2016-12-21 22:12:51
Φωτογραφία για Χρέος: Σολομώντεια λύση - Η επιστολή έγινε... λίστα! Άργησαν να ενημερώσουν τον Τσίπρα
Το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου αποφάσισε βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ωστόσο οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στο πρόσφατο διάγγελμά του (σ.σ. επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους και "πάγωμα" του ΦΠΑ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου), ουσιαστικά προκάλεσαν το "πάγωμα" των μέτρων αυτών.

Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, διατηρούνταν τα σενάρια σχετικά με το τί μέλλει γενέσθαι, ωστόσο οι πληροφορίες που έρχονται εδώ και λίγη ώρα μάλλον δεν μας κάνουν... σοφότερους.

Το "μπέρδεμα"

Τί έχει συμβεί λοιπόν: Οι πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν πως η ελληνική πλευρά δεν ήθελε να σταλεί επιστολή από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στους Θεσμούς, διότι κάτι τέτοιο θα έδινε το "σήμα" πως η ελληνική Κυβέρνηση θα παραδέχονταν το "λάθος" της.

Και τί εννοούμε "λάθος"; Μα φυσικά αυτό που πρέσβευε από την πρώτη στιγμή η... πλευρά Σόιμπλε: Ότι δηλαδή η εξαγγελία του πρωθυπουργού αποτελούσε μονομερή ενέργεια που πρώτα θα έπρεπε να έχει εγκριθεί από τους εταίρους
. Κάτι τέτοιο, παράλληλα, θα "ακύρωνε" και όσα έχει πει ο Αλέξης Τσίπρας τις τελευταίες ημέρες, αφού σε οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση έσπευδε να υπεραμύνεται της απόφασής του, τονίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση είχε κάθε δικαίωμα να μην... ζητήσει των άδεια των Θεσμών για τις παροχές, αφού αυτές θα αποδίδονταν από την υπεραπόδοση εσόδων.

Οι πληροφορίες του newsit.gr, λοιπόν, αναφέρουν πως όντως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν θα στείλει κάποια επιστολή, αλλά αντιθέτως ο ESM θα στείλει μια επιστολή, με την οποία θα ζητά διευκρινίσεις (σ.σ. π.χ ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα είναι εφάπαξ και δεν θα συνεχιστούν το 2017 κλπ).

Στη συνέχεια η ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει με τη σειρά της να στείλει μια απαντητική επιστολή, με την οποία θα διευκρινίζει τα σημεία που θα έχει εγείρει ο ESM. Με βάση τις απαντήσεις αυτές θα αποφασιστεί τι θα γίνει με τα μέτρα.

Η "άγνοια" Τσίπρα

Το όλο "μπέρδεμα", πάντως, έχει να κάνει με όσα είπε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα το απόγευμα σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Click4more: ΦΠΑ στα νησιά: "Πέρασε" σαν σίφουνας με 259 "ναι"

Κι αυτό διότι ο πρωθυπουργός, σε ερώτηση εάν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει αποστείλει την επιστολή στο Eurogroup για το επίδομα στους χαμηοσυνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, απάντησε πως «δεν γνωρίζω γιατί ήμουν στην Κρήτη, υποθέτω ότι την έχει στείλει, του έχω εμπιστοσύνη…».

Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν πως απλά η συμφωνία για την επιστολή του ESM έγινε σχεδόν... ταυτόχρονα με τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και γι' αυτό παρατηρήθηκε αυτή η... απόκλιση απόψεων εντός της Κυβέρνησης - όχι διότι πάρθηκαν αποφάσεις... εν αγνοία του πρωθυπουργού.

Αισιοδοξία από την Ευρωζώνη

Την ίδια ώρα, την πεποίθηση ότι σύντομα θα βρεθεί μια λύση για το «ξεμπλοκάρισμα» της εφαρμογής των μέτρων για το χρέος, εξέφρασε πηγή της ευρωζώνης.

Αποκλείουν το ενδεχόμενο έκτακτου Eurogroup

«Εργαζόμαστε εποικοδομητικά με τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να βρεθεί μια λύση σχετικά με την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος», ανέφερε η εν λόγω πηγή.

Μάλιστα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί «σύντομα».

«Κατά συνέπεια, δε θεωρείται αναγκαίο κάποιο νέο έκτακτο EuroWorking Group», κατέληξε η ίδια πηγή.

Θανάσης Λυρτσογιάννης
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΧΙΟΝΙΖΕΙ στην Αγιασο!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΧΙΟΝΙΖΕΙ στην Αγιασο!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ