2023-08-28 08:51:22
Φωτογραφία για Τα «αθώα» συμπτώματα που χτυπούν το «καμπανάκι» για καρκίνο του πνεύμονα
Ο καρκίνος του πνεύμονα σκοτώνει κάθε χρόνο περίπου 34.800 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο και περισσότερους από 120.000 στις ΗΠΑ. Αν και τα συνηθισμένα συμπτώματα όπως ο επίμονος βήχας αποτελούν ενδείξεις, υπάρχουν πέντε ακόμη άγνωστα συμπτώματα που θα πρέπει να μας κινητοποιήσουν για να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα πρώιμα στάδια της νόσου, συχνά δεν παρατηρούνται έντονα συμπτώματα. Ένα από τα πιο ανησυχητικά είναι ο επίμονος βήχας που δεν υποχωρεί και η δυσκολία στην αναπνοή.

Λαχάνιασμα

Αν δεν μπορείτε να αναπνέετε κανονικά κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που πριν δεν σας προκαλούσαν κανένα πρόβλημα, τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιο γιατρό.

Το ίδιο και αν ο βήχας σας συνοδεύεται από αίμα και πόνο στον ώμο ή στο στήθος.

Πρησμένα Δάχτυλα και Νύχια

Μια ανεξήγητη αλλαγή στο σχήμα των νυχιών μπορεί να είναι ένδειξη καρκίνου του πνεύμονα. Τα πληκτροδακτυλία (Clubbed Fingers) χαρακτηρίζονται από τη μεταβολή της ονυχοφαλαγγικής γωνίας, υπερτροφία των μαλακών ιστών στην κορυφή των δακτύλων και αύξηση της καμπυλότητας των νυχιών.


Επιληπτικές Κρίσεις ή λιποθυμικά επεισόδια

Η ζάλη όταν στέκεστε όρθιοι και η λιποθυμία μπορεί να είναι σημάδια καρκίνου του πνεύμονα, αν και αυτό είναι σπάνιο.

Ορισμένοι ασθενείς, ωστόσο, αναπτύσσουν ένα παρανεοπλασματικό σύνδρομο που προκαλείται από όγκους που ελευθερώνουν ορμόνες στο αίμα, προκαλώντας αντιδράσεις στα όργανα και τα συστήματα του σώματος. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, εμετό, σύγχυση, αίσθημα κόπωσης, μυϊκή αδυναμία, επιληπτικές κρίσεις, λιποθυμία, ζάλη και δυσκοιλιότητα.

Βλεφαρόπτωση

Σπάνια, ένας τύπος καρκίνου του πνεύμονα που εμφανίζεται στην κορυφή του οργάνου μπορεί να προκαλέσει πτώση του ενός βλεφάρου, γνωστός και ως όγκος Pancoast. Οι όγκοι αυτοί μπορεί να επηρεάσουν το τοπικό τμήμα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, προκαλώντας το σύνδρομο Horner, καθώς και βλάβη στο βραχιόνιο πλέγμα.

Αν και αυτοί οι όγκοι αποτελούν λιγότερο από το 5% των κρουσμάτων καρκίνου του πνεύμονα, η πτώση του βλεφάρου μπορεί να αποτελέσει ένα από τα πρώτα σημάδια.

Απώλεια Βάρους

Περίπου το 60% των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα αντιμετωπίζουν σημαντική απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της νόσου.

Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα της απώλειας όρεξης. Η καχεξία, δηλαδή η αδυναμία του σώματος να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά της τροφής, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, ακόμα και όταν οι ασθενείς τρώνε κανονικά. Ο καρκίνος, άλλωστε, απελευθερώνει χημικές ουσίες στο αίμα που επηρεάζουν την απώλεια λίπους και μυϊκής μάζας. themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ