2012-09-13 12:59:03
Φωτογραφία για Τα σενάρια της κυβέρνησης Κύπρου για φόρους και περικοπές
«Κοκτέιλ» μέτρων με γεύση φόρων και περικοπών επεξεργάζεται το Προεδρικό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για τις αντιπροτάσεις στα σενάρια της Τρόικας, οι οποίες ενδέχεται να είναι έτοιμες ακόμα και σήμερα. Όχι όμως με «ανώδυνο» τρόπο.

Έχει προηγηθεί έντονη δυσφορία από το Προεδρικό για την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην ετοιμασία των μέτρων από το Υπουργείο Οικονομικών και κυρίως γιατί οι μέχρι προχθές (σ.σ. την Τρίτη) εισηγήσεις που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, θεωρήθηκαν εκτός της πολιτικής γραμμής της κυβέρνησης και απορρίφθηκαν από το Προεδρικό.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σιαρλή πρότεινε αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα και προηγουμένως ισοπεδωτική φορολογία στην ακίνητη περιουσία, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου Χριστόφια.

Σε προηγούμενες συσκέψεις ζητήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών να εξετάσει σενάρια με κεντρικό άξονα την αύξηση των ωρών εργασίας των κρατικών υπαλλήλων ως αντιστάθμισμα στις εισηγήσεις της Τρόικας για μαζικές περικοπές μισθών.


Επίσης, σχέδια φορολογιών κατά τρόπο που θα επιβάρυναν λιγότερο τους χαμηλά αμειβόμενους και μικροϊδιοκτήτες ακινήτων.

Παρόλα αυτά, το Υπουργείο επέμενε σε μέτρα παρόμοια με αυτά της Τρόικας και μάλιστα με μεγαλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που οι τροϊκανοί έθεσαν στο τραπέζι.

Τελικά, ζητήθηκε από τον κ. Σιαρλή να ετοιμάσει το συντομότερο, μέτρα στη βάση χαμηλότερων περικοπών και πέντε φορολογιών:

● αύξηση ΦΠΑ κατά 1% το 2013 και κατά 1% το 2014

● αύξηση των φορολογιών επί της ακίνητης ιδιοκτησίας

● αύξηση της φορολογίας στα καπνικά προϊόντα

● αύξηση της φορολογίας οινοπνευματώδη

● φορολόγηση του συσσωρευμένου πλούτου

Το κομμάτι των περικοπών είναι μια δύσκολη εξίσωση και όπως φαίνεται θα εξετασθούν διάφορα σενάρια για να μην υπάρξουν επώδυνες αλλαγές σε κοινωνικό επίπεδο.

Η κυβέρνηση φαίνεται να σκέφτεται την αύξηση του ωραρίου στη δημόσια υπηρεσία, μέτρο το οποίο αφενός θα ενισχύσει την αύξηση της παραγωγικότητας και από την άλλη αναμένεται να περιορίσει το κόστος του μισθολογίου για βάρδιες και υπερωρίες.

Στις συνεχείς συσκέψεις που γίνονται στο Προεδρικό εξετάζεται το σενάριο για περικοπές ή αναδιάρθρωση των επιδομάτων χωρίς να επηρεασθούν οι ευάλωτες ομάδες.

Κρίσιμο σημείο είναι το μισθολόγιο και όπως φαίνεται η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κλιμακωτή μείωση.

Δύσκολη υπόθεση αναδεικνύεται ο 13ος μισθός για τον οποίο η κυβέρνηση δεν θέλει να κοπεί σε αντίθεση με την Τρόικα που το έβαλε στο τραπέζι ευθύς εξ αρχής.

philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ