2012-06-05 15:16:03
Φωτογραφία για Ανοιχτή Επιστολή Νεφροπαθών Σπάρτης
από το Γραφείο Τύπου

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

με την παρούσα επιστολή μας θέλουμε να σας θέσουμε υπόψη τα παρακάτω η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) του γενικού νοσοκομείου Σπάρτης λειτουργεί εδώ και δώδεκα χρόνια και θεωρείται μία από τις πιο σύγχρονες σε υλικοτεχνική υποδομή μονάδες στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, η αδιαφορία των αρμοδίων την τελευταία διετία έχει φέρει τη λειτουργία της εν λόγω μονάδας σε οριακά και επικίνδυνα για την ασφάλεια των ασθενών της επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, η μονάδα μας αριθμεί κατά μέσο όρο εβδομήντα (70) αιμοκαθαρόμενους ασθενείς με μόνο δύο (2) νεφρολόγους ιατρούς.

Πριν συνεχίσουμε θα θέλαμε να γίνει κατανοητό ότι όπως φαίνεται η αναλογία είναι 35 ασθενείς ανά γιατρό, ενώ ο μέσος όρος πανελλαδικά είναι οκτώ ασθενείς ανά γιατρό!

Όπως καταλαβαίνετε η μονάδα σε σπάνιες περιπτώσεις έχει κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της (24ωρη) και τους δύο γιατρούς παρόντες. Μάλιστα δε, σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχει καν γιατρός κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης.


Το πρόβλημα αυτό ανέκυψε στις αρχές Νοεμβρίου του 2011, όταν η Διοίκηση του νοσοκομείου με μία αψυχολόγητη, κατά τη γνώμη μας, απόφαση απέσπασε κατόπιν αιτήσεώς του το Διευθυντή της Μονάδας κ. Ανάση στο νοσοκομείο της Χαλκίδας.

Έκτοτε, υπήρξαν διαμαρτυρίες εκ μέρους μας με κορυφαία αυτή της 5ης Μαρτίου 2012, όπου έξι ασθενείς αρνήθηκαν να συνδεθούν με τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Το περιστατικό αυτό πήρε πανελλαδικές διαστάσεις, ευαισθητοποιώντας την κοινή γνώμη, τα ΜΜΕ μα όχι τους διοικούντες. Παρ' όλες τις δημόσιες δεσμεύσεις τους ότι θα επαναφέρουν τον αποσπασθέντα Διευθυντή και παρότι ο ίδιος υπέβαλλε αίτηση αίτηση διακοπής της απόσπασής του, για λόγους που έχουν να κάνουν με προσωπικές και ενδοϋπηρεσιακές αντιπαλότητες η κατάσταση παραμένει ως έχει.

Έχουμε φθάσει στο σημείο οι δύο εναπομείνασες γιατροί να έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητές τους, αφού αναγκάζονται να εργάζονται τουλάχιστον 15 ώρες ημερησίως. Αυτό βάζει σε κίνδυνο πάνω απ' όλα την ασφάλεια των ασθενών και δεύτερον τη σωματική και ψυχική υγεία των ιατρών.

Η Διοίκηση του νοσοκομείου Σπάρτης, προσπαθώντας να καλύψει το κενό με ημίμετρα τοποθέτησε στη ΜΤΝ αγροτική ιατρό, η οποία καμία σχέση δεν έχει με το αντικείμενο της νεφρολογίας.

Γνωρίζουμε πολύ καλά την οικονομική κρίση που περνά η χώρας μας και για το λόγο αυτό ακριβώς δεν ζητάμε την πρόσληψη νέου νεφρολόγου, αλλά ζητάμε από την πολιτεία να κάνει το αυτονόητο, το οποίο θα είναι ανακούφιση για εμάς τους ασθενείς χωρίς κανένα οικονομικό κόστος για την πολιτεία. Και αυτό είναι η επαναφορά του κ. Ανάση, στην οργανική του θέση από την οποία και πληρώνεται. Δηλαδή στη θέση του Διευθυντή της ΜΤΝ Σπάρτης.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι τις όποιες ενδοϋπηρεσιακές αντιπαλότητές τους να τις ανεχθούμε άλλο. Δεν θα αφήσουμε κανένα να παίζει με την ασθένειά μας και με την ίδια μας τη ζωή.

Απευθυνόμαστε σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, στη συντεταγμένη πολιτεία, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αλλά και τους εκπροσώπους των κομμάτων στη Λακωνία.

Παρακαλούμε για μία ακόμη φορά για τη λύση του προβλήματος πριν υπάρξουν τραγικές συνέπειες.

Καλούμε δε τα κόμματα που σε λίγες μέρες διεκδικούν και τη δική μας ψήφο να πάρουν δημόσια και σαφή θέση. Σε περίπτωση που κωφεύσουν θα θεωρήσουμε εκ προοιμίου αρνητική την απάντησή τους.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ της Υγείας, σε μια χώρα η οποία παλεύει να κρατηθεί όρθια εσείς ως υπηρεσιακός υπουργός έξω και μακριά από κομματικές σκοπιμότητες είστε η τελευταία μας ελπίδα. Παρακαλούμε θερμά όπως προβείτε σε κάθε απαραίτητη ενέργεια, γιατί η ανθρώπινη ζωή και η υγεία είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε και το δικαιούμαστε. Γιατί, γι' αυτό έχουμε δουλέψει και πληρώσει επί δεκαετίες τις εισφορές μας στα ασφαλιστικά μας ταμεία και γι αυτό καθημερινά δίνουμε αγώνα ζωής.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους χιλιάδες χρόνια πάσχοντες συμπατριώτες μας και παρακαλούμε επίσης όπως δείτε το θέμα της παροχής των φαρμάκων μας, του προνοιακού επιδόματος και των οδοιπορικών των νεφροπαθών.

Μετά τιμής

Ο Πρόεδρος

Αντώνης Βλαχονικολός

Ο Αντιπρόεδρος

Ιωάννης Κακαλέτρης

Ο Γραμματέας

Αλέξανδρος Καρβούνης
synefros.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ