2023-02-13 07:40:04
Φωτογραφία για Σιδηρόδρομος: νέα έργα από Φλώρινα έως Αλεξανδρούπολη με ΣΔΙΤ
Η ανάταξη, αναβάθμιση και συντήρηση του Σιδηροδρομικού Άξονα Βορείου Ελλάδας, σε συνολικό μήκος περίπου χιλίων χιλιομέτρων περιλαμβάνεται σε τέσσερα νέα έργα ΣΔΙΤ, συνολικού κόστους επένδυσης 527 εκατ. ευρώ, που ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ. Η εκκίνηση του συγκεκριμένου έργου αφορά στον άξονα της βόρειας Ελλάδας , από Αλεξανδρούπολη έως Φλώρινα και στόχος είναι, ως το Πάσχα να ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες ώστε μέχρι το τέλος του έτους να υπάρξει ανάδοχος.

Πρόκειται για τα έργα:

Ανάταξη, αναβάθμιση και συντήρηση του Σιδηροδρομικού ‘Αξονα Βορείου Ελλάδος μέσω ΣΔΙΤ

Η προτεινόμενη σύμπραξη αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση και αναβάθμιση του υφιστάμενου Σιδηροδρομικού Άξονα Βορείου Ελλάδος, μέσω εργασιών ανάταξης σε σημεία όπου το δίκτυο έχει υποστεί σημαντικές φθορές καθώς και συντήρηση του δικτύου στα προβλεπόμενα επίπεδα ποιοτικής λειτουργίας του. Κρίνεται δε αναγκαία, δεδομένου ότι οι πάγιες εγκαταστάσεις του ΟΣΕ στα συγκεκριμένα τμήματα έχουν κατασκευαστεί πολλά χρόνια πριν και είναι παρωχημένες σε σχέση με τις ισχύουσες προδιαγραφές, τόσο τις Εθνικές όσο και τις Ευρωπαϊκές.


Η «Ανάταξη, Αναβάθμιση και Συντήρηση του Σιδηροδρομικού Άξονα Βορείου Ελλάδος», θα έχει κατασκευαστικό κόστος 171,2 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και κόστος επένδυσης 220 εκατ. ευρώ με χρηματοδοτική συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 80 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται 2,5 χρόνια κατασκευαστική περίοδος και 17,5 χρόνια περίοδος λειτουργίας και συντήρησης.

Ειδικότερα, η προτεινόμενη Σύμπραξη περιλαμβάνει την ανακαίνιση, αναβάθμιση και συντήρηση του Σιδηροδρομικού Άξονα Βορείου Ελλάδος, ο οποίος αφορά τα τμήματα γραμμής από:

-Έξοδο Σ.Σ. Στρυμώνα έως είσοδο του Σ.Σ. Αλεξανδρούπολης, ενδεικτικού συνολικού μήκους 311.791 m.

-Έξοδο Σ.Σ. Πλατέως έως Σ.Σ. Ν. Καύκασος , ενδεικτικού συνολικού μήκους 164.327 m.

-Τμήμα γραμμής Μεσονήσι – Σ.Σ. Φλώρινας, ενδεικτικού συνολικού μήκους 5.645 m.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, το συνολικό μήκος γραμμών που αποτελούν αντικείμενο του έργου υπολογίζεται ενδεικτικά στα 481.763 μ.

Παράλληλα προβλέπεται και η ανακαίνιση – αναβάθμιση της υποδομής της σιδηροδρομικής γραμμής, μικρά και μεγάλα τεχνικά (γέφυρες), κτιριακές εγκαταστάσεις επιβατών και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, ώστε το σιδηροδρομικό δίκτυο να υποστηρίζει σύγχρονα τρένα (μέγιστη ταχύτητα, ηλεκτροκίνηση). Επίσης προβλέπεται η ανακαίνιση κτιρίων επιβατών σε 20 σταθμούς.

ecopress.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ