2012-03-22 18:18:02
Φωτογραφία για 13 μοναδικά τελεφερίκ του κόσμου! [pics]
Τελεφερίκ. Ένα μέσο μεταφοράς που το συναντάμε σπάνια στη χώρα μας αλλά πολύ συχνά σε περιοχές δυπρόσιτες και απότομες. Στον κόσμο υπάρχουν χιλιάδες τελεφερίκ αλλά κάποια απ' αυτά ξεχωρίζουν το καθένα για τον δικό του μοναδικό λόγο. Δείτε ποιο τελεφερίκ είναι το Ψηλότερο το πιο Τρομακτικό, το πιο Απότομο, το πιο Γραφικό, το πιο Διάσημο, το πιο Μεγάλο, ποιο έχει την μεγαλύτερη διαδρομή καθώς και ποιο τα συνδυάζει όλα, στο coolαριστό αφιέρωμα που ακολουθεί Το ψηλότερο

Το τελεφερίκ της Mérida είναι το ψηλότερο στον κόσμο. Η βάση του βρίσκεται στην πόλη Mérida της Βενεζουέλας σε υψόμετρο 1.640 μέτρα και το τέρμα του είναι στο Espejo Pico σε υψόμετρο 4.765 μέτρα. Η θέα από τις καμπίνες είναι αντίστοιχη μ' αυτή από το αεροπλάνο. Άνοιξε στο κοινό το 1960 και έκλεισε το 2008 καθώς είχε υποστεί εκτεταμένες φθορές. Σήμερα εξετάζεται η κατασκευή ενός νέου πιο σύγχρονου τελεφερίκ.

Το χαμηλότερο


Βρίσκεται στην πόλη Masada στο Ισραήλ. Η κορυφή του τελεφερίκ είναι μόλις 33 μέτρα πάνω απ' την επιφάνεια της θάλασσας ενώ το κάτω μέρος του σταθμού είναι 257 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το τρομακτικό

Το Haifa’s Stella Maris στο Ισραήλ μεταφέρει τους ανθρώπους από το όρος Carmel στην ακτή της Μεσογείου. Τι είναι άραγε πιο τρομακτικό ότι περνάει πάνω από την εθνική οδό ή ότι σου δίνει την αίσθηση ότι θα πέσει στη θάλασσα; Μάλλον ο συνδυασμός και των δύο.

Η μεγαλύτερη κάθετη ανάβαση

Το Aiguill e du Midi είναι βουνό στην οροσειρά Mont Blanc στις Γαλλικές Άλπεις με υψόμετρο 3.842 μέτρα. Το Τελεφερίκ που πάει στην κορυφή χτίστηκε το 1955 κατέχει το ρεκόρ ως το τελεφερίκ με την ψηλότερη κάθετη ανάβαση από τα 1.035 μέτρα στα 3.842. Όλη η διαδρομή από την κοιλάδα ως την κορυφή διαρκεί 20 μόλις λεπτά και σου κόβει την ανάσα.

Τα συνδυάζει όλα

Η βόλτα με το τελεφερίκ Skyrail στο Hong Kong μπορεί να είναι γραφική αλλά με τα βαγόνια να αιωρούνται πάνω απ' το νερό σίγουρα δεν είναι για λιπόψυχους. Αν αυτό δεν είναι αρκετό προσθέστε και το γεγονός ότι οι καμπίνες του τελεφερίκ έχουν γυάλινο πάτο. Επίσης, επειδή είναι πολλοί αυτοί που το χρησιμοποιούν, έχει σαν αποτέλεσμα τα βαγόνια να παρατάσσονται το ένα πίσω από το άλλο, σαν ένα γιγάντιο κολιέ με χάντρες.

Το πιο παλιό

Ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατα στο Cape Town της Νότιας Αφρικής είναι το βουνό Table στο οποίο μπορείτε ν' ανεβείτε με το τελεφερίκ... αν βέβαια το στομάχι σας αντέχει. Λειτουργεί από το 1929 και αντιμετώπιζε ακρετά προβλήματα με τον αέρα. Από το 1977 με κάποιες αλλαγές η κατάσταση βελτιώθηκε.

Το διάσημο

Το βουνό Sugarloaf που βρίσκεται στο Ρίο ντε Τζανέιρο, αποτελεί ένα σημαντικό φυσικό ορόσημο της περιοχής. Με ασυνήθιστο σχήμα και κύρια συστατικά τον γρανίτη και τον χαλαζία υψώνεται στην είσοδο του κόλπου Guanabara. Το γυάλινο τελεφερίκ του Sugarloaf, με επένδυση ξύλου, προσφέρει πανοραμική θέα 360 μοιρών και μπορεί να μεταφέρει περίπου 70 επιβάτες από τη βάση στην Praia Vermelha ως την κορυφή Morro da Urca. Αν αυτό το τελεφερίκ σας φαίνεται γνωστό είναι γιατί πάνω του έγινε η περίφημη μάχη του James Bond με τον Σαγόνια στο έργο Moonraker.

Το πιο γραφικό

Βρίσκεται στο νησί Langkawi της Μαλαισίας με τη ζούγκλα να απλώνεται στα πόδια σας.

Το πιο ψηλό της Ευρώπης

Το τελεφερίκ Klein Matterhorn στο Zermatt της Ελβετίας είναι το ψηλότερο της Ευρώπης με Βρίσκεται σε υψόμετρο 3.320 μέτρα, μόλις 563 μέτρα από την κορυφή.

Ως μέσο μαζικής μεταφοράς

Εκτείνεται στον ποταμό East River της Νέας Υόρκης και συνδέι το νησί Roosevelt με το Μανχάταν. Πρωτολειτούργησε το 1976 και από τότε έχει μεταφέρει πάνω από 30 εκατομμύρια ανθρώπους.

Το πιο μεγάλο σε μήκος

Το τελεφερίκ του βουνού Sandia, στο Νέο Μεξικό των Ηνωμένων Πολιτειών έχει μια απίστευτα μεγάλη διαδρομή. Ξεκινάει από την άκρη του Albuquerque και φτάνει στην κορυφή του βουνού καλύπτοντας μια διαδρομή 4.467 μέτρων.

Το διώροφο

Στο όρος Hotaka της Ιαπωνίας διαθέτει ένα σύστημα διώροφων τελεφερίκ με εντυπωσιακή θέα στο βουνό.

Το πιο γρήγορο

Το Genting Skyway είναι ένα τουριστικό τραμ στη Μαλαισία και είναι το ταχύτερο στον κόσμο. Στο τέλος του ταξιδιού βρίσκεται το Genting Skyway Resort, ένα πολυτελές μέρος σε υψόμετρο 2.027 μέτρα που διαθέτει θεματικά πάρκα, καζίνο, ξενοδοχεία, εξαιρετικά καταστήματα, εστιατόρια και αποτελεί από μόνο του έναν προορισμό διακοπών. coolaristo.blogspot.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ