2012-07-17 11:10:06
Φωτογραφία για Να και η Ελλάδα που μας κάνει περήφανους! Διακρίσεις Ελλήνων μαθητών στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Βιολογίας
Eλυσε πειράματα για τον διαχωρισμό του DNA, ολοκλήρωσε με επιτυχία ένα οικολογικό πείραμα, ανέπτυξε μια μελέτη μικροβιακών καλλιεργειών και επέστρεψε με το χάλκινο μετάλλιο στο στήθος... από την 23η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Βιολογίας Νέων που έγινε στη Σιγκαπούρη. Ο 18χρονος μαθητής από τη Θεσσαλονίκη Κωνσταντίνος Σαμαράς-Τσακίρης απέσπασε τη σημαντική αυτή διάκριση, ακόμη ένα μέλος της αποστολής, η Ευφροσύνη Κορωναίου, από το 2ο Λύκειο Χαλκίδας πήρε έπαινο, ενώ στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν ακόμη η Αγάπη Ρισσάκη από το 2ο Λύκειο Γλυκών Νερών Αττικής και η Ειρήνη Κωνσταντινίδου από τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη της Θεσσαλονίκης - όπως και ο Κ. Σαμαράς-Τσακίρης.

«Ηταν μια πολύ σημαντική εμπειρία, δύσκολη, καθώς έπρεπε να απαντήσουμε σε δύο κομμάτια, ένα θεωρητικό και ένα πειραματικό. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 250 μαθητές και μαθήτριες από 60 χώρες του κόσμου και ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος», είπε στο «Εθνος» ο 18χρονος μαθητής.


Ο Κ. Σαμαράς-Τσακίρης τελείωσε φέτος το Λύκειο και στις Πανελλαδικές Εξετάσεις συγκέντρωσε 19.538 μόρια, ενώ το 2009 απέσπασε το Αργυρό Μετάλλιο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Μαθηματικής Εταιρείας.

Συμπληρώνοντας το μηχανογραφικό του, η πρώτη του προτίμηση είναι το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. «Σκέφτομαι να σπουδάσω κάτι με βάση τα μαθηματικά και στη συνέχεια να κάνω κάποιο μεταπτυχιακό στη βιολογία, με απώτερο στόχο ίσως την ακαδημαϊκή καριέρα», μας είπε ο αριστούχος μαθητής.

Η εμπειρία στη Σιγκαπούρη ήταν αξέχαστη για τον 18χρονο και τα άλλα μέλη της αποστολής. Στην 23η Ολυμπιάδα Βιολογίας, που διοργάνωσε η International Biology Olympiad και διοργανώνεται κάθε Ιούλιο και σε μια διαφορετική χώρα του κόσμου, πήραν μέρος νέοι από 15 μέχρι 18 χρόνων.

Δύο στις τρεις

Η Ελλάδα συμμετέχει από το 2005 και είναι η δεύτερη χρονιά τα τελευταία τρία χρόνια που πετυχαίνει κάποια διάκριση. Οι τέσσερις μαθητές και μαθήτριες επιλέχθηκαν ανάμεσα σε πάνω από 1.000 της Β' και Γ' Λυκείου, που πήραν μέρος στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Βιολογίας και περιελάμβανε τρεις φάσεις.

«Τα θέματα του πανελλήνιου διαγωνισμού ήταν δύσκολα, ωστόσο δεν μπορούσαν σε καμιά περίπτωση να συγκριθούν με αυτά της Παγκόσμια Ολυμπιάδας. Οι ''αντίπαλοι'' είχαν πολλά εφόδια, πάντως όλη η ομάδα μπήκε γερά και με πείσμα στο διαγωνιστικό μέρος, έχοντας τη σιγουριά ότι θα πάει καλά», μας είπε ο Κ. Σαμαράς-Τσακίρης που επιστρέφει σήμερα, όπως και τα υπόλοιπα τρία παιδιά, από τη Σιγκαπούρη.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ