2012-09-13 23:33:04
Φωτογραφία για Κύπρος: Η απάντηση της Κυβέρνησης για τις επικρίσεις που δέχεται για την Τρόικα
Η Κυβέρνηση απάντησε σήμερα στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι δεν ενημερώνει τα κόμματα για τις διαβουλεύσεις με την Τρόικα, τονίζοντας ότι επέλεξε να ετοιμάσει πακέτο προτάσεων και να το... παρουσιάσει στα κόμματα και στους εταίρους για να γίνει διαβούλευση και να υπάρξει κοινή θέση.

Ταυτόχρονα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανάλαβε τις εκκλήσεις για ομοψυχία και συναίνεση για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις ενώ για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τα μέτρα της Τρόικας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν πράγματα τα οποία η Κυβέρνηση δεν αποδέχεται, όπως είναι η κατάργηση της ΑΤΑ. Σε ό,τι αφορά πληροφορίες ότι η Μόσχα απάντησε θετικά στο αίτημα για διμερές δάνειο και το ύψος του αγγίζει τα 6 δις , ο Εκπρόσωπος είπε ότι καμία απάντηση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής.

Σε δηλώσεις το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο, λίγες μόνο ώρες πριν από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι είναι αστήριχτος και λανθασμένος ο ισχυρισμός ότι η Κυβέρνηση δεν ενημερώνει για τις διαβουλεύσεις με την Τρόικα, γιατί επιδιώκει να αναλάβει την ευθύνη μόνη της. Επανάλαβε δε ότι θα γίνει σύσκεψη με τα κόμματα για συζήτηση και διαβούλευση.


Είπε ότι η Κυβέρνηση θέλει και επιδιώκει να υπάρξει κοινή θέση και κοινή ευθύνη με τα κόμματα για τις προτάσεις που θα τεθούν προς διαπραγμάτευση ενώπιον της Τρόικας και απάντησε και στις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης ότι θα έπρεπε αμέσως να γίνει η σύσκεψη.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι η μια επιλογή ήταν να κληθούν τα κόμματα σε συνάντηση και αφού ενημερωθούν να τους ζητηθεί να καταθέσουν τις προτάσεις τους και η δεύτερη ήταν η Κυβέρνηση, στη βάση των διαβουλεύσεων, των συζητήσεων και των προκαταρκτικών διαπραγματεύσεων που είχε με την Τρόικα, να ετοιμάσει το συνολικό πακέτο προτάσεων, να το παρουσιάσει στα κόμματα και στους κοινωνικούς εταίρους, να το συζητήσει μαζί τους, συζητώντας ταυτόχρονα και τις δικές τους συγκεκριμένες προτάσεις, με στόχο να καταλήξουμε, ει δυνατόν, σε κοινή θέση και συμφωνία.

«Επιλέξαμε το δεύτερο γιατί –κατά την εκτίμησή μας– αυτή η επιλογή δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις να υπάρξουν συγκλίσεις και να καταλήξουμε», είπε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι με την πρώτη επιλογή θα εισερχόμασταν πιθανό σε μια ατέρμονη δημόσια συζήτηση και αντιπαράθεση που θα οδηγούσε σε όξυνση της κατάστασης. Ανέφερε ακόμη ότι αν η Κυβέρνηση ζητούσε πρώτα από τα κόμματα τις θέσεις τους, θα κατηγορείτο ότι αποφεύγει να αναλάβει τις ευθύνες της. Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι οι διαρροές στον Τύπο θέσεων της Τρόικας, δείχνουν τον πολύ μεγάλο όγκο της εργασίας που χρειάζεται να γίνει για τη διαμόρφωση του δικού μας πακέτου.

Επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή δήλωσε ότι θα διαπραγματευτούμε σκληρά «για ένα πρόγραμμα στήριξης που να είναι ισορροπημένο, που να μην καταργεί δικαιώματα των εργαζομένων και να δίνει προοπτική στην οικονομία επενδύοντας στην ανάπτυξη, για ένα πρόγραμμα που να στηρίζεται στις αποφάσεις των δύο τελευταίων Συμβουλίων της Ε.Ε., που καθορίζουν ότι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης θα πρέπει να στηρίζεται στην οικονομική εξυγίανση, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».

Υπενθύμισε ότι όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε θέσει ενώπιον των εταίρων την θέση ότι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να επιτευχθεί με μονόπλευρες και απόλυτες πολιτικές λιτότητας, ορισμένοι εδώ στην Κύπρο, τον επέκριναν ότι δήθεν τα βάζει με την ΕΕ «και ότι τάχα προσπαθεί να παραδώσει μαθήματα στους Ευρωπαίους».

Είπε ακόμη ότι διάφοροι τον επέκριναν γιατί δεν προσέφυγε στο μηχανισμό πιο νωρίς, και τώρα αυτοί οι ίδιοι δηλώνουν ότι τα μέτρα της Τρόικας είναι σκληρά. Πρόσθεσε ότι οι προτάσεις της Τρόικας και στην περίπτωση της Κύπρου, «ακολουθούν την πεπατημένη που προκάλεσε περισσότερα προβλήματα και εμβάθυνε την κρίση όπου εφαρμόστηκε, αντί να την αντιμετωπίσει». Ο κ. Στεφάνου διαβεβαίωσε ότι θα διαπραγματευτούμε σκληρά με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον , σημειώνοντας ότι χρειάζεται η στήριξη και η υπευθυνότητα όλων.

Ερωτηθείς για το τι θα συζητήσει ο Πρόεδρος Χριστόφιας με την κ. Λαγκάρντ και τους κ. Γιούνκερ, Ντράγκι και Ρεν , ο Εκπρόσωπος συνέστησε υπομονή ως την ολοκλήρωση των συναντήσεων , επαναλαμβάνοντας όμως ότι θέσεις του Προέδρου αναφορικά με το ζήτημα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και της έκθεσης στην Ελλάδα των κυπριακών τραπεζών είναι γνωστές και διαχρονικές.

«Δεν είναι τυχαίο που προσπαθούσαμε με διάφορους τρόπους να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και να μην χρειαστεί να προσφύγουμε στο μηχανισμό στήριξης, αλλά επαναλαμβάνω ότι κάποιοι συνεχώς επέκριναν τον Πρόεδρο γιατί δεν προσφεύγει στο μηχανισμό και σήμερα οι ίδιοι λένε ότι τα μέτρα της Τρόικας είναι σκληρά -που όντως είναι- λες και περίμεναν κάτι διαφορετικό».

Είπε ότι οι δηλώσεις και οι τοποθετήσεις όλων είναι καταγραμμένες , ότι δεν επιθυμεί η Κυβέρνηση να αναλωθεί σε αυτό το ζήτημα και ότι πρέπει η αντιπαράθεση να αποφευχθεί. «Να παραμένουμε όλοι στο όχημα εκείνο που εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα της Κύπρου και αυτό είναι το όχημα της συναίνεσης, της συζήτησης και της διαβούλευσης», πρόσθεσε.

Είπε περαιτέρω ότι « έχω εξηγήσει γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να ετοιμάσει πρώτα το συνολικό πακέτο και να το παρουσιάσει στα κόμματα συζητώντας μαζί τους όπως και με τους εταίρους γιατί θέλουμε να αναλάβουμε έμπρακτα την πρώτη ευθύνη και μετά να ζητήσουμε την ευθύνη και των κομμάτων για να πορευθούμε μαζί, όσο πιο συνενωτικά πορευθούμε μαζί, όση περισσότερη είναι η στήριξη στην κυβέρνηση για την διαπραγμάτευση με την Τρόικα τόσο πιο ισχυρή θα είναι και η διαπραγματευτική μας θέση».

Συνέχισε λέγοντας ότι αν διαπραγματευόμαστε με την Τρόικα και ταυτόχρονα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα κατακερματισμένο εσωτερικό μέτωπο, τότε όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμη δυσκολότερα από ότι είναι.

Σε ερώτηση με ποιο τρόπο μπορούν να αντιμετωπιστούν τα μέτρα της Τρόικα, ο κ. Στεφάνου είπε καταρχήν ότι πολλά από αυτά τα μέτρα που διέρρευσαν χθες και σήμερα τα έχουν ακούσει και τα έχουν διαβάσει οι πολίτες και κατά διάρκεια της παραμονής της Τρόικα εδώ και μετά που αποχώρησε, πολλά ξαναγράφτηκαν και σχολιάστηκαν.

«Και θυμάστε δηλώσεις και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου , κα του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων αξιωματούχων ότι ένα κεκτημένο όπως είναι η ΑΤΑ για παράδειγμα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή θέση για κατάργησή της και ότι ταυτόχρονα εμείς συζητούμε το θέμα της αναδιάρθρωσής της με ένα πιο δίκαιο και πιο ορθολογικό τρόπο και ότι προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε».

Είπε ακόμη ότι δεν θα μπει η Κυβέρνηση στη συζήτηση του τι πρέπει να γίνει και ποιες είναι οι αντιπροτάσεις μας και ότι όλα αυτά θα συζητηθούν με τα κόμματα και τους εταίρους για να είναι δημιουργική και παραγωγική η συζήτηση.

Είπε ακόμη ότι πρέπει όλοι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και της κρισιμότητας των στιγμών για να συζητήσουμε και να καταλήξουμε κάπου, προσθέτοντας ότι «ασφαλώς και υπάρχουν πράγματα τα οποία εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε αποδεκτά».

Σε άλλη ερώτηση ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι η Ρωσία απάντησε θετικά στο αίτημα για δάνειο και ότι το ύψος του είναι 6 δις, ο κ. Στεφάνου είπε ότι καμία απάντηση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής.

«Θέλω και σε αυτό να είμαστε προσεκτικοί και υπεύθυνοι για να μη δημιουργούμε αναστάτωση στην κοινωνία ούτε και υπέρμετρες προσδοκίες αλλά ούτε και απαισιοδοξία, να μείνουμε επικεντρωμένοι και ψύχραιμοι στο βασικό που είναι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις», σημείωσε.

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ