2012-11-20 20:23:04
Φωτογραφία για Μ. Γλέζος: Η κυβέρνηση πρέπει να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις!
Συνέντευξη στη Λιάνα Μπουκουβάλα 

Πρόκειται για έναν άνθρωπο που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Το όνομά του, είναι συνδεδεμένο με την Αντίσταση. Αγέρωχος, αιώνιος έφηβος και πάντα έτοιμος να αγωνιστεί για την ελευθερία. Ακόμη και σήμερα που οι μέρες είναι κάτι περισσότερο από δύσκολες. 

Ο Μανώλης Γλέζος, ο άνθρωπος που κάμποσα χρόνια πριν ήταν αυτός που με τον Λάκη Σάντα κατέβασαν την ναζιστική σημαία από το λόφο της Ακρόπολης, μιλάει για τις περιβόητες γερμανικές αποζημιώσεις, για τα τρία κόμματα που απαρτίζουν σήμερα την Αριστερά αλλά και τον φασισμό «Πρέπει να πούμε ένα μεγάλο όχι σε όσους επιβουλεύονται την εθνική ανεξαρτησία, την ελευθερία και το μέλλον του ελληνικού λαού», αναφέρει χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ερώτηση που αφορά στις περιβόητες γερμανικές αποζημιώσεις, επειδή, κατά καιρούς, ακούμε διάφορα από διάφορους, Ο Μανώλης Γλέζος δίνει το ιστορικό περίγραμμα του θέματος αλλά και απαντά στο πως ακριβώς προκύπτει η ελληνική απαίτηση και ποια είναι η νομική βάση τόσο για την κρατική όσο και για τις ιδιωτικές απαιτήσεις των θυμάτων του ναζισμού...


«Ελάτε σε κάποια από τις ομιλίες που κάνω σε ολόκληρη την Ελλάδα, για να παρακολουθήσετε το ιστορικό περίγραμμα του θέματος, που δεν μπορεί να εξαντληθεί στο πλαίσιο μιας ερώτησης. Η ας κάνουμε μια συνέντευξη αποκλειστικά με αυτό το θέμα...

Ως προς τη νομική βάση, καταρχάς να πούμε ότι οι οφειλές της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα διακρίνονται στα εξής:

Α. στο αναγκαστικό δάνειο

Β. στις επανορθώσεις λόγω βλάβης στις υποδομές της χώρας

Γ. στην επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών και

Δ. στις αποζημιώσεις των θυμάτων και των οικογενειών τους, που αποτελούν ιδιωτική υπόθεση.

Η διεκδίκηση των τριών πρώτων είναι υπόθεση του κράτους, δηλαδή της εκάστοτε κυβέρνησης. Ως κράτος οφείλουμε να εγείρουμε τις απαιτήσεις μας έναντι της Γερμανίας- και αυτό καμία ελληνική κυβέρνηση δεν το έχει πράξει μέχρι σήμερα. Ειδικότερα για το αναγκαστικό δάνειο αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι και ο ίδιος ο Χίτλερ αναγνώριζε την ύπαρξή του. Καθυστέρησε ωστόσο η διεκδίκησή του, διότι η Ελλάδα υποχρεώθηκε να συμφωνήσει ότι θα το απαιτούσε μετά την ενοποίηση της Γερμανίας. Από την στιγμή που η ενοποίηση συντελέσθηκε δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Είναι πλέον θέμα της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης να το διεκδικήσει, προτείνοντας ενδεχομένως και εναλλακτικούς τρόπους αποπληρωμής του, όπως τονίζω εδώ και πολλά χρόνια».

spirospero.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τα... κορόιδα!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τα... κορόιδα!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ