2022-11-09 01:17:32
Φωτογραφία για Οργάνωση κουζίνας. Τα άχρηστα που δημιουργούν ...χάος σε κάθε κουζίνα
Η σωστή οργάνωση και αξιοποίηση των χώρων αποθήκευσης είναι το πιο καθοριστικό στοιχείο για μια λειτουργική κουζίνα και είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο επί της ουσίας άχρηστα αντικείμενα να καταλαμβάνουν πολύτιμους χώρους και να δημιουργούν ...χάος, ειδικά σε μικρών διαστάσεων κουζίνες. 

Ειδικά λοιπόν αν οι χώροι αποθήκευσης της κουζίνας σας είναι περιορισμένοι από καιρό εις καιρό ξεκαθαρίστε τους από όλα τα άχρηστα και περιττά, αφού ...ως για μαγείας  κάποια αντικείμενα έχουν την τάση να μαζεύονται ξανά και ξανά σε όλες τις κουζίνες και πάντα να παραμένουν άχρηστα και περιττά :)   

Αυτός που θα ανακαλύψει που πάνε οι κάλτσες που χάνονται στο πλυντήριο και τα εξαφανισμένα καπάκια των τάπερ σίγουρα θα βρεθεί σε ένα σύμπαν που δεν θα πέφτει καρφίτσα από το ...πλήθος :)

Το σίγουρο είναι πως εσείς δεν πρόκεται να τα βρείτε ούτε και να χρησιμοποιήσετε τα τάπερ χωρίς τα καπάκια τους  και ακόμη πιο σίγουρο πως όχι σε κανέναν μας δεν χρειάζονται ...δεκάδες τάπερ.


Μια - δυό σειρές από διαφορετικά μεγέθη δοχείων αποθήκευσης τροφίμων, πλαστικά ή γυάλινα, είναι αρκετά και όλα τα υπόλοιπα απλά καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο σε ντουλάπια και συρτάρια. 

Το πιο ακατάστατο συρτάρι στις πιο πολλές κουζίνες είναι αυτό με κουτάλες, σπάτουλες, ξύλα κοπής, αναδευτήρες και όλα τα εργαλεία κουζίνας. Αποτέλεσμα όταν χρειαστούμε κάποιο να το ψάχνουμε μέσα στον ...χαμό, αφού από το κάθε είδος έχουμε δύο ή και τρία, ενώ θαυμάσια θα τα καταφέρναμε και με μόνο ένα από κάθε είδος. 

Αν δεν είστε η ...Γιαγιά Ντάκ σίγουρα δεν θα σας χρειάζονται όλα τα άδεια γυάλινα βαζάκια που υπάρχουν στην κουζίνα για τις μία, δύο ή και την καμία φορά  :) που θα φτιάξετε μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού . 

Οι άδειες γυάλινες συσκευασίες τροφίμων καταλαμβάνουν πολύτιμους χώρους και πέρα από κάποια ιδιαίτερα βάζα που μπορούν να γίνουν ακόμη και πολύ όμορφα διακοσμητικά αντικείμενα η σωστή θέση για τα υπόλοιπα είναι οι ...κάδοι ανακύκλωσης για γυαλί. 

Ο διαχωρισμός των ειδών σερβιρίσματος σε "καλά" και "καθημερινά" θυμίζει λίγο τα σαλόνια του περασμένου αιώνα, με τις κλειστές πόρτες και τα σεντόνια πάνω στα έπιπλα,  που άνοιγαν μόνο για τις γιορτές και τις επισκέψεις. Ο ρόλος και των χρηστικών αντικειμένων μέσα στο σπίτι είναι να προσφέρουν ευχαρίστηση και ατμόσφαιρα όλες τις ώρες και κάθε μέρα. 

Ξεκαθαρίστε λοιπόν από ...δειγματολόγια και φθαρμένα όλα τα είδη σερβιρίσματος -πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, φλυτζάνια- και κρατείστε μόνο τα ίδια και σε καλή κατάσταση για να τα χαίρεστε καθημερινά. 

Πετσέτες κουζίνας παλιές και ταλαιπωρημένες, τραπεζομάντηλα με ανεξίτηλους λεκέδες που δεν φεύγουν στο πλύσιμο. Κάθε φορά που τις ξαναβάζετε στην θέση τους σκέφτεστε ότι κάποτε πρέπει να τα αποσύρετε αλλά όλο το αναβάλλετε. 

Και εδώ η μαγική ερώτηση είναι "πόσα ακριβώς χρειάζομαι"; και η απάντηση είναι όχι πάρα πολλά απλώς σε καλή κατάσταση. Τα υπόλοιπα απλώς καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο. 

Κουπ πατ, φορμάκια, κορνέ και ολόκληρη η συλλογή του απαραίτητων για τον  ...καλό ζαχαροπλάστη. Πολύ συχνά τα βρίσκει κανείς ακόμη και σε κουζίνες που το πιο σύνθετο που παρασκευάστηκε στον χώρο τους είναι ομελέτα με πατάτες : )

Είναι γεγονός ότι είναι οικονομικά και όταν τα αντικρύζουμε στα καταστήματα ειδών σπιτιού - κουζίνας ιδιαίτερα θελκτικά. Αν όμως δεν ασχολείστε με γλυκά ή δεν έχετε ασχοληθεί στα τόσα χρόνια που όλα αυτά βρισκονται στην κουζίνα και καταλαμβάνουν πολύτιμο κάντε πέτρα την καρδιά σας, αποχαιρεστείστε οριστικά τον ...Παρλιάρο που ξυπνάει που και που μέσα σας :) και χαρείστε τα όλα σε κάποιον που θα του είναι πραγματικά χρήσιμα. 

Την επόμενη φορά που θα πάτε στον κάδο ανακύκλωσης για χαρτί πάρτε μαζί σας το ...πάκο από τα μενού για ντελίβερι :)

Αν δεν χρησιμοποιείτε πλέον το internet για τις παραγγελίες σας ξεκαθαρίστε τα τουλάχιστον χωρίς να κρατάτε καταλόγους ακόμη και καταστημάτων που έχουν πλέον κλείσει.

Tο ίδιο άχρηστοι όλοι οι τελειωμένοι αναπτήρες, για το γκαζάκι, όταν ο αριθμός τους είναι πάνω από δύο :) 

Γενικά στο συρτάρι, καλάθι, κουτί κλπ που συνηθίζουμε όλοι να βάζουμε διάφορα μικροαντικείμενα θα μπορούσε θαυμάσια να μπει μια ετικέτα "είπα να μην τα πετάξω" όμως επί της ουσίας τα περισσότερα είναι άχρηστα. 

Η ...ανασκαφή στο ντουλάπι με τα τρόφιμα είναι ένα σπορ που κάποτε θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στα Ολυμπιακά αγωνίσματα, κρίμα να πηγαίνει τόση προπόνηση καθημερινά στις περισσότερες κουζίνες :)

Τρόφιμα ληγμένα, συσκευασίες ανοιγμένες στο πίσω μέρος του ντουλαπιού που δεν καταναλώνονται ποτέ γιατί πάντα παίρνουμε αυτές που βρίσκονται μπροστά, κονσέρβες σε προσφορά από είδη που δεν χρησιμοποιούμε, δέκα διαφορετικά είδη αφεψημάτων ενώ συστηματικά πίνουμε καφέ ή τσάι κλπ κλπ κλπ 

Καταπολεμήστε κατά το δυνατόν το σύνδρομο "να βρίσκονται" και μην στοκάρετε τρόφιμα, εκτός βεβαίως αν έχετε τον απαραίτητο και κατάλληλο χώρο για την σωστή τους αποθήκευση/συντήρηση τους, αλλά και πάλι περιοριστείτε σε βασικά και σε προϊόντα που πραγματικά θα βρείτε σε καλές τιμές.  Διαφορετικά επί της ουσίας δεν είναι οικονομία αλλά σπατάλη αν πχ τα ζυμαρικά που πετύχατε σε προσφορά λήξουν πριν τα καταναλώσετε απλώς επειδή ...δεν τα βρήκατε έγκαιρα  μέσα στον χαμό του ντουλαπιού.   

Τα μπαχαρικά είναι σαφώς απαραίτητα. Όμως από ένα βαζάκι ακόμη και από τα πιο ιδιαίτερα  μπαχαρικά ειδικά σε όποιον σε ασχολείται ένθερμα με την μαγειρική είναι απλώς ...υπερβολή και χαμένος πολύτιμος χώρος.  

Ξεκαθαρίζετε λοιπόν τακτικά και απλώς πετάξτε όσα επί καιρό δεν έχετε χρησιμοποιήσει, αν μια φορά στο τόσο σας χρειαστεί κάτι που δεν έχετε θα το αγοράσετε τότε. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
elmueble.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ