2012-07-03 16:32:01
Φωτογραφία για Oι αλλαγές σε αποδείξεις και τεκμήρια που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών
Κίνητρα για την πληρωμή των αγορών μας μέσω φοροκάρτας ή χρεωστικής κάρτας, on line πληρωμή του ΦΠΑ στο δημόσιο την ώρα της συναλλαγής αλλά και αντικατάσταση των τεκμηρίων με ένα σύστημα πραγματικών δαπανών περιλαμβάνει το πακέτο των μέτρων που εξετάζονται στην Καραγιώργη Σερβίας ενόψει της κατάρτισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Τα μέτρα  έχουν συμπεριληφθεί στο πακέτο των προτάσεων που έχει καταθέσει η Νέα Δημοκρατία στον διάλογο για το φορολογικό η οποία διεξήχθη τους προηγούμενους μήνες. Οι προτάσεις αυτές τώρα, μπαίνουν στο τραπέζι των συζητήσεων ενώ για πολλές από αυτές ετοιμάζονται ήδη νομοθετικές διατάξεις. Ειδικότερα εξετάζεται:

• Οι συναλλαγές από ένα ύψος και πάνω, θα πραγματοποιούνται υποχρεωτικά μέσω τραπέζης, δηλαδή με χρήση τραπεζικών επιταγών, χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή ακόμη και επαγγελματικών λογαριασμών. Ο ΦΠΑ που θα αντιστοιχεί στη συναλλαγή, θα παρακρατείται αυτόματα και θα αποδίδεται στο δημόσιο
. Έτσι, θα περιοριστεί το νοσηρό φαινόμενο που ισχύει σήμερα. Ο αγοραστής πληρώνει με μεταχρονολογημένη επιταγή. Ο πωλητής, αναλαμβάνει την υποχρέωση να πληρώσει τον ΦΠΑ –τον οποίο υποτίθεται ότι τον έχει εισπράξει αλλά στην πραγματικότητα το ποσό έχει συμπεριληφθεί στην επιταγή- και βρίσκεται αντιμέτωπος με το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας. Με βάση την πρόταση αυτό, το πρόβλημα λύνεται. Ο αγοραστής δεν έρχεται σε επαφή με τον ΦΠΑ. Το ποσό κατατίθεται από τον πωλητή σε επαγγελματικό λογαριασμό και κατευθύνεται αυτομάτως στο ταμείο του κράτους.

• Θεσμοθετούνται κίνητρα για την πραγματοποίηση των καθημερινών συναλλαγών των πολιτών μέσω χρεωστικών καρτών. Έτσι, περιορίζεται το φαινόμενο των συναλλαγών χωρίς απόδειξη. Το κίνητρο, ενδέχεται να είναι ένα ποσοστό επί της αξίας της συναλλαγής. Μια αντίστοιχη λειτουργία κάνουν οι τράπεζες με τις πιστωτικές κάρτες. Για παράδειγμα, όσοι αγοράζουν βενζίνη με πλαστικό χρήμα, εξασφαλίζουν έκπτωση που μπορεί να φτάσει και στο 5%.

• Οι τράπεζες, τα ιδιωτικά σχολεία, υποχρεώνονται να στείλουν όλα τα στοιχεία για τα δάνεια, τις καταθέσεις κλπ στο υπουργείο Οικονομικών (σ.σ αυτό προβλέπεται και τώρα με σχετική υπουργική απόφαση που έχει εκδοθεί προ μηνών). Τα στοιχεία που θα συλλέξει το κράτος, θα του επιτρέψουν να προσεγγίζει από μόνο του τα πραγματικά εισοδήματα των πολιτών, χωρίς να χρειάζεται να επιβάλλει τα άδικα τεκμήρια όπως ισχύουν σήμερα.
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ