2023-05-12 10:11:15
Φωτογραφία για Αποφασισμένοι οι φαρμακοποιοί να διεκδικήσουν την επιστροφή των ΦΥΚ στα φαρμακεία
Το σημερινό καθεστώς, όπως υποστηρίζουν, εξυπηρετεί τις φαρμακευτικές εταιρείες. Δεν θέλουν καμία αντιπαράθεση με τους συναδέλφους φαρμακοποιούς των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, αντίθετα πιστεύουν ότι το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί με την όποια κυβέρνηση προκύψει ως θέμα προτεραιότητας.

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Ελάφρυνση του έργου των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και καλύτερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων ασθενών που χρειάζεται να λαμβάνουν στην ώρα τους τη φαρμακοθεραπεία χωρίς να ταλαιπωρούνται και χωρίς να αγωνιούν, μέσα από τη σταδιακή εκλογίκευση συνολικά μίας διαδικασίας που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη, βλέπουν οι φαρμακοποιοί στην πρότασή τους για τη μεταφορά ενός αριθμού των προς διάθεση «ΦΥΚ» μέσα από το κανάλι των ιδιωτικών φαρμακείων.

Οι φαρμακοποιοί της κοινότητας δεν έχουν καμία απολύτως πρόθεση να απαντήσουν στην ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ που στρέφεται κατά των όσων ανέφερε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ
. Απόστολος Βαλτάς, περί ανάγκης επαναφοράς των λεγόμενων Φαρμάκων Υψηλού Κόστους στα φαρμακεία της κοινότητας σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παρουσίαση Έρευνας για την ικανοποίηση του κοινού από τις υπηρεσίες στα φαρμακεία αλλά και της πρότασης που κατέθεσε ο ΠΦΣ στο Υπουργείο Υγείας για τις υπηρεσίες που θα μπορούσαν να προσφέρονται από τα ελληνικά φαρμακεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του DailyPharmaNews η πρόθεση του ΠΦΣ για τα ΦΥΚ, όπως αυτή εκφράστηκε στη διάρκεια της εν λόγω συνέντευξης Τύπου, είναι η επαναφορά μέρους αυτών στα ιδιωτικά φαρμακεία και θα είναι μια από τις σημαντικότερες διεκδικήσεις των φαρμακοποιών από την επομένη κυβέρνηση.

Παρόλο που η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ, η οποία απαντώντας στα περί κακών υπηρεσιών που προσφέρουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με υπερβολικό κόστος, αφήνει σοβαρές αιχμές για τη σκοπιμότητα του αγώνα των φαρμακοποιών να επιστρέψει μέρος των ΦΥΚ στα ιδιωτικά φαρμακεία – κατηγορώντας τους ουσιαστικά ότι κινούνται με γνώμονα το κέρδος – οι φαρμακοποιοί δεν θέλουν να μπουν σε κάποια αντιπαράθεση με συναδέλφους τους φαρμακοποιούς.

Οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ υποστήριξαν ότι ο Πρόεδρος του ΠΦΣ στράφηκε κατά της λειτουργίας των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ με τρόπο απαράδεκτο, ατεκμηρίωτο έως και παραπλανητικό, υποστηρίζοντας ότι αντίθετα με τις καταγγελίες, εξυπηρετούν ασφαλισμένους με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες από εξειδικευμένο προσωπικό, «σε αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις με σύγχρονα ψυγεία με καταγραφικό θερμοκρασίας ώστε να ειδοποιείται ο φαρμακοποιός για κάθε πρόβλημα, με γεννήτριες σε περίπτωση διακοπής ρεύματος».

Μάλιστα έθεσαν ερώτημα προς τον πρόεδρο του ΠΦΣ για το «εάν τα ιδιωτικά φαρμακεία είναι υποχρεωμένα να έχουν τέτοιο εξοπλισμό». Άσκησαν δε κριτική στη θέση του κ. Βαλτά ότι τα ΦΥΚ αξίας έως 250 ευρώ, θα πρέπει να διακινούνται αποκλειστικά από τα ιδιωτικά φαρμακεία και όχι από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ λέγοντας ότι «μόνο για αυτά τα σκευάσματα είναι κακές οι υπηρεσίες μας;»

Συνέχισαν δε, υπερασπιζόμενοι το έργο τους λέγοντας ότι δεν έχουν το περιθώριο να «ρισκάρουν» τη φαρμακευτική αγωγή των προσερχόμενων, σε πρωινό ή απογευματινό ωράριο στα Φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. συμπολιτών τους, πασχόντων από σοβαρά χρόνια ή και απειλητικά για τη ζωή τους νοσήματα, στα παιχνίδια της αγοράς και του κέρδους.

Αντίθετα, όπως υποστηρίζουν αυτοί οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στη φαρμακευτική αγωγή τους, συνεχώς και αδιαλείπτως, ανεξαρτήτως κόστους, χωρίς το φόβο των ελλείψεων (όπως συχνά συμβαίνει στα ιδιωτικά φαρμακεία, σε αντίθεση με τα Φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), χωρίς καμία συμμετοχή στη δαπάνη, για όλα τα νοσήματα (κάτι που δεν θα ισχύει στα ιδιωτικά φαρμακεία) αλλά και με τη δυνατότητα παραλαβής φαρμάκων για δύο και τρεις μήνες (όπως μόνο τα Φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μπορούν να διαθέσουν)».

Οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ υποστηρίζουν δε ότι, ακόμη κι εάν υπάρξει ρύθμιση τα ΦΥΚ θα δίνονται στους πολίτες από τα φαρμακεία της γειτονιάς, αυτό στην πράξη δεν θα συμβεί καθώς, όπως λένε είναι γνωστό από το παρελθόν, πώς μόνο κάποια φαρμακεία θα κάνουν υψηλούς τζίρους σε ΦΥΚ, εις βάρος φαρμακείων της γειτονιάς.

Σε ό,τι αφορά το κόστος της διακίνησης των ΦΥΚ μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ οι εργαζόμενοι του Οργανισμού στην ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν ότι οι μελέτες κόστους που επικαλείται ο ΠΦΣ «αποκρύπτεται το γεγονός ότι ο Οργανισμός, ακριβώς επειδή διαθέτει τα φάρμακα αυτά μέσω των Φαρμακείων του και όχι μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων εξοικονομεί ετησίως περί τα 160.000.000 €, με την αγορά των φαρμάκων από τις εταιρείες σε νοσοκομειακή τιμή -5%, με τις κατά καιρούς εκπτώσεις των εταιρειών προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και τις συμφωνίες μέσω διαπραγμάτευσης, αλλά και με το δημόσιο έλεγχο που ασκεί στη διάθεση τους».

Και οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ καταλήγουν: «Αδίκως ανησυχείτε, κύριοι εκπρόσωποι του ΠΦΣ, τα ΦΥΚ βρίσκονται σε καλά χέρια! Δεν είναι ανάγκη μετά από τόσα χρόνια να εξαθλιώσουμε ευπαθείς ομάδες ασφαλισμένων στο όνομα του εφήμερου κέρδους φαρμακοποιών και φαρμακέμπορων. Δεν θα επιτρέψουμε εικόνες ντροπής με τους ασθενείς να γυρίζουν τα ιδιωτικά φαρμακεία για να βρουν αναγκαία για τη ζωή τους φάρμακα και πληρώνοντας υπέρογκα ποσά ως συμμετοχή».

ΠΦΣ: Καμία αντιπαράθεση με τους συναδέλφους

Όπως προαναφέρθηκε, παρά τις αιχμές αυτές που αφήνει στην ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ για τα ιδιωτικά φαρμακεία, ο κλάδος ουσιαστικά θέλει να μείνει μακριά από την όποια αντιπαράθεση, θεωρώντας ότι δεν έχει καμία ουσία, ειδικά όταν απέναντι υπάρχουν συνάδελφοι που προσπαθούν να προσφέρουν τον καλύτερό τους εαυτό μέσα από 23 φαρμακεία.

Γι’ αυτούς είναι ένα θέμα που εάν εξετάσει κανείς πώς και γιατί ξεκίνησε μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Σε όλον τον κόσμο, τα φάρμακα ειδικού χειρισμού, όπως αναφέρονται στην Ευρώπη, χορηγούνται είτε από τα ιδιωτικά φαρμακεία είτε από τα νοσοκομεία. Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ είναι κάτι που υπάρχει μόνο στη χώρα μας. Θεωρείται ελληνική πρωτοτυπία και πανευρωπαϊκό παράδοξο!

Υπενθυμίζουν άλλωστε ότι ήδη έχουν υπογραφεί δύο Μνημόνια συνεργασίας ανάμεσα στην πολιτεία και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, με σκοπό να προωθηθεί η διάθεσή τους μέσα από τα ιδιωτικά φαρμακεία, γεγονός που αποδεικνύει ότι και για την πολιτεία μία τέτοια εξέλιξη επιβάλλεται να γίνει, αντιμετωπίζοντας μία στρέβλωση στη διακίνηση του φαρμάκου, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του Έλληνα ασθενή.

Ό,τι συμβαίνει σήμερα ουσιαστικά, όπως υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί, εξυπηρετεί μόνο τη φαρμακοβιομηχανία, η οποία για τα φάρμακα υψηλού κόστους που διακινούνται μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ δεν καταβάλλει clawback. Αυτός κατά την άποψή τους είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο λειτουργούν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, όπως και ο λόγος που φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία επί σειρά ετών διακινούνταν από τα φαρμακεία, αποφάσισαν οι φαρμακευτικές εταιρείες το τελευταίο διάστημα να τα διακινούν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ταλαιπωρώντας εκατοντάδες ασφαλισμένους οι οποίοι είναι πλέον αναγκασμένοι να τα προμηθεύονται από 23 σημεία σε όλη την Ελλάδα και όχι από τα 11.000 φαρμακεία. Σε αυτή τη λογική άλλωστε φάρμακα των 50 και των 100 ευρώ βαφτίζονται, όπως λένε, Φάρμακα Υψηλού Κόστους, προκειμένου να διακινούνται μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, όπως συμβαίνει παραδόξως και για τα φάρμακα της εξωσωματικής γονιμοποίησης ή τα χρησιμοποιούμενα φάρμακα κατά την αιμοκάθαρση, για τα οποία υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να χορηγούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία χωρίς συμμετοχή.

Με την αγορά αυτών των φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία στην ίδια τιμή που τα προμηθεύεται ο Οργανισμός, με τον έλεγχο και την εφαρμογή συστήματος διπλών κωδικών για αυτά τα σκευάσματα ώστε να ιχνηλατούνται, διασφαλίζεται πλήρως το κρατικό συμφέρον, η διάθεση των σκευασμάτων αυτών χωρίς τον κίνδυνο δημιουργίας ελλείψεων, όπως και η διάθεσή τους χωρίς συμμετοχή για τους ασφαλισμένους.

Οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι η απολύτως τεκμηριωμένη, κοστολογημένη πρόταση που έχουν καταθέσει για το ζήτημα αυτό στο Υπουργείο Υγείας η οποία δεν ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια ευρώ – και η οποία αφορά τα φάρμακα κόστους μέχρι τα 250 ευρώ – θα λύσει το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται για όλους αυτούς τους χιλιάδες ασθενείς, που εξυπηρετούνται από τον πολύ μικρό αριθμό των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Άλλωστε, όπως λένε, δεν θα υπήρχε ποτέ περίπτωση να καταθέσουν μία πρόταση ατεκμηρίωτη που θα εξέθετε έναν ολόκληρο κλάδο στα μάτια των ασθενών και επομένως οι ίδιοι είναι οι πρώτοι που θα φρόντιζαν να αποδειχθεί το δίκαιο του αιτήματός τους προς το όφελος των ασθενών και του συστήματος υγείας.

Ο κ. Βαλτάς είχε τονίσει κατά τη διάρκεια της αναφοράς του στο συγκεκριμένο θέμα κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο ΠΦΣ, ότι «η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να λύσει επιτέλους αυτό το διαχρονικό πρόβλημα. Τα φαρμακεία απέδειξαν ότι μπορούν να αποσυμφορήσουν το σύστημα για να καταργηθούν οι ουρές της ντροπής», όπως τις ονόμασαν οι πολιτικοί.

Η επιστροφή των φαρμάκων μέχρι 250 ευρώ στα ιδιωτικά φαρμακεία, αφορά ένα σχεδόν 35-40% του συνόλου αυτών των φαρμάκων και οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι αυτό θα είναι ένα καλό βήμα αποσυμφόρησης των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ ώστε πράγματι να μπορούν να προσφέρουν ποιοτικότερες υπηρεσίες προς τους πολίτες, να σταματήσει η συσσώρευση καινοτόμων φαρμάκων αποκλειστικά στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και η γιγάντωση του κύκλου εργασιών τους, που θα επιφέρει νέες αχρείαστες κρατικές επενδύσεις, με όφελος αποκλειστικά και μόνο της φαρμακοβιομηχανίας.

Οι φαρμακοποιοί άλλωστε, όπως προκύπτει και από τη μελέτη του κ. Κυριάκου Σουλιώτη, έχουν αποκτήσει μία σταθερή σχέση εμπιστοσύνης με τον πολίτη/ασθενή ακριβώς επειδή στο επίκεντρο της φροντίδας τους έχουν την ικανοποίηση των αναγκών του με όσο το δυνατόν ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας. Σε αυτό αποφασιστικό ρόλο έχει παίξει και το εκτεταμένο δίκτυο των ιδιωτικών φαρμακείων σε όλη τη χώρα, των 11.000 σημείων ΠΦΥ που αναδείχθηκε ιδιαίτερα η αξία του στη διάρκεια της πανδημίας και έχει διαχρονικά καταστήσει τον φαρμακοποιό για τον πολίτη/ασθενή, σύμβουλο υγείας της διπλανής πόρτας.

Πηγή: dailypharmanews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ