2012-08-31 20:55:04
Φωτογραφία για Επίκαιρη ερώτηση του Κ. Μαρκόπουλου προς τον υπουργό Οικονομικών
από το Γραφείο Τύπου

Την ανάγκη να μην απαξιωθεί η ΛΑΡΚΟ και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στην εταιρία, επεσήμανε ο Γραμματέας της Κ.Ο. των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Κώστας Μαρκόπουλος στην ερώτησή του προς... τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την οποία ζητά διευκρινήσεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ.

Ο κ. Μαρκόπουλος τόνισε πως η αρνητική θέση της εταιρίας οφείλεται κυρίως:

«στον κακοπληρωτή δημόσιο τομέα που χρωστά 200 εκατ. από επιστροφές ΦΠΑ και φόρους.

Οφείλεται κατεξοχήν στην απόλυτα αρνητική στάση της ΔΕΗ η οποία θέλει να πουλήσει εδώ και χρόνια το μερίδιο της, και η οποία αρνείται να κάνει για τη ΛΑΡΚΟ το ίδιο τιμολόγιο που έκανε για χαλυβουργική.

Η αρνητική θέση της ΛΑΡΚΟ έχει την υπογραφή του κράτους το οποίο είναι και ο εργοδότης έχοντας το 55%.

Δεν μπορεί το κράτος να «σκοτώνει» μια επιχείρηση και μετά να πουλάει «σκοτωμένη».


Ο Γραμματέας της Κ.Ο. των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ζήτησε η κυβέρνηση να δεσμευθεί συγκεκριμένα για το μέλλον των εργαζομένων, για το τίμημα, εφόσον προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ και στηλίτευσε το γεγονός ότι αποφασίστηκε η αλλαγή της διοίκησης την ώρα που αναζητείται νέος επενδυτής.

Ο Βουλευτής Ευβοίας τόνισε επίσης ότι η εταιρία την τελευταία δεκαετία εμφανίζει κερδοφορίες και από το 2000 σχηματίζει ανελλιπώς αποσβέσεις. Οι οφειλές δε της εταιρίας από την εποχή της παλαιάς εταιρικής σύνθεσης, περίπου 60 εκατ. Ευρώ, εξυπηρετούνται κανονικά.

Έχει υλοποιήσει επενδυτικά προγράμματα για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων της με χρηματοδότηση από Επιχειρησιακά συνολικού ύψους 60 εκατ. Ευρώ. Οι δε μισθολογικές δαπάνες αντιστοιχούν στο 17% του κόστους παραγωγής, ποσοστό συγκρίσιμο με τα διεθνή δεδομένα αντίστοιχων εταιριών του κλάδου.

Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι ορυκτοί πόροι που υπάρχουν στη χώρα μας εξασφαλίζουν πρώτη ύλη προς εξόρυξη για την εταιρία για τα επόμενα 100 χρόνια. Όλα αυτά τα στοιχεία συνθέτουν την εικόνα μιας εταιρίας δομημένης σε γερές βάσεις με όλα τα εφόδια για να συνεχίσει να λειτουργεί με κερδοφορία για πολλά χρόνια ακόμα.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας δεσμεύθηκε για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, ωστόσο δεν αναφέρθηκε στο τίμημα πώλησης της εταιρίας.

Παράλληλα τόνισε ότι ο μελλοντικός επενδυτής θα πρέπει:

-Να συνεχίσει να προμηθεύεται μετάλλευμα από την εταιρία με βάση τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα που αυτή τη στιγμή διαθέτει.

-Να δεσμευθεί για την υλοποίηση επενδύσεων περιβαλλοντικής προστασίας
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ