2012-07-05 08:37:09
Φωτογραφία για Πέφτουν στο τραπέζι τα προσχέδια για το ψήφισμα  Αλλαγές στην αποστολή της UNFICYP μεθοδεύουν οι Βρετανοί
Λευκωσία: Προσχέδιο για το ψήφισμα ανανέωσης της θητείας της UNFICYP ετοιμάζουν οι Βρετανοί, το οποίο αναμένεται να παρουσιασθεί για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σήμερα ή αύριο Παρασκευή.Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη, η οποία αναλαμβάνει πάντα την ετοιμασία των προσχεδίων ψηφισμάτων για το Κυπριακό, φαίνεται ότι θα επιχειρήσει να περιλάβει στο κείμενο αναφορές για επαναξιολόγηση του ρόλου της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Αυτό το στοιχείο χρησιμοποιείται από τη Γραμματεία του Διεθνούς Οργανισμού αλλά και από τους Βρετανούς ως μοχλός πίεσης προς τη Λευκωσία. Κι αυτό γιατί τυχόν αλλαγή των όρων εντολής της Δύναμης ή υποβάθμιση του ρόλου της θα αποτελέσει την αντίστροφη μέτρηση και για πολιτικές επιπτώσεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανεξαρτήτως από τις διαβεβαιώσεις που δίνονται προς τη Λευκωσία, είναι σαφές πως εάν αρχίσει επαναξιολόγηση της αποστολής της UNFICYP, θα αποτελέσει το πρώτο βήμα αμφισβήτησης του ψηφίσματος 186/1964, το οποίο θωρακίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.


Το ψήφισμα θα πρέπει να εγκριθεί μέχρι και τις 17 Ιουλίου και ως εκ τούτου υπάρχει χρόνος για διεργασίες στο παρασκήνιο και για διαφοροποίηση των προσχεδίων.

Περαιτέρω, από τα πρώτα προσχέδια θα διαφανούν και οι προθέσεις των συντακτών του ψηφίσματος, πρωτίστως σε ό,τι αφορά την αλλαγή της διαδικασίας. Αυτό, δηλαδή, που επιχειρεί διά της έκθεσής του για την UNFICYP ο Γενικός Γραμματέας, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος θεωρεί δεδομένο ότι η διαδικασία θα συνεχισθεί στο επίπεδο των τεχνικών επιτροπών, για συζήτηση θεμάτων «καθημερινότητας» και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Εξάλλου, ο σύμβουλος του Έρογλου, Οσμάν Ερτούγ, ανέφερε πως ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, θα έρθει στο νησί τέλη του τρέχοντος μηνός και ότι θα συνεχιστούν και οι συναντήσεις των τεχνικών επιτροπών βάσει του προγράμματος που προκαθορίστηκε. Θα προηγηθεί ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον κ. Ντάουνερ στις 10 Ιουλίου.

http://www.philenews.com/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ