2016-12-15 17:03:09
Φωτογραφία για Στο ένα πέμπτο από πέρσι ''κλείδωσε'' η υπέρβαση των διαγνωστικών το εξάμηνο
Έχει αφανιστεί η πλειονότητα των μικρών εργαστηρίων και κυρίως αυτών που δραστηριοποιούνται στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα - Iatronet.gr

Στο ένα πέμπτο, έπεσε όπως όλα δείχνουν, το α’ φετινό εξάμηνο, σύμφωνα με καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες, η υπέρβαση των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων από τον κλειστό προϋπολογισμό. Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος, καθώς η άλλη αναφέρεται σε εκατοντάδες λουκέτα μικρών εργαστηρίων, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Παράγοντας της αγοράς, μας ανέφερε ότι πέρσι το α’ εξάμηνο, η υπέρβαση ήταν 125 εκατ. ευρώ (250 ετήσια), ενώ φέτος την ίδια περίοδο ήταν 25 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 20%. Σημειώνεται ότι συνολικά για φέτος, ο προϋπολογισμός για τον κωδικό των διαγνωστικών ήταν 302 εκατ. ευρώ και μετά από μία πρόσθετη οικονομική ενίσχυση ανέβηκε στα 312 εκατ. ευρώ.

Η σημαντική αυτή μείωση, κατά την πηγή μας, οφείλεται στην υποκοστολόγηση κατά 43% που έγινε στην πλειονότητα των εργαστηριακών εξετάσεων στις αρχές του 2016
. Αναλυτικότερα, το ΦΕΚ της υποκοστολόγησης (01/16) αφορούσε πάνω από 200 εξετάσεις. Γεν αίματος από 2,88 --> 1,99. Σάκχαρο από 2 --> 1,15 χοληστερίνη από 2,2 --> 1,06. Χοριακή γοναδoτροπίνη (τεστ κυήσεως με αναλυτική ποσοτική μέτρηση ) από 7,16 --> 6,52 (στα φαρμακεία το τεστ κυήσεως πωλείται από 12-15 ευρώ ανάλογα με την εταιρεία). 

Γεγονός που, ναι μεν οδήγησε και στη μείωση του clawback, αλλά δεν μηδενίστηκε, όπως είχε διαβεβαιώσει η Πολιτεία. Η κατάσταση για τους παρόχους της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, υποστηρίζει η πηγή μας, επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο, όταν φέτος τον Οκτώβριο, ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε σε νέα κοστολόγηση κάποιων βασικών εξετάσεων αλλά με τιμές κάτω του κόστους.

Απόρροια των παραπάνω ενεργειών είναι ότι έχει αφανιστεί η πλειονότητα των μικρών εργαστηρίων και κυρίως αυτών που δραστηριοποιούνται στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Αναμφίβολα, επισημαίνεται, πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των τιμών, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται με επιστημονικά κριτήρια και με βάση τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού. 

Επίσης, κατά την ίδια πηγή, με δεδομένο ότι οι ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής εξυπηρετούν σήμερα πάνω από το 95% των ασφαλισμένων του Οργανισμού είναι απαραίτητο να αυξηθεί ο προϋπολογισμός. 

Αντ’ αυτού, αποζημιώνονται για λιγότερες ιατρικές εξετάσεις και πράξεις από αυτές που εκτελούν, με αποτέλεσμα όλες αυτές οι μονάδες να οδηγούνται αναπότρεπτα στη χρεοκοπία και την οικονομική καταστροφή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική οικονομία, για τους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και για τους 15.000 περίπου εργαζόμενους στις μονάδες αυτές και τις οικογένειές τους. 

Και καταλήγει: ‘’Δεν είναι δυνατόν το 70% των προτεραιοτήτων του Υπουργείου να αφορούν το φάρμακο, παραγκωνίζοντας επί της ουσίας την ιατρική πράξη και τον γιατρό’’.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ