αυτή την περίοδο ψάχνουν για έτοιμες ώριμες μελέτες που τυχόν να εκκρεμούν αλλά και για το ποιες ανάγκες θα μπορούσε να καλύψει το πρόγραμμα. Σαν πρώτη θέση, οι άνθρωποι της διοίκησης του Δήμου σκέφτονται να προωθήσουν έργα αθλητικών χώρων για να καλύψουν τις ελλείψεις αλλά και τις υφιστάμενες προβληματικές υποδομές και στις δύο δημοτικές κοινότητες.

• Μεταμόρφωση: “Εξετάζουμε 3 - 4 περιπτώσεις”

Πλήρως ενημερωμένος ήταν για το πρόγραμμα “Jessica” ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Μιλτιάδης Καρπέτας και αν μπορέσαμε να διακρίνουμε σωστά από τα όσα μας δήλωσε, αυτή η συνολική εικόνα που είχε για αυτό το πρόγραμμα τον κάνει να είναι και αρκετά απαισιόδοξος για το κατά πόσο θα μπορέσει να “περάσει” κάποια πρόταση του Δήμου σε αυτό. Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος μας δήλωσε σχετικά τα εξής: “Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που απαιτεί συνδυαστικά κοινωνική και οικονομική ανταποδοτικότητα. Απαιτεί σύνθετα σχήματα, συμπράξεις και συμμετοχή των ιδιωτικών κεφαλαίων. Η υπαγωγή στην χρηματοδότηση του συγκεκριμένου προγράμματος απαιτεί ιδιαίτερα συγκροτημένη πρόταση με επενδυτικές και αναπτυξιακές προοπτικές. Εξετάζουμε με μεγάλη προσοχή 3 - 4 περιπτώσεις για να υποβάλουμε πρόταση, αλλά είναι αρκετά πρόωρο το να εκτιμήσουμε εάν και σε ποια θα καταλήξουμε.”

• Δήλωση του Περιφερειάρχη Αττικής

Μετά την έκδοση της πρόσκλησης για το JESSICA, o Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιάννης Σγουρός, δήλωσε: “Η πρωτοβουλία JESSICA στοχεύει στη στήριξη επενδυτικών προγραμμάτων και έργων αστικής ανάπτυξης. Η Περιφέρεια Αττικής προσελκύει όλο και περισσότερους κατοίκους που επιθυμούν να ενταχθούν παραγωγικά στον αστικό ιστό, έχουν δικαίωμα ως φορολογούμενοι πολίτες σε κοινωφελείς παροχές, επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά και να αναπτυχθούν οικονομικά μέσα σε βιώσιμες και προηγμένες κοινωνίες. Επιπλέον, νέοι κανονισμοί ορίζονται και καλύπτουν ανάγκες προστασίας του περιβάλλοντος, νέες τεχνολογίες δίνουν περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης σε επιχειρήσεις και μπορούν να διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών, νέες αγορές δημιουργούνται, νέες προοπτικές ανοίγονται για οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων, νέες θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργηθούν και να δώσουν λύση στο πρόβλημα της ανεργίας. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο κόσμος αλλάζει και να μη κοιτάμε το χθες, ούτε καν το σήμερα αλλά το αύριο”.
xtypos.eu
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ