2012-09-14 09:25:41
Φωτογραφία για Το υπουργείο Περιβάλλοντος πάει... Μινιόν
Τη μεγαλύτερη αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας φέρνει η έλευση του υπουργείου Περιβάλλοντος στο κτίριο του Μινιόν στην Πατησίων, η οποία τοποθετείται την άνοιξη του 2013.

Στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης μεταξύ της Κτηματικής Υπηρεσίας Αθηνών (υπουργείο Οικονομικών) και εταιρείας συμφερόντων του ομίλου Κουτσουλιότσου στην οποία ανήκει το ακίνητο.

Πρόκειται για ένα έργο πνοής, με το οποίο εκτιμάται ότι θα αλλάξει όψη το υποθαθμισμένο κέντρο από τους 1.300 εργαζόμενους του υπουργείου που θα φιλοξενεί καθημερινά αλλά και τους εκατοντάδες επισκέπτες που θα συναλάσσονται με τις υπηρεσίες τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο άκουσμα της είδησης ο δήμαρχος της Αθήνας κ. Γιώργος Καμίνης αλλά και ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Βασίλης Κορκίδης, τρίβουν τα χέρια τους, θεωρώντας ότι οι επιπτώσεις για το κέντρο της πόλης θα είναι μόνο θετικές.


Ήδη, ο δήμος της Αθήνας σχεδιάζει την δημιουργία τραπεζοκαθισμάτων στην περιοχή της Ομόνοιας ενώ η μεταφορά του υπουργείου προβλεπεται να ανεβάσει κατακόρυφα και την εμπορική κίνηση, η οποία έχει πληγεί από την παραβατικότητα αλλά και τις συνεχείς διαδειλώσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Άρη Αλεξόπουλο, τέως Γενικό Γραμματέα Περιβάλλοντος και νυν συντονιστή του έργου της μεταφοράς των υπηρεσιών του υπουργείου, η μετεγκατάσταση του ΥΠΕΚΑ θα γίνει σε περίπου οκτώ μήνες. «Στόχος του υπουργείου είναι να μεταφερθεί στην νέα του έδρα το συντομότερο δυνατό ώστε να γλιτώσουμε τα έξοδα από τον προϋπολογισμό και να περιορίσουμε τις δαπάνες».

Όπως σημειώνει το Μινιόν αποτελεί, ιδανική λύση για την μεταφορά του ΥΠΕΚΑ, τόσο από πλευράς τοποθεσίας όσο και κόστους. Το μηναίο μίσθωμα θα ανέρχεται σε 180.000 ευρώ το μήνα έναντι 504.000 ευρώ που πληρώνει μέχρι σήμερα το υπουργείο για τα 28 κτίρια στα οποία στεγάζονται διάσπαρτες οι υπηρεσίες του. Το θετικό είναι επίσης ότι η καταβολή του μισθώματος θα ξεκινήσει όταν θα εγκατασταθεί το σύνολο των υπηρεσιών του υπουργείου καθώς η μεταφορά θα γίνει τμηματικά.

Επί του παρόντος, πάντως, το υπουργείο μόνο σε μια περίπτωση έχει προχωρήσει σε λύση μισθώματος. Αυτή αφορά κτίριο που ενοικίαζε στην Μεσογείων και στέγαζε υπηρεσίες ενέργειας. Για τα υπόλοιπα θα υπάρξει σταδιακή διακοπή μισθωμάτων, που θα είναι αντίστοιχη και της προόδου μετεγκατάστασης των υπηρεσιών του υπουργείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες για την ολοκλήρωση του κτιρίου του Μινιόν απαιτούνται ακόμη σημαντικής έκτασης εργασίες, οι οποίες υπολογίζεται να φτάσουν περί τα 9,5 εκ. ευρώ. Πρόκειται για δαπάνες που θα βαρύνουν την ιδιοκτήτρια εταιρεία χωρίς να επηρεάζουν το μηνιαίο μίσθωμα του υπουργείου.

Με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης, το ΥΠΕΚΑ θα στεγάζεται σε 17.000 τ.μ που αντιστοιχούν σε 13 τ.μ ανά εργαζόμενο έναντι 23 τ.μ που ήταν έως σήμερα. Όπως σωστά παρατηρούν στο υπουργείο, η αναλογία τετραγωνικών ανά εργαζόμενο, αντιστοιχούσε σε μία γκαρσονιέρα με δυσθεώρητο κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό που ανερχόταν σε 9 εκ. ευρώ το χρόνο!

protothema.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ