2016-12-10 08:03:06
Φωτογραφία για Εθνική: Πράσινο φως από τον SSM για εξόφληση CoCos
Το πράσινο φως από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), για την πρόωρη εξόφληση των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos), ονομαστικής αξίας 2,03 δισ. ευρώ, έλαβε η Εθνική.

Κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, το Συμβούλιο του SSM ενέκρινε το σχετικό αίτημα που κατέθεσε η Εθνική, με αποτέλεσμα να δρομολογείται άμεσα η εξόφληση. Σήμερα η τράπεζα θα καταβάλει στο ΤΧΣ περίπου 165 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο κουπόνι της πρώτης περιόδου και στις 15 Δεκεμβρίου θα καταβάλει 2,03 δισ. ευρώ συν τους τόκους της εβδομάδας, εξοφλώντας το ΤΧΣ.

Η έγκριση του αιτήματος της Εθνικής ήρθε χάρη στην υψηλή κεφαλαιακή της επάρκεια. Η τράπεζα διαθέτει δείκτη Common Equity Tier I (CET I) 16,9%, χωρίς να περιλαμβάνονται τα CoCos.

Η κεφαλαιακή της επάρκεια προβλέπεται να ενισχυθεί σημαντικά, λόγω της δρομολογημένης απομόχλευσης από τις τραπεζικές δραστηριότητες εξωτερικού και της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.


Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, η Εθνική έχει αναθέσει στην Credit Suisse τη διαδικασία για πώληση των θυγατρικών της σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρο.

Ήδη, η διαγωνιστική διαδικασία για τη βουλγαρική UBB βρίσκεται στη φάση της αξιολόγησης των δεσμευτικών προσφορών, ενώ ως το τέλος του 2017 αναμένεται να ολοκληρωθούν και τα εγχειρήματα πώλησης των θυγατρικών σε Ρουμανία (BCR) και Κύπρο.

Εφόσον οι πωλήσεις ολοκληρωθούν ως το τέλος του 2017, το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό σε επίπεδο ομίλου θα μειωθεί κατά περίπου 7,5 με 8 δισ. ευρώ (σ.σ. από 40 δισ. ευρώ σήμερα σε 32 με 32,5 δισ.), εκτινάσσοντας τον δείκτη CET I στα επίπεδα του 21%, χωρίς τα CoCos.

Ακόμη και αν η αποεπένδυση από τις δραστηριότητες εξωτερικού διενεργηθεί με κεφαλαιακή ζημία, ο δείκτης CET I δύσκολα θα υποχωρήσει, σύμφωνα με αναλυτές, χαμηλότερα από τα επίπεδα του 18,7%.

Στελέχη της τράπεζας εκτιμούν ότι στο τέλος της επόμενης χρήσης και με τις δραστηριότητες σε Βουλγαρία, Κύπρο και Ρουμανία να έχουν πωληθεί, ο δείκτης CET I θα βρίσκεται στην περιοχή του 20%, εφόσον βέβαια δεν έχει επέλθει άρδην επιδείνωση στην εγχώρια οικονομία και στον ρυθμό δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση.

Τα παραπάνω επίπεδα CET I είναι αρκετά υψηλά, ώστε να ικανοποιηθούν και οι τυχόν απαιτήσεις του SRM.

Άλλωστε, η Εθνική εκτιμά ότι οι κανόνες που θα βάλει ο Μηχανισμός Εξυγίανσης θα ζητούν χαμηλότερο «μαξιλάρι» στοιχείων παθητικού που μπορούν να κουρευτούν, όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης CET I μιας τράπεζας.
 Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ