2023-11-04 09:38:32
Φωτογραφία για Μήπως βάζεις πολύ δράμα στη ζωή σου; Τότε έχεις κολλήσει στο τρίγωνο Karpman
Πολλές εγκλωβιζόμαστε μέσα σε καταστάσεις που περιέχουν πολύ δράμα. Άλλες φορές γιατί οι σχέσεις είναι τεταμένες ή μάχιμες, άλλες φορές γιατί βλέπουμε σημάδια τοξικής σχέσης με κάποιον που νομίζαμε ότι μπορούσαμε να εμπιστευτούμε, ενώ κάποιες άλλες γιατί βρισκόμαστε σε αγώνες εξουσίας με φίλους ή ανθρώπους στη δουλειά.

Αν σου συμβαίνει κάτι από αυτά θα μπορούσες να παίζεις έναν ή περισσότερους ρόλους στο «Τρίγωνο του Δράματος Karpman» και να μην το γνωρίζεις καν. Αλλά, έχοντας μεγαλύτερη επίγνωση μπορείς και να απαλλαγείς από αυτό και αυτές τις χειριστικές δυναμικές, οπότε να αποτρέψεις τον εαυτό σου από το να πέσεις σε ανθυγιεινές σχέσεις μια για πάντα. Με τους παρακάτω 3 απλούς τρόπους θα μάθεις πώς να απεγκλωβιστείς από το επίφοβο τρίγωνο του δράματος και να το αποφύγεις στο μέλλον.

Τι είναι το τρίγωνο Karpman;

Σύμφωνα με το Your Tango, το «Drama Triangle» αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1960 από τον ψυχίατρο Stephen Karpman. Εξηγεί τι δημιουργεί ανθυγιεινές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Ο Karpman παρατήρησε ότι όποτε νιώθουμε θυμωμένοι ή παρεξηγημένοι, είναι επειδή έχουμε πέσει σε έναν από τους 3 ασυνείδητους και αποδυναμωτικούς ρόλους:


ADVERTISING

Ο διώκτης:

Παίζει το ρόλο του νταή, επικρίνει, κατηγορεί τους άλλους και αποσυνδέεται από πιο ευάλωτα συναισθήματα.

Το θύμα:

Αποφεύγει να παίρνει αποφάσεις, να λύνει προβλήματα ή να αναλαμβάνει την ευθύνη για τις περιστάσεις τους. Αντίθετα, προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες τους έμμεσα – και θα κατηγορήσουν άλλους εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Ο Διασώστης:

Ο αυτοαποκαλούμενος ήρωας ή καλός. Αν πιάσουμε αυτόν τον ρόλο, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους άλλους ακόμα και όταν παραβιάζει τα όριά μας. Προσπαθούμε να σώσουμε τους άλλους ακόμα και εις βάρος μας. Αργότερα, μπορεί να νιώθουμε αγανάκτηση αν αυτό το άτομο αποτύχει να μας δώσει την αναγνώριση που πιστεύουμε ότι μας αξίζει.

Πώς αλληλεπιδρούν οι 3 ρόλοι του τριγώνου Karpman

Σε μια ανθυγιεινή σχέση, αυτοί οι 3 ρόλοι είναι εξαιρετικά εναλλάξιμοι – που σημαίνει ότι μπορεί να μπαίνουμε και να βγαίνουμε από αυτούς πολλές φορές σε μια μόνο συνομιλία. Για παράδειγμα, ο δράστης, συνειδητοποιώντας ότι το ξέσπασμά του έχει προκαλέσει θλίψη στον στόχο του, μπορεί ξαφνικά να προσπαθήσει να το σώσει. Και ο στόχος, που πριν από λίγο έπεσε θύμα του θυμού του δράστη, μπορεί να μεταβεί στο ρόλο του δράστη και να ξεσπάσει.

Ανεξάρτητα από τον ρόλο, η συμμετοχή στο Τρίγωνο αυτό είναι ένας εξαντλητικός τρόπος ζωής. Ίσως πετύχουμε να ελέγξουμε τους άλλους βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, αρνούμαστε στον εαυτό μας τη δύναμη να δημιουργήσουμε σχέσεις βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό και τη χαρά. Αυτό που κάνει τα πράγματα χειρότερα είναι ότι η συμμετοχή μας σε αυτά τα δράματα είναι συχνά ασυνείδητη. Αναπαράγουμε τα ίδια σενάρια που είδαμε να παίζονται στις οικογένειες μας.

Πώς να ξεφύγεις από το τρομερό τρίγωνο του δράματος αν θέλεις υγιείς σχέσεις

1. Κάνε την επιλογή

Τόσο συχνά, έχουμε κίνητρο να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας επειδή θέλουμε κάποιος άλλος να βελτιώσει τη δική του. Ωστόσο, αυτή είναι μια παγίδα που βάζει την ευτυχία μας στα χέρια κάποιου άλλου. Παρά το πώς κάποιος αλληλεπιδρά μαζί μας, μπορούμε να επιλέξουμε διαφορετική απάντηση. Επιλέγοντας να απαντήσουμε σκόπιμα και όχι αντανακλαστικά, ενεργοποιούμε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα.

2. Χρησιμοποίησε τα λόγια σου

Τα λόγια μας αντικατοπτρίζουν την κυρίαρχη προοπτική και νοοτροπία μας. Είναι τα δομικά στοιχεία που χρησιμοποιούμε για να δημιουργήσουμε την καθημερινή μας πραγματικότητα. Λόγια όπως: μπορώ/δεν μπορώ, πρέπει/δεν πρέπει κ.λπ., υποδηλώνουν ότι έχουμε πέσει σε λειτουργία Θύματος, Δράστη ή Διασώστη. Όταν χρησιμοποιούμε λέξεις για να κρύψουμε τις ανάγκες ή τις επιθυμίες μας, βρισκόμαστε στο Τρίγωνο του Δράματος. Το ίδιο συμβαίνει όταν αποκλείουμε την επικοινωνία από φόβο για τις αντιδράσεις των άλλων. Κάθε στιγμή, έχουμε μια επιλογή. Ψάξε για αυτό που λειτουργεί καλά ή επικεντρώσου σε αυτό που λείπει. Το ένα μονοπάτι σκέψης οδηγεί στην ελευθερία και την προσωπική ευθύνη, το άλλο σε μια νοοτροπία έλλειψης και ενοχής. Οι λέξεις που χρησιμοποιείς θα σου υποδείξουν προς ποια κατεύθυνση βαδίζεις.

3. Να είσαι υπεύθυνη για τη φύλαξη της ενέργειάς σου

Έχεις ένα ενσωματωμένο σύστημα καθοδήγησης που σε ενημερώνει πότε κάτι ή κάποιος επηρεάζει αρνητικά την ενέργειά σου. Αυτό το «εσωτερικό GPS» σου μιλάει με τη γλώσσα των συναισθημάτων σου. Τη στιγμή που αισθάνεσαι πιεσμένη, ενοχλημένη ή αμυντική επίτρεψε στον εαυτό σου να απεμπλακεί. Το σύστημα συναισθηματικής καθοδήγησής σου θα σε ειδοποιήσει εάν βρίσκεσαι σε μια πορεία ενδυνάμωσης ή δουλείας.

Θυμήσου, το Τρίγωνο του Δράματος είναι μια δυναμική χειραγώγησης που τρέφεται από τον εαυτό του. Εάν δεν παίξεις τον ρόλο που σου αναθέτουν, το στερείς από τα καύσιμα που χρειάζεται για να επιβιώσει, οδηγώντας σε στην υγιή σχέση που σου αξίζει.
πηγή
themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ