2012-11-10 21:26:08
Φωτογραφία για Το μαύρο τσάι προλαμβάνει τον διαβήτη
Η είδηση που ακολουθεί μάλλον θα χαροποιήσει τους λάτρεις του μαύρου τσαγιού. Μία νέα ανάλυση δεδομένων από 50 χώρες αποκαλύπτει πως τα κρούσματα διαβήτη είναι χαμηλότερα σε όσες γίνεται η υψηλότερη κατανάλωση του ροφήματος. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η διαδικασία ζυμώσεως που μετατρέπει το πράσινο τσάι σε μαύρο, προκαλεί την παραγωγή πολύπλοκων φλαβονοειδών (είναι ένα είδος θρεπτικών συστατικών).

Στη νέα μελέτη αναλύθηκαν στοιχεία για την κατανάλωση μαύρου τσαγιού και την επίπτωση (συχνότητα) διαφόρων νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένου του τύπου 2 διαβήτη.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «BMJ Open», η Ιρλανδία αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στην κατανάλωση τσαγιού, με την κατά κεφαλήν κατανάλωση να φτάνει τα 2 κιλά ετησίως. Στη δεύτερη και τρίτη θέση ήταν η Βρετανία και η Τουρκία, ενώ την χαμηλότερη κατανάλωση τσαγιού είχαν η Νότια Κορέα, η Βραζιλία και η Κίνα.

Όταν οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μαθηματικό μοντέλο για να υπολογίσουν την επίπτωση της κατανάλωσης αυτής στα διάφορα νοσήματα, εντόπισαν μία μόνο συσχέτιση: με τον σακχάρωη διαβήτη τύπου 2.

«Η μελέτη μας αποκαλύπτει μία συνεπή συσχέτιση μεταξύ μαύρου τσαγιού και κινδύνου εκδηλώσεως τύπου 2 διαβήτη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άριλε Μπερέσνιακ, CEO στην μαθηματική ερευνητική ομάδα Data Mining International, η οποία εδρεύει στη Γενεύη της Ελβετίας.

Εν τούτοις πρόσθεσε πως αυτό δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος, αλλά οπωσδήποτε ενισχύει τα ανάλογα ευρήματα προγενέστερων μελετών, οι οποίες επίσης έχουν δείξει πως υπάρχει συσχέτιση.

Το μαύρο τσάι παράγεται με ζύμωση και είναι πιο σκουρόχρωμο από το πράσινο ή το λευκό. Η διαδικασία της ζύμωσης μετατρέπει τα απλά φλαβονοειδή του πράσινου τσαγιού (τις κατεχίνες) σε πιο πολύπλοκα φλαβονοειδή (λέγονται θειαφλαβίνες ή TFs και θειαρουµπιγίνες ή TRs).

Ο δρ Μπερέσνιακ εξέφρασε την εκτίμηση ότι, εάν μελλοντικές έρευνες επιβεβαιώσουν πως το μαύρο τσάι όντως ελαττώνει τον κίνδυνο διαβήτη, αυτό θα ωφείλεται στην διαδικασία της ζυμώσεως.

«Αν και τα ευρήματα αυτά είναι ενδιαφέροντα, προς το παρόν δεν επαρκούν για να γίνουν συστάσεις προς τους πάσχοντες από διαβήτη ή όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως της νόσου», σχολίασε τα νέα ευρήματα ο δρ Σπύρος Μεζίτης, ειδικός σε θέματα διαβήτη από το Νοσοκομείο Lenox Hill, στην πόλη της Νέας Υόρκης.

«Αυτό που τεκμηριωμένα πρέπει να κάνουν είναι να περιορίσουν τα τρόφιμα με επεξεργασμένα σάκχαρα (λευκό ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά, οτιδήποτε περιέχει άσπρη ζάχαρη κ.τ.λ.), να τρώνε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά λίγων λιπαρών, και να περπατούν επί τουλάχιστον 30 λεπτά, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας», πρόσθεσε.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ