2012-07-04 20:15:03
Φωτογραφία για Β. Σιαρλή: Δεν συζητήθηκε με την τρόικα το ύψος της βοήθειας
Το ποσό που θα χρειαστεί η Κύπρος ως οικονομική βοήθεια δεν συζητήθηκε στις συναντήσεις της τρόικας με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών και με την... ειδική υπουργική επιτροπή για θέματα οικονομίας, διευκρίνισε ο Βάσος Σιαρλή.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ζητήθηκε από την τρόικα, κατά την αξιολόγηση της κατάστασης της οικονομίας της Κύπρου, να λάβει υπόψη την επιθυμία της κυβέρνησης να μη διαταραχθεί η πολιτική και κοινωνική συνοχή του κράτους.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που δημοσίευσε σήμερα ο «Φιλελεύθερος», οι οποίες ανεβάζουν το ποσό που θα χρειασθεί για αναχρηματοδότηση των τραπεζών στα 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις του κλιμακίου της τρόικας, ο κ. Σιαρλή είπε ότι θα ήταν ανεύθυνο από μέρους της κυβέρνησης να κάνει αναφορά σε αριθμούς σ` αυτή τη φάση της διαδικασίας, καθώς συνεχίζεται ακόμη η αξιολόγηση.

«Οι τεχνοκράτες της τρόικα είναι ειδικοί επί του συγκεκριμένου θέματος, έχουν τεράστια εμπειρία και όταν λένε ότι χρειάζονται μία έως δύο βδομάδες για να μελετήσουν το θέμα και να επανέλθουν, γιατί θα πρέπει εμείς να προτρέχουμε για να καθορίσουμε αριθμούς;» διερωτήθηκε. Σημειώνεται ότι η Κεντρική Τράπεζα απέφυγε επίσης να σχολιάσει τις πληροφορίες, χαρακτηρίζοντάς τες, εικασίες.


Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι στη συνάντηση με την τρόικα έγινε ενημέρωση για το πρόγραμμα εργασίας που θα ακολουθήσει, με στόχο τη συλλογή στοιχείων, προκειμένου να ολοκληρώσει τα συμπεράσματά της. Σημείωσε επιπλέον ότι και η τρόικα θεωρεί τις τράπεζες ως το βασικό πρόβλημα της Κυπριακής οικονομίας και διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι προτάσεις του κλιμακίου θα επικεντρωθούν στην επίλυση προβλημάτων του τραπεζικού τομέα.

Σε ότι αφορά τις ανάγκες του κράτους, είπε ότι τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και οι αριθμοί συγκεκριμένοι. Όπως σημείωσε, χρειάζονται περίπου 4 δισ. ευρώ, έως το τέλος του 2014, για κάλυψη των αναγκών αναχρηματοδότησης μέρους του δημοσίου χρέους που λήγει. Διευκρίνισε επίσης ότι εφ` όσον το ποσό αφορά επαναχρηματοδότηση, δεν επιβαρύνεται το δημόσιο χρέος.

Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα ολοκληρώσουν τη συγκέντρωση των στοιχείων την Παρασκευή και θα αναχωρήσουν για τις Βρυξέλλες. Ο κ. Σιαρλής είπε ότι η τρόικα θα επανέλθει στις 16 Ιουλίου στην Κύπρο για νέες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις και κατάληξη σε συμφωνία, δεδομένου ότι στόχος είναι να ολοκληρώσει την πρότασή της μέχρι το τέλος του μηνός.

aegeantimes.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ