2020-08-28 07:57:04
Φωτογραφία για Κομισιόν: Εξετάζεται η νομική δράση κατά της Κύπρου για τα «χρυσά διαβατήρια» σε εγκληματίες και φυγάδες
Τοποθέτηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Δικαιοσύνη, Ντιντιέ Ρέιντερς με αφρομή την αποκάλυψη του Al Jazeera για τα «Cyprus Papers» Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη, Ντιντιέ Ρέιντερς, τοποθετήθηκε πρώτη φορά μέσω του Al Jazeera για τις αποκαλύψεις του διεθνούς τηλεοπτικού δικτύου και αποκάλυψε ότι εξετάζει τη δυνατότητα νομικής δράσης κατά της Κύπρου, σχετικά με τα «χρυσά διαβατήρια» μέσω επενδύσεων.

Ο κ. Ρέιντερς ζήτησε επίσης αλλαγές σε ολόκληρη την Ευρώπη σε προγράμματα υπηκοότητας μέσω επενδύσεων και είπε ότι θα ήταν προτιμότερο κατά τον ίδιο να τα καταργηθούν πλήρως.

Τα σχόλιά του ακολούθησαν τη δημοσίευση της Ερευνητικής Μονάδας του Al Jazeera, «The Cyprus Papers», μια συλλογή εγγράφων που διέρρευσαν και έδειξαν ότι η Κύπρος πούλησε διαβατήρια σε εγκληματίες, φυγάδες και άτομα που θεωρούνται ότι εμπίπτουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου διαφθοράς.

Αυτά τα έγγραφα, αποκαλύπτουν σχεδόν 1.500 αιτήσεις διαβατηρίων με περισσότερα από 2.400 ονόματα, έδειξαν ότι η Κύπρος δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει τους ενδεικνυόμενους ελέγχους σε δεκάδες υποθέσεις, επιτρέποντας έτσι σε εγκληματίες και άτομα που υπόκεινται σε διεθνείς κυρώσεις να αγοράσουν υπηκοότητα από το κράτος μέλος της ΕΕ.


Ο Ρέιντερς αποκάλυψε επίσης στο Al Jazeera ότι ζήτησε από τη νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Δικαιοσύνης «να αναλύσει εάν είναι δυνατόν στο νομικό πλαίσιο ότι πρέπει τώρα να ξεκινήσουμε μια διαδικασία επί παραβάσει ή να υποβάλουμε νομοθετική πρόταση».

Ο Ρέιντερς πρόσθεσε ότι θα ήθελε να δει κάποια δράση από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τη νέα νομοθεσία, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης βαρύνει την Κύπρο.

«Μετά την έκθεση που έχετε δημοσιεύσει και κάποιες άλλες στο παρελθόν, το πρώτο στοιχείο είναι να βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν κάποιες έρευνες σε εθνικό επίπεδο από το δικαστικό σύστημα», είπε ο κ. Ρέιντερς.

«Είναι καθήκον» είπε, «του δικαστικού συστήματος στην Κύπρο να ερευνήσει την κατάσταση, και εάν είναι δυνατόν για τις κυπριακές αρχές να ανακαλέσουν την εθνικότητα». Ο κ. Ρέιντερς επικεντρώθηκε επίσης στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, ζητώντας περισσότερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ υπερεθνικών αρχών.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ