2016-12-09 17:59:06
Φωτογραφία για Παραλείψεις στην ενσωμάτωση της κοινοτικής νομοθεσίας για την Κύπρο
Για τέσσερις υποθέσεις εγκαλεί την Κύπρο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τις οποίες θεωρεί ότι δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την κοινοτική νομοθεσία.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή καλεί την Κύπρο να εγκρίνει μέτρα σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων και την πρόληψη της δημιουργίας τους, θεσπίζοντας και επικαιροποιώντας σχέδια για την πρόληψη και τη διαχείριση των αποβλήτων, σε συμφωνία με τους στόχους της νομοθεσίας της ΕΕ για τα απόβλητα (οδηγία 2008/98/ΕΚ) και την κυκλική οικονομία.

Η Κύπρος παρέλειψε να αναθεωρήσει, να επεκτείνει ή να αντικαταστήσει την υπάρχουσα διαχείριση αποβλήτων σε εθνικό επίπεδο για την προσεχή περίοδο, ενώ επίσης υστερεί όσον αφορά την πρόληψη των αποβλήτων. Τον Οκτώβριο του 2015 η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή καλώντας τις κυπριακές αρχές να εγκρίνουν τα αναγκαία έγγραφα για τα απόβλητα. Μολονότι η Κύπρος έχει λάβει ορισμένα μέτρα στον τομέα των αστικών απορριμμάτων, εξακολουθούν να μην υπάρχουν τα αναγκαία σχέδια για άλλες κατηγορίες αποβλήτων.


Σε θέματα μεταφοράς κοινοτικής νομοθεσίας η Επιτροπή ζητά την κοινοποίηση της νομοθεσίας που αποδεικνύει την πλήρη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας 2014/40/ΕΕ για τα προϊόντα καπνού. Η οδηγία προβλέπει ότι οι διατάξεις της θα έπρεπε να είχαν μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο έως τις 20 Μαΐου 2016.

Η Κύπρος εγκαλείται επίσης για τη μη μεταφορά τεσσάρων οδηγιών που σχετίζονται με τα όργανα μέτρησης οι οποίες καθορίζουν τους κανόνες που επιτρέπουν να βαθμονομούνται με ενιαίο τρόπο σε όλη την ΕΕ τα όργανα μέτρησης — από ζυγαριές ή μετρητές κατανάλωσης νερού, φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος και θερμότητας έως ταξίμετρα. Και οι τέσσερις οδηγίες θα έπρεπε να είχαν μεταφερθεί πλήρως στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών έως τις 19 Απριλίου 2016 το αργότερο.

Τέλος, σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις, η Επιτροπή ζητά τη μεταφορά τριών οδηγιών στο εθνικό δίκαιο σχετικών με τις συμβάσεις παραχώρησης και τις δημόσιες συμβάσεις. Οι νέοι κανόνες καθιστούν τις δημόσιες συμβάσεις στην Ευρώπη πιο αποδοτικές και διαφανείς, με εξυπνότερους κανόνες και περισσότερες ηλεκτρονικές διαδικασίες.

Η Κύπρος θα πρέπει να λάβει μέτρα και να ενημερώσει την Επιτροπή εντός δύο μηνών, διαφορετικά οι υποθέσεις μπορεί να παραπεμφθούν στο Δικαστήριο της ΕΕ.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ