2022-04-14 08:29:48
Φωτογραφία για Ένα βήμα πιο κοντά το δωρεάν Internet σε δημόσιους χώρους
Στην τ

ελική ευθεία φαίνεται να μπαίνει το έργο WiFi4GR για δωρεάν ευρυζωνική πρόσβαση σε πλατείες και άλλους κοινόχρηστους χώρους σε διάφορες περιοχές της χώρας, μετά και την ανακήρυξη των προσωρινών αναδόχων που θα αναλάβουν την υλοποίησή του, την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το έργο θα αρχίσει να υλοποιείται το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και θα προχωρά σταδιακά, δεδομένης και της σύνθετης φύσης του. 

 Ειδικότερα, βάσει της πρόσφατης απόφασης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προσωρινοί ανάδοχοι του έργου «WiFi4GR – Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο», συνολικού προϋπολογισμού με την προαίρεση, 18,425 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ (14,858 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ), ανακηρύχθηκαν οι ΟΤΕ, Vodafone, σε συνεργασία με την Cosmos Business Systems και Wind. Οι τρεις του και εφόσον δεν κατατεθεί κάποια προσφυγή εντός των επόμενων 10 ημερών, θα κληθούν από την Αναθέτουσα Αρχή να υποβάλουν μέσω του ΕΣΗΔΗΣ τα δικαιολογητικά προσωρινού αναδόχου, ώστε να αναλάβουν την εγκατάσταση και παραμετροποίηση των δημόσιων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω συμφωνίας πλαίσιο. 


 Για την έναρξη του έργου βέβαια, απαιτείται και η επιλογή εταιρείας, η οποία θα συντονίζει τους αναδόχους που θα αναλάβουν την εγκατάσταση και τους δημόσιους φορείς ενώ θα αξιολογήσει και τα ίδια τα σημεία που θα προτείνουν οι Δήμοι να εγκατασταθούν τα WiFi hotspots, τα οποία θα πρέπει να διακρίνονται από ιδιαίτερα υψηλή πληθυσμιακή συγκέντρωση. Για το λόγο αυτό μάλιστα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει προχωρήσει ήδη στην διακήρυξη σχετικού διαγωνισμού. 

  WiFi θα αποκτήσουν 2.500 δημόσιοι χώροι 

Στόχος είναι να δοθεί δωρεάν ευρυζωνική πρόσβαση στο internet μέσω WiFi Hotspots σε 2.500 υπαίθριους ή και κλειστούς δημόσιους χώρους, όπως χώροι συνάθροισης κοινού, αναμονής -μετακίνησης, εκδηλώσεων, σημεία τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Οι χώροι αυτοί θα αποφασιστούν από τους Δήμους με στόχο το WiFi να κατανεμηθεί σε όσο το δυνατόν ευρύτερη γεωγραφική έκταση. Η διαθέσιμη ταχύτητα download που θα προκύπτει από τα 5.600 access points που θα εγκατασταθούν στις προαναφερθείσες περιοχές θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 Mbps. 

Αν αυτό δεν είναι εφικτό, θα επιλεγεί η μέγιστη δυνατή ταχύτητα σύνδεσης στην εκάστοτε περιοχή. Η διαχείριση, παρακολούθηση και ο έλεγχος του εξοπλισμού ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης θα γίνεται από κεντρικό σύστημα διαχείρισης, το οποίο θα εγκατασταθεί σε χώρο που θα υποδειχθεί από την Αναθέτουσα Αρχή και θα είναι ευθύνη των αναδόχων για τουλάχιστον τρία χρόνια. Σημειωτέον ότι φορέας χρηματοδότησης του έργου είναι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσω πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ