2012-09-12 14:52:45
Φωτογραφία για Φαβορί ο Ντεζίρ
Ο ευρωβουλευτής Αρλέμ Ντεζίρ επιλέχτηκε από την απερχόμενη πρώτη γραμματέα του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), Μαρτίν Ομπρί και από τον πρωθυπουργό Ζαν-Μαρκ Ερό για να αναλάβει σε λίγο καιρό τα ηνία του κόμματος, όπως τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους σήμερα.

«Αν τα μέλη συμφωνήσουν σε αυτό στις 11 Οκτωβρίου και ψηφίσουν υπέρ του υποψηφίου μας στις 18 Οκτωβρίου, ο Αρλέμ Ντεζίρ θα είναι ο πρώτος γραμματέας του κόμματος, σύμφωνα με τους κανονισμούς μας.

Η ψηφοφορία αυτή θα είναι τυπική: είναι πολύ πιθανό πέντε μήνες μετά την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ, τα 175.000 μέλη του κόμματος να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης των Ομπρί - Ερό και του πρώτου υπογράφοντα. Το Συνέδριο της Τουλούζης (26, 27 και 28 Οκτωβρίου) θα αποτελέσει εν συνεχεία την ευκαιρία για τη μεταβίβαση των εξουσιών.

Δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος, ο 52χρονος Ντεζίρ δείχνει συνεπώς να υπερισχύει του βουλευτή του Παρισιού και έως πρότινος φαβορί για την διαδοχή της ηγεσίας του PS, του Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς. Ο Ντεζίρ γεννήθηκε στο Παρίσι. Ο πατέρας του ήταν από τη Μαρτινίκα, γαλλικό έδαφος στην Καραϊβική. Έγινε γνωστός τη δεκαετία του '80 ως ιδρυτής και πρόεδρος της οργάνωσης SOS Racisme, με δράση κατά του ρατσισμού και της ανόδου του ακροδεξιού κόμματος του Εθνικού Μετώπου.


Αργότερα σταδιοδρόμησε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, κυρίως ως ευρωβουλευτής από το 1999 και ειδικεύτηκε στα θέματα της παγκοσμιοποίησης. Στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν μέλος σε αρκετές επιτροπές, όπως σε αυτήν του Διεθνούς Εμπορίου από το 2009. Το 2008 ορίστηκε εθνικός γραμματέας συντονισμού του PS, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση στην ιεραρχία του κόμματος.

Είχε καταδικαστεί το 1998 σε 18μηνη φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμο 30.000 φράγκων (4.500 ευρώ) για αργομισθία του από μια άλλη οργάνωση με έδρα την πόλη Λιλ το 1986 και 1987, ενώ ήταν πρόεδρος της οργάνωσης SOS Racisme.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ