2012-07-16 15:09:03
Φωτογραφία για Στα όρια συναγερμού το όζον στην Αθήνα
Οι ακραίες θερμοκρασίες της Δευτέρας οδήγησαν σε... αλματώση αύξηση των συγκεντρώσεων όζοντος στην ατμόσφαιρα της Αθήνας και των περιφερειακών της Δήμων, με αποτέλεσμα να ξεπεράσουν τα όρια ενημέρωσης του κοινού και σε κάποιες περιπτώσεις να προσεγγίσουν τα όρια συναγερμού. Οι υπόλοιποι ατμοσφαιρικοί ρύποι που παρακολουθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν σημείωσαν ιδιαίτερη αύξηση.

Το όριο ενημέρωσης του κοινού είναι τα 180 μg/κ.μ. και το όριο συναγερμού και λήψης έκτακτων μέτρων είναι τα 240 μg/κ.μ. Μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι, οι υψηλότερες τιμές που είχαν μετρηθεί, ήταν:

215 μg/κ.μ. στην Αγία Παρασκευή

214 μg/κ.μ. στους Θρακομακεδόνες

204 μg/κ.μ. στη Λυκόβρυση

Από το Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας της Αθήνας εξεδόθη προειδοποιητική ανακοίνωση για την συνέχεια της ημέρας, καθώς «μέχρι αργά το απόγευμα, με βάση την πρόβλεψη της ΕΜΥ, θα επικρατήσουν δυσμενείς για τη ρύπανση μετεωρολογικές συνθήκες και υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα πιθανή περαιτέρω αύξηση των τιμών του όζοντος».


Ετσι, συστήνονται στους πολίτες τα παρακάτω:

μείωση χρήσης Ι.Χ. και χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς

αποφυγή διακίνησης υγρών καυσίμων -ιδιαίτερα βενζινών- πλην εφοδιασμού αεροδρομίων και λιμανιών

ανεφοδιασμός καυσίμων οχημάτων μετά τη δύση του Ηλιου

αποφυγή λειτουργίας μονάδων/επιχειρήσεων που εκπέμπουν οργανικούς πτητικούς υδρογονάνθρακες (στεγνοκαθαριστήρια, επιμεταλλωτήρια, βαφεία, κ.λ.π.) καθώς και χρήσης χρωμάτων που περιέχουν οργανικούς διαλύτες, κυρίως τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες

Παράλληλα, από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοινώθηκαν οδηγίες για προφύλαξη του πληθυσμού:

«Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνίσταται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, συνίσταται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».
imerisia.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο Γιώργος απασφαλίζει
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο Γιώργος απασφαλίζει
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ