2012-09-12 22:06:42
Φωτογραφία για Καταλονία, το επόμενο κράτος στην Ευρώπη!
Του Γιώργου Παυλόπουλου

«Καταλονία. Το επόμενο ανεξάρτητο κράτος στην Ευρώπη». Αυτό ήταν το κεντρικό σύνθημα στα στόματα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι έφτασαν στη Βαρκελώνη από όλες τις γωνιές της ισπανικής επαρχίας, προκειμένου να συμμετάσχουν στη χθεσινή μεγαλειώδη συγκέντρωση, για την Εθνική Ημέρα της Καταλονίας.

Μάλιστα, οι διοργανωτές φρόντισαν να... κόψουν τον βήχα σε όσους, πολιτικούς ή μη, επιχείρησαν να τηρήσουν λεπτές ισορροπίες, με στόχο να τα έχουν καλά και με το κοινό αίσθημα αλλά και με την κεντρική εξουσία. «Ο καθένας που θα παραβρεθεί στη συγκεκριμένη εκδήλωση οφείλει να κατανοήσει ότι θα καταγραφεί ως υπέρμαχος της ανεξαρτησίας», δήλωσε προκαταβολικά εκπρόσωπος του συντονιστικού.

Διαβάστε περισσότερα ΔημοσκόπησηΗ συγκέντρωση αποτύπωσε την έκρηξη του εθνικισμού σε μια περιοχή η οποία, παραδοσιακά, δεν αισθάνεται πολύ καλά υπό τη σκέπη της Μαδρίτης
. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε δημοσκόπηση η οποία διενεργήθηκε τον Ιούλιο, το ποσοστό εκείνων που τάσσονται υπέρ της πλήρους ανεξαρτησίας έφτασε για πρώτη φορά στο 51%, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με το 2008. Όσο για την αιτία, είναι προφανές ότι θα πρέπει να αναζητηθεί στην βαθιά κρίση την οποία διέρχεται η Ευρώπη -η οποία, όπως προειδοποίησε πρόσφατα και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ενέχει τον κίνδυνο αναβίωσης των εθνιστικών παθών, τόσο ανάμεσα στις διάφορες χώρες και την Ε.Ε. όσο και στο εσωτερικό των κρατών-μελών.

Το βασικό επιχείρημα που προβάλλουν σήμερα οι Καταλανοί για να στηρίξουν τη θέση τους έχει, άλλωστε, να κάνει με την οικονομία. Όπως ισχυρίζονται, η επαρχία συνεισφέρει δυσανάλογα μεγάλο ποσό στην κεντρική διακυβέρνηση, χωρίς να απολαμβάνει αντίστοιχου επιπέδου υπηρεσίες. «Η Καταλονία παράγει επαρκή αγαθά για να ζει καλύτερα από ό,τι ζει σήμερα», δήλωσε και ο πρόεδρός της, Αρτούρ Μας, ο οποίος το τελευταίο διάστημα και διαβλέποντας την τάση στην τοπική κοινωνία, έχει κάνει στροφή προς το στρατόπεδο των οπαδών της ανεξαρτησίας -χωρίς, ακόμη, να τολμά να ταχθεί ανοιχτά με το μέρος τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους υπολογσμούς οικονομολόγων, η Καταλονία -όπου ζει το 15% του πληθυσμού της Ισπανίας και παράγεται το 20% του εθνικού ΑΕΠ, το οποίο είναι υψηλότερο από το ΑΕΠ της Πορτογαλίας- παρουσιάζει έλλειμμα 12 δισ. ευρώ ετησίως στις συναλλαγές της με την Μαδρίτη. Το στοιχείο αυτό δίνει το δικαίωμα στους οπαδούς της ανεξαρτησίας να υποστηρίξουν ότι τα 5 δισ. βοήθειας που ζήτησε πριν μερικές εβδομάδες από την κεντρική κυβέρνηση δεν συνιστούν πακέτο βοήθειας για τη σωτηρία της καταλανικής οικονομίας, αλλά μέρος των «επιστροφών» που ούτως ή άλλως πρέπει να πάρει η Βαρκελώνη.

Και οι Βάσκοι 

Υπενθυμίζεται ότι η Καταλονία δεν είναι η μοναδική επαρχία της Ισπανίας που κλίνει προς την ανεξαρτησία. Παραδοσιακά ισχυρό -και πιο βίαιο- κίνημα υπάρχει στη Χώρα των Βάσκων, η οποία επίσης συγκαταλέγεται στις πλούσιες περιοχές της ιβηρικής χώρας. Και φυσικά, παρόμοια κινήματα καταγράφονται, πλέον, σε πολλές χώρες της Ευρώπης -επίσης, λόγω της κρίσης.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=112920733
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ